به گزارش ايرنا پايين بودن قيمت، كيفيت مناسب برخي از كالاها، دسترسي آسان و اشتراكات فرهنگي را مي توان از عوامل رونق صادرات كالاهاي ايراني به كشور عراق در زمان حاضر دانست.
اما سهم ناچيز واردات ايران از عراق، پايداري مبادلات 2 كشور همسايه را بر هم زده و به گفته برخي از مسوولان زمينه افزايش واردات اقلام ضروري بايد از طريق استان هاي مرزي آذربايجان غربي، كرمانشاه و ايلام و كردستان و خوزستان نيز فراهم شود تا مراودات منطقي تر 2 كشور شكل بگيرد.
عراق جزو پنج مقصد اول صادراتي ايران در بين كشورهاي منطقه به شمار مي رود و بيشتر محصولاتي كه از گمركات غربي به اين كشور صادر مي شود، جزو نيازهاي قطعي عراق محسوب مي شود و تحت شرايط سياسي مختلف بر سر جاي خود باقي مي ماند.
حسن دانايي فر، دبير ستاد توسعه روابط تجاري ايران و عراق چندي پيش پس از بازديد از گمرك تمرچين از رشد قابل توجه صادرات مرزي آذربايجان غربي به عراق از طريق پيرانشهر و سردشت خبر داد و گفت: در حالي كه سال گذشته به ترتيب 180 و 13 ميليون دلار كالا از پيرانشهر و سردشت به عراق صادر شده بود، اين رقم در مدت مشابه امسال به 337 و 44 ميليون دلار رسيد.
متوسط صادرات روزانه ايران به اين كشور همسايه در سال گذشته 20 ميليون دلار بود اما اين رقم طي سال جاري به متوسط روزانه 30 ميليون دلار بدون احتساب گاز صادراتي رسيد كه بخش قابل توجهي از آن از طريق تمرچين صادر مي شود.
مرحمت سليمان نژاد، مديركل گمرك تمرچين پيرانشهر نيز از افزايش 3/85 برابري صادرات از طريق اين گمرك به مقصد عراق در سه ماهه نخست امسال خبر داد و گفت: به دليل استقبال تجار و بازرگانان عراقي، صادرات از طريق مرز تمرچين پيرانشهر به اين كشور افزايش چشمگير داشته و روند افزايشي همچنان ادامه دارد.
مصطفي احمدي از فعالان اقتصادي حاضر در گمرك تمرچين نيز به خبرنگار ايرنا گفت: تمايل تجار عراقي براي واردات كالاهاي ايراني در حال افزايش بوده و اكنون افزايش حجم مبادلات تجاري در 2 سوي مرز مشهود است.
هيوا احمدي از ديگر فعالان اقتصادي در مرز تمرچين نيز كيفيت و قيمت رقابتي محصولات ايراني را از دلايل افزايش تمايل تجار عراقي به واردات كالاهاي ايراني دانست و گفت: انتقال پول در تمرچين از طريق صرافي هاي 2 كشور انجام مي شود و شبكه هاي صادراتي تجار ايراني و وارداتي فعالان اقتصادي عراق روز به روز در حال گسترش است.
دبيركل اتاق مشترك بازرگاني ايران و عراق نيز چندي پيش در جمع تجار آذربايجان غربي گفت: ايران با فاصله بسيار كم از چين و تركيه، سومين صادركننده به عراق به شمار مي رود و اين امر با تلاش تجار و بازرگانان و در سايه تعامل روزافزون تثبيت شده است.
سيدحميد حسيني افزود: سال گذشته ميلادي ميزان واردات كشور عراق 36 ميليارد دلار بود و چين با 8.3 ميليارد دلار، تركيه با 8.2 ميليارد دلار و ايران با هشت ميليارد دلار سه كشور عمده صادركننده به اين كشور بودند.
وي اضافه كرد: روند صادرات كالا از ايران به عراق در 13 سال گذشته همواره صعودي بوده و از 750 ميليون دلار در سال 1384 به حدود هشت ميليارد دلار در سال گذشته رسيده كه رشدي قابل توجه بوده است.
وي بيان كرد: يكي از عمده عوامل تصور عمومي در خصوص بالا بودن ميزان صادرات تركيه در مقايسه با ايران به عراق، ويتريني بودن كالاهاي صادراتي اين كشور است در حالي كه ايران بيشتر كالاهاي زيرساختي را به عراق صادر مي كند.
عين الله شريف پور، نايب رييس كمسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي نيز به افزايش صادرات كالاهاي ايراني از مرزهاي غربي كشور اشاره كرد و گفت: شرايط اقتصادي و تحريم هاي يكجانبه آمريكا موجب شده است تا صادرات بيش از گذشته در دستور كار قرار بگيرد و رونق يابد.
به گزارش ايرنا قطعات صنعتي، پنير، بستني، كاشي، ورق پلاستيكي و كولر آبي از جمله مهمترين كالاهاي صادراتي از ايران به عراق محسوب مي شود.
آذربايجان غربي در امتداد مرزهاي ايران با عراق واقع شده است و حدود 250 كيلومتر از مرزهاي مشترك 2 كشور در اين استان قرار دارد؛ اشنويه، پيرانشهر و سردشت سه شهرستان مرزي آذربايجان غربي با شمال عراق به شمار مي رود.
7125/3072
اروميه- ايرنا- با شروع عمليات بازسازي مناطق تخريبي عراق در دوران پساداعش، صادرات مصالح ساختماني، فولاد و كالاهاي مختلف ايراني به اين كشور همسايه افزايش چشمگير داشته و بازار آن توجه بسياري از تجار و فعالان اقتصادي را طي ماه هاي اخير به خود جلب كرده است.