حبيب الله منتظري، رئيس اداره امور منابع آب شهرستان جهرم جمعه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: با توجه به هشدارها و اطلاعرسانيهاي قبلي، متأسفانه كماكان شاهد از دست رفتن جان عزيزانمان در درياچه سدها و ديگر مخازن ذخيره آب شهرستان هستيم.
وي با اشاره به خطرآفريني منطقه سد سلمان فارسي افزود: با توجه به اين موضوع، اين اداره بنا به وظيفه خود براي پيشگيري از حوادث اين چنيني طي روزهاي اخير اقدام به مسدودكردن وروديهاي خطرناك درياچه سد سلمان و نصب بنرهاي هشدار كرد.
رئيس اداره امور منابع آب شهرستان جهرم اظهار كرد:براي چندمين بار از همشهريان عزيز تقاضا ميشود براي حفظ سلامتي خود و عزيزانشان از نزديك شدن و اطراق در محدوده حريم درياچه سدها، بندها، رودخانهها و ماهيگيري با استفاده از قايق، تيوپ و شناكردن جداً خودداري كنند.
منتظري با اشاره به اينكه تعدادي تابلو هشدارآميز در اطراف سد سلمان نصب شده است، بيان كرد: طبق قانون ورود به تأسيسات آبي و شناكردن در درياچه، سدها و كانالهاي آب ممنوع است و افراد خاطي، تحت پيگرد قانوني قرار خواهند گرفت و مسئوليت و عواقب هر گونه حوادث و خسارت وارده ناشي از بي توجهي، متوجه افراد حادثه ديده خواهد بود.
مسئولان اعلام كرده اند كه درياچه سد سلمان فارسي ميتواند يك ميليارد و دويست ميليون مترمكعب آب را در خود جاي دهد و در حال حاضر نيمي از آن آبگيري شده است و با اين وسعت، اين درياچه به عنوان بزرگترين درياچه پشت سد استان فارس معرفي مي شود.
اين درياچه در سالهاي گذشته قرباني ميگرفت و به ويژه اين روزها در جهرم به شدت خبرساز شده است.
عصر پنجشنبه 11مرداد 97، فردي از اهالي جهرم بر اثر ناآشنايي به فنون شنا در آبگير سد سلمان فارسي غرق و فوت شد. جسد به علت فرارسيدن شب و تاريكي هوا، صبح جمعه 12مرداد يافته شد.
شخص غريق جانباز دفاع مقدس بود كه براي نجات فرد ديگري خود را به آب انداخت، اما خود غرق شد و جان باخت.
عصر 13 مرداد ماه خبر رسيد يك دختر 11 ساله در كنار سد مشغول بازي بوده كه ناگهان به درون سد سقوط كرده و به علت آشنا نبودن با فنون شنا غرق شده است.
سالهاي گذشته نيز تعداد نسبتاً قابل توجهي از فوت شدگان حوادث شهرستان جهرم از غرق شدگان در اين درياچه بودهاند.
سؤال اينجاست كه چرا آبگير سد سلمان فارسي در جهرم اين همه قرباني ميگيرد؟ پاسخ به اين سؤال را از جوانب مختلف ميتوان بررسي كرد.
نخست اينكه بخشهايي از آبگير اين سد قبلاً محل دو روستاي يرج و مانيان بوده است كه خود به ميزان ريسك شنا و ماهيگيري در اين منطقه ميافزايد.
روستاي يرج كه هماكنون به حوزه آبگير سد اضافه شده، منطقه اي مسكوني بود كه منازلي با چاه و انواع چاله، حفرههاي طبيعي و مصنوعي، انواع درختان و ساختمان، دره و پستي و بلنديهاي زيادي داشت كه براي اغلب مردمي كه به تفريح به اطراف اين سد ميآيند، ناشناخته است.
از ديگر سو زير اين درياچه، انواع چاهها، چالهها، تونلها و... ديده ميشود. حتي راههايي زيرزميني وجود داشته كه در خشكي و پيش از اينكه درياچه آبگيري شود، نيز زير آن آشكار نبوده است. برخي از غرقشدگان در اين چاهها گير ميافتند.
برخي نيز به خطرهاي بالقوه و طبيعي اطراف درياچه، توجهي ندارند و با نگاهي ظاهري به آن، در كنارههاي نزديك به درياچه، به آب ميزنند.
گرماي هوا و شوق به آبزدن به در كودكان و جوانان نيز موجب ميشود كه بيتوجه به خطراتي كه آنها را تهديد ميكند، وارد درياچه شوند اما نميدانند كه خطر غرق و مرگ در كمين آنهاست.
در واقع اين درياچه، وروديهاي بسياري دارد و اصليترين و پرخطرترين نقطه ورودي كناره اين درياچه، كه اين روزها به شدت مورد استقبال خانوادههاست، ورودي روستاي يرج، يعني 700متر بعد از دوراهي يا دو كيلومتري روستاي مانيان است.
در اين محل خطرناك، بعد از طي مسير جادهي آسفالت، قبل از رسيدن به روستاي يرج، جاده به زير آب رفته است. اغلب مردم متوجه نيستند كه در صورت به آب زدن، تنها با طي مسير آسفالتي كه اكنون زير آب است، در يك آن، به عمقي عظيم سقوط ميكنند.
اين همان محلي است كه آب بند ورودي روستا و قبلاً روي رودخانه فصلي يرج بوده است.
شناگر در نقطه شمالي كنار همين جاده با طي مسير كمتر از صد متر به ناگاه به درون رودخانه فصلي سقوط ميكند در حالي كه فقط آب زلال رؤيت ميشود.
درست روبه روي اين محل، باغي روي يك تپه مشرف به درياچه ديده ميشود.
نقطه پر خطر ديگر ورودي اين درياچه، جادهاي است كه از سمت چپ دوراهي به درياچه ميرسد. اين جاده در پايان به آب و درياچه ميرسد. در چند قدمي، جاده قديمي وجود دارد كه اصلاً مشخص نيست و همينامر موجب غرقشدن كساني ميشود كه به آب ميزنند.
برخي شهروندان در گفت وگو با خبرنگار ايرنا گفتند: لازم است نهادهاي مسئول شهرستان، چند تابلوي هشدار و ممنوعيت شنا براي آگاهي حاضران در اين مسير نصب كنند. همچنين ميتوان با چند متر سيم خاردار در مسير از خطر غرق شدن جلوگيري كرد.
مطالعات مرحله اول ساخت درياچه سد سلمان از سال 1363 شروع شد و در سال 1369 خاتمه يافت. مطالعات مرحله دوم طرح از سال 1370 آغاز شد و پنج سال بعد به اتمام رسيد.
هدف از ساخت اين سد تامين آب روستاها وشهرهاي جهرم و قير و كارزين اعلام شده است.
جهرم در 193 كيلومتري جنوب شرقي شيراز است.
9873/ 1876
شيراز- ايرنا- ورودي هاي درياچه سد سلمان فارسي را اداره امور منابع آب شهرستان جهرم بست زيرا به گفته رئيس اين اداره، اقدام يادشده به دليل جلوگيري از تلفات ناشي از غرق شدن مردم است.