به گزارش خبرنگار فرهنگي ايرنا فريدون عموزاده خليلي رئيس هيات مديره انجمن نويسندگان كودك و نوجوان روز سه شنبه در نشست رسانه اي با اعلام نام نامزدهاي ايراني جايزه آستريد ليندگرن، گفت: رويكرد امسال انجمن براي انتخاب و معرفي نامزدها رويكردي نوگرايانه بود.
وي اظهار كرد: عبور از روشهاي سنتي ترويج، اثرگذاري و فراگيري و نيز استمرار ترويج در درون سيستم از جمله مولفههاي انتخاب مروج كتاب براي معرفي به دبيرخانه جايزه بود.
عموزاده افزود: در بحث نويسندگي نيز با ارجاع به خود جايزه، نگاه انساني و بازتاب دهنده رنج، مشقت، فقر و آرزوهاي كودكان، بومي بودن آثار و وجود موضوعات تجربه شده توسط نويسنده در اثر، كيفيت بيان، زبان قوي، ساختار درست و جهاني داستان و ترجمه و نيز شناخته شدن در كشورهاي ديگر ملاك انتخاب بود.
وي گفت: بنابراين براي انتخاب مروج با توجه به بررسي صورت گرفته، علي اصغر سيدآبادي را به عنوان فردي كه توانسته كتابخواني را به طور گسترده در ايران ترويج كند و به موفقيتهاي دست يابد، برگزيديم.
مخاطب محور بودن، فهم و استفاده عملي از آموزههاي مبتني بر مشاركت اجتماعي و فرهنگي، توجه به سه مولفه كتابخواني، آزادانديشي و تفكر انتقادي، راه اندازي طرح كتابخواني روستايي و باشگاه هاي كتابخواني، طرح «لاك پشت پرنده» و جايزه «گوزن زرد» در امر كتابخواني را از جمله مولفه هاي انتخاب سيدآبادي عنوان كرد.
به گفته او سال گذشته به پشتوانه اين طرح 5 هزار باشگاه كتابخواني در 100 شهر و روستاي كشور ايجاد شد و 70 هزار كودك و نوجوان ايران با باشگاه كتابخواني مرتبط شدند كه امسال تعداد اين شهرها و روستاها به 800 رسيد و 560 هزار كودك در حال حاضر با باشگاه كتابخواني ارتباط دارند.
**معماري ذهني خانيان در تك تك آثارش هويداست
دبير انجمن نويسندگان كودك و نوجوان نيز به دلايل انتخاب خانيان توسط انجمن اشاره كرد و گفت: كثرت فعاليت هاي پژوهشي و تحقيقي در مورد آثار خانيان از جمله دلايل اين انتخاب است، بيش از 100 پژوهش در قالب رساله دكتري و پايان نامه و مقالههاي علمي در مورد او وجود دارد.
جعفر توزنده جاني افزود: خانيان تاكنون 44 اثر داستاني نمايشي و پژوهشي خلق كرده است.
به گفته وي توجه خاص خانيان به ساختار روايت، نگاه ويژه به ادبيات جنگ در عرصه بزرگسال، كودك و نوجوان، توجه به ادبيات و افسانههاي بومي و ملي از جمله امتيازات و ملاكهاي انتخاب او بود.
توزنده جاني گفت: كارهاي خانيان به هيچ وجه رنگ تعليمي و آموزشي ندارد، توجه به زندگي شهري و ديدگاه كودكان شهري، توجه به سالمندان و چگونگي ارتباط با اين نسل و به عبارتي برقراري ارتباط نسل ها، رعايت تكنيك و قواعد زباني و واژگاني و توجه به ادبيات دراماتيك از ديگر معيارهاي انتخاب خانيان به عنوان نامزد نويسنده آستريد ليندگرن بود.
جايزه آستريد ليندگرن يكي از جايزههاي بسيار معتبر بينالمللي در رشته ادبيات كودك و نوجوان است، اين جايزه پس از مرگ آستريد ليندگرن در سال 2002 هر سال به بهترين برنامه يا برترين افراد در رشته ادبيات كودك و نوجوان اهدا ميشود و مبلغ آن پنج ميليون كرون سوئد است.
آستريد آنا اميليا ليندگرن (Astrid Anna Emilia Lindgren) نويسنده سوئدي كتابهاي كودكان و نوجوانان بود كه در سال 2002 در سن 90 سالگي درگذشت، تعداد زيادي از كتابهايش به 85 زبان ترجمه و در بيش از 100 كشور جهان منتشر شده است.
«پيپي جوراب بلند» از جمله اثر معروف و شناخته شده اين نويسنده است.
فراهنگ**3009** 9053
تهران- ايرنا- «جمشيد خانيان» به عنوان نويسنده و «علي اصغر سيدآبادي» در امر ترويج كتابخواني از سوي انجمن نويسندگان كودك و نوجوان نامزد دريافت جايزه يادبود آستريد ليندگرن (Astrid Lindgren) شدند.