۲۰ مرداد ۱۳۹۷، ۱۳:۲۳
کد خبر: 82997554
T T
۰ نفر
شورای نگهبان به یك نماینده برای اتهام به وزیری تذكر داد

تهران - ایرنا - سخنگوی شورای نگهبان گفت: یكی از وزیران در چند ماه گذشته از یك نماینده مجلس به دلیل اظهارات خلاف واقع شكایت كرد كه شورا به این نماینده تذكر داد.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، «عباسعلی كدخدایی» در نشست خبری روز شنبه خود با خبرنگاران این مطلب را در پاسخ به این سوال مطرح كرد كه برخی نمایندگان تهمت ها و افتراهایی را وارد می كنند، آیا شورای نگهبان نباید در مسئله اخلاقیات ورود كند؟
سخنگوی شورای نگهبان پاسخ داد: ایران، كشوری مسلمان است و دستورات و آموزه های دینی، ما را مكلف می كند كه در چهارچوب اخلاق و رفتار اسلامی عمل كنیم.
كدخدایی تاكید كرد: مردم انتظار دارند چنین رفتاری در بخش های مختلف مجلس، دولت و قوه قضاییه وجود داشته باشد.
وی برای نشان دادن دقت شورای نگهبان نسبت به مسائل اخلاقی به تشریح اتهام یكی از نمایندگان به وزیری پرداخت و گفت: چند ماه گذشته یك نماینده مطلبی را علیه یكی از وزیران مطرح كرد، وزیر مذكور در نامه ای به شورای نگهبان كذب بودن این مطلب را همراه با اسناد و مداركی برای ما فرستاد.
سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان كرد: همكاران ما در اداره انتخابات شورا، این نماینده را خواستند و به وی تذكر دادند و گفتند بیان این مسائل می تواند در سرنوشت و صلاحیت آینده شما تاثیرگذار باشد.
كدخدایی درباره آخرین وضعیت انتخابات الكترونیكی هم گفت: تحول خاصی صورت نگرفته و كار هم بیشتر در حوزه كارشناسی است و كارشناسان مشغول هستند ولی این كه تصمیم جدیدی یا خارج از آنچه تا كنون داشته، تصمیم جدیدی نگرفته ایم. همكاری ها در سطح كارشناسی با همكارانمان در وزارت كشور ادامه دارد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درخصوص موضع شورای نگهبان درباره سوال از رییس جمهوری و استیضاح و موضوع رفراندوم اظهارداشت: همه اصول قانون اساسی باید رعایت شوند و نباید از اجرای اصول قانون اساسی نگران باشیم.
وی در خصوص رفراندوم نیز پاسخ داد: جمهوری اسلامی از ابتدای پیروزی انقلاب مبتنی بر آرا مردم حركت كرده و تا پیش از تجمیع انتخابات در سال های اخیر، تقریبا هر سال یك انتخابات داشته‌ایم، لذا هیچ نگرانی از آرای مردم و حضورشان در پای صندوق های رای نداشته ایم و آن را وجه قوت نظام می دانیم، اگر رفراندومی در چارچوب قانون اساسی برگزار شود می تواند عامل تقویت نظام باشد.
سخنگوی شورای نگهبان تاكید كرد: استیضاح و سوال نیز یك ابزار نظارتی است كه موجب اعتماد بیشتر مردم می شود، مشروط بر این كه در همان چهارچوب شرایط مندرج در قانون اساسی انجام شود.
كدخدایی درمورد انتقاد جامعه و نخبگان به ساز و كار بررسی صلاحیت نامزدهای انتخاباتی به ویژه انتخابات مجلس توسط شورای نگهبان و سهم این شورا در ارتقای كارایی نهادهایی مانند مجلس، گفت: این شورا دستگاه شایسته سنجی ندارد و آنچه كه این شورا می تواند انجام دهد اختیاراتی است كه در چهارچوب قانون و مشخصا در انتخابات و به خصوص مواد 28، 29 و 30 این قانون در ارتباط با مجلس كه شرایط حداقلی را در نظر گرفتند.
وی افزود: سوابق شناسنامه ای و مشخصاتی كه معمولا قابلیت ارزیابی دارد به راحتی و برخی ویژگی های كیفی و نیازمند بررسی های دقیق تر و اختیارات بیشتر كه متاسفانه شورای نگهبان در این حوزه چنین اختیاراتی را ندارد.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: ما فقط می توانیم اعلام كنیم كه این شرایط حداقلی نسبت به این فرد وجود دارد یا ندارد كه نتیجه آن تایید یا عدم تایید می شود.
كدخدایی در باره عدم احراز صلاحیت هم گفت: عدم احراز به مفهوم عدم شناخت است یا عدم ادراك است به آن شرایطی كه در آن جا وجود دارد. گاهی اوقات شرایط مندرج در ماده 28 را احراز می كند كه این فرد چنین شرایطی را دارد؟ گاهی اوقات هم احراز می كند كه ندارد. اما در برخی مواقع هم نمی توانید به این نتیجه برسید كه این شرایطی هست یا نیست؟ به عبارت دیگر در مقابل یك ابهام قرار می گیرد آن طور می شود عدم احراز كه نتیجه آن عدم تایید است اما به این مفهوم نیست كه الزاما مرتكب جرایمی كه در ماده 30 است شده است و ما در واقع بخواهیم یك امر ایجابی را به آن نسبت دهیم.
وی افزود: به همین دلیل هم بسیاری از این عدم احرازها در همان مرحله انتخابات وقتی مدارك و مستندات مثبتی را ارایه می كنند بلافاصله بحث صلاحیت ها مطرح می شود و نتیجه اصلی شورای نگهبان اعلام می شود.
وی ادامه داد: واقعیت این است كه شورای نگهبان یك اختیارات حداقلی در حوزه انتخابات داریم، ابزار لازم را نداریم، قانون انتخابات بسیار حداقلی و متعلق به دهه 60 است، الان ما مواجه با رقابت های فزاینده سیاسی هستیم كه نیازمند ابزار خاص خود است.
سخنگوی شورای نگهبان همچنین گفت: در حوزه شایستگی ها باید حتما سراغ تشكل های سیاسی و تشكل های ثبت شده فعال واقعی در جامعه باید رفت كه همان احزاب هستند در واقع شایستگی ها را احزاب اعلام می كنند و پاسخگو هستند.
كدخدایی افزود: اخیرا یكی از نمایندگان یكی از كشورها نسبت اظهاراتی كرد كه حزب متبوعش نسبت به مواضع وی اعلام موضع كرد و گفت كه این موضع ما نیست و ما قطعا با این نماینده برخورد خواهیم كرد، چنین مكانیزم در این حزب وجود دارد چرا كه فعالیت در آنجا حزبی است بنابراین شایستگی را همان حزب می تواند بگوید.
وی همچنین درباره حوزه نمایندگان و افرادی كه اصولا مورد تایید شورای نگهبان قرار می گیرد، گفت: تایید صلاحیت افراد برای انتخابات مختلف به معنی چك سفید امضا شورای نگهبان در انتخابات برای همیشه نیست.
سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: در هر مرحله و دوره ای صلاحیت ها مجددا مورد بررسی قرار می گیرد به همین دلیل است كه می بینید كه در وره های بعد تعدادی صلاحیتشان تایید نمی شود. البته مكانیزم های دیگری هم باید در كنار تایید صلاحیت ها باشد و مورد استفاده قرار گیرد مانند هیات نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس كه باید دید این هیات چقدر فعال است.
كدخدایی درباره تعداد قوانین مزاحم هم گفت: مجلس از سال 89 قانون تنقیح قوانین را تنظیم كرد و معاون قوانین مجلس نیز مشغول این كار است تا آنجا كه اطلاع دارم با دانشگاه های مختلف مشغول هستندكه قوانین متزاحم را اصلاح كنند.
وی درباره حضور خبرنگاران در جلسات شورای نگهبان نیز گفت: برای حضور خبرنگاران در جلسات شورا منع خاصی وجود ندارد؛ در واقع اگر اسامی افرادی كه مطرح می شود و مصوبات به گونه ای منعكس شود كه در جامعه انعكاس منفی نداشته باشد.
وی یادآور شد: گاهی اوقات هم این كار انجام شده است ، در این خصوص در ماه های پیش‌رو به ترتیب از خبرنگاران در بعضی از جلسات دعوت خواهیم كرد كه حضور یابند.
كدخدایی در پاسخ به سوالی درباره حل مسایل اقتصادی و مبارزه با فساد چه رسالتی دارد و شما آیا فكر نمی كنید كه تنها یك بیانیه از سوی این شورا كافی نباشدگفت: ما هم در مشكلات اقتصادی و معیشتی با همه اقشار مختلف جامعه همدرد هستیم امیدواریم مسوولینی كه در این زمینه مسئولیت مستقیم دارند، تلاش كنند این مشكلات برطرف شود. مردم ما مردم بسیار خوب و آگاه، ایثارگر و خدمتگذار هستند كه باید قدر آنها را همه مسوولین بدانند.
وی ادامه داد: بیانیه از سوی مجلس خبرگان بود نه از سوی شورای نگهبان، آن هم به این دلیل كه رییس شورای نگهبان و مجلس خبرگان آیت الله جنتی است، شاید همه فكر كردند كه این بیانیه از سوی شورای نگهبان است.
سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: ما هم در این شورا آنچه كه می توانیم انجام دهیم یكی در ارتباط با قوانین و مقررات است. تلاش ما این است كه قوانینی كه از مجلس به این شورا ارسال می شود این قوانین را به موقع جواب دهیم.
كدخدایی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره انتخاب مجدد آیت الله جنتی در شورای نگهبان و واكنش رسانه‌های معاند نسبت به سن ایشان،گفت: در شورای نگهبان هیات رییسه شامل دبیر، قائم مقام، سخنگو و معاون اجرایی می شود.
وی افزود: سه نفر توسط رای شورای نگهبان انتخاب می شوند و معاون اجرایی توسط دبیر انتخاب می شود. در مورد نهادهایی كه بیشتر در حوزه‌های فكری كار می‌كنند شرط سنی محدودیت محسوب نمی‌شود برای مثال در كشور مالزی حتی در حوزه اجرایی هم این مورد قابل مشاهده است. وقتی قانون منعی در این زمینه در نظر نگرفته است فكر نمی‌كنم این مطلب مشكلی داشته باشد.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ سوالی درباره ضعف كارشناسی برخی نمایندگان مجلس همچنین گفت: تلاش شورا این است افرادی كه انتخاب می شوند شرایط موجود در قانون انتخابات را داشته باشند اما اینكه رای نماینده مجلس بر اساس منافع شخصی باشد یا مصالح ملی، قابل احراز و تشخیص نیست و باید با آگاه كردن مردم و افزایش سهم نهادهای كارشناسی و سیاسی این مساله را حل كرد.
كدخدایی در پاسخ به سوالی در خصوص فشارهای بیرونی به شورای نگهبان، افزود: فشار افكار عمومی باعث نمی‌شود حقی را ناحق كنیم؛ اگر اشتباه واقعی در بررسی صلاحیت‌ها اتفاق بیفتد، تشخیص بعدی ما تغییر خواهد كرد و علتش این است كه مدارك جدیدی دست شورا می‌رسد.
سیام*9314**9121**1058**1336