در اين گزارش آمده است: رود هليل همان كه جزو رودهاي مهم كشور به حساب مي آيد، همان كه اميد مردم جنوبي مانده، هماني كه جاني دوباره به حال و هواي شهر ميتواند ببخشد، همين رود اما جان مي گيرد.
اين رود خروشان است و با خود آدم مي برد، هليل امسال جان 6 نفر و سال قبل هم 15 نفر را گرفته، همين چند روز پيش جسد جواني را پس از چهار ساعت تلاش از آب بيرون كشيدند.
يكي از غريق نجات هاي جيرفتي گفت: ما فقط 20 دقيقه وقت داريم تا به فرد كمك كنيم اما چون آن منطقه گوشي ها هميشه آنتن نمي دهند، تا به هليل برسيم 40 دقيقه طول مي كشد، هيچ كسي هم مقصر نيست، فقط مردم نبايد اينجا شنا كنند.
عليرضا معاضدي افزود: امسال جسد سه نفر را از آب كشيديم بيرون، ما تا 6 متر ميتوانيم پايين برويم بيشتر از آن اما نياز به لباس غواصي داريم.
وي اظهار داشت: گرچه امسال خشكسالي بوده و رود آب نداشته اما از آنجايي كه هليل از سرمنشا سد بزرگ شروع مي شود تا جازموريان، علاوه بر وسعت و ابعادش، حوضچه هم زياد دارد، و نمي توان آن ها را بست چون تا آب بالا مي آيد يك حوضچه ديگر يك جاي ديگر درست ميشود.
معاضدي گفت: گرچه شهر استخر دارد اما در اين هواي 50 درجه اي مردم به اين رود پناه مي آورند و نمي توان جلوي مردم را گرفت، حتي آب و منطقه اي هم تابلو زده اما مردم توجه نمي كنند و خصوصا در روزهاي جمعه ميروند براي آب تني، گرچه همه ارگانها هم نظارت مي كنند اما اگر فرد در معرض غرق شدن باشد هر چه قدر هم عجله كنيم باز هم دير است، تمام وقت طلايي ما در 20 دقيقه تعريف مي شود.
غريق نجات اداره ورزش و جوانان جيرفت افزود: اين همه وقت براي نجات نياز به اعتباري براي دوره غواصي دارد كه البته نه هلالاحمر دارد نه اداره ورزش، نه حتي مركز استان، امدادگران و ناجي هاي غريق راضي هستند كه به صورت افتخاري به اين موضوع كمك كنند.
وي ادامه داد: دوره و تجهيزات غواصي نياز به هزينه ميليوني دارد يعني هركسي به تنهايي از عهده اش برنمي آيد اما در بعضي از شهرستان هايي كه آب هم ندارند، غريق نجات دوره غواصي را ديده ولي در جنوب استان از سرمنشا هليل تا جازموريان ما غواص نداريم.
به گفته معاضدي اگر 50 ميليون تومان اعتبار براي اين كار در نظر بگيرند، ما غريق نجات ها هم هفته اي 2 روز (خصوصا جمعهها) با هماهنگي هلال احمر حاضر به كشيك در منطقههاي خطرناك ميشويم.
اين ناجي عنوان كرد: اگر مردم همكاري كنند ما هم به موقع برسيم ميشود تا حدودي جلوي اين اتفاق ها را بگيريم، به گفته او زماني كه آب گل آلود، سرد و تاريك باشد من ناجي تا عمق 6 متر ميتوانم پايين بروم ولي بيشتر از آن نياز به تجهيزات دارم.
وحيد شاهرخي رييس جمعيت هلال احمر جيرفت نيز گفت: ما پيگيري هاي متعددي داشتيم اما پاسخي كه براي ما وجود دارد اين است كه براي هلالاحمر دوره غواصي تعريف نشده در نتيجه نه امكاناتش را داريم نه تجهيزات آن به ما تعلق ميگيرد، در بم، شهرداري، سيرجان هم گل گهر اين هزينه را تقبل كرده اما در جنوب بدليل نبود بودجه دولتي نتوانستيم اين دوره را داشته باشيم.
به گفته وي گرچه دوره نجات در سيلاب را داريم اما اين با غواصي كاملا فرق ميكند.
اين مقام مسئول اما وجود غواص در جنوب را به دليل رودخانههاي فصلي و هليل لازم ميداند و مي گويد حتي سدهاي خاكي هم قرباني داده اند كه مجبور به گرفتن غواص از بندرعباس شديم.
با توجه به اين كه دوره هاي غواصي در حوزه اختيارات هلالاحمر نيست با رييس اداره ورزش و جوانان جيرفت به صحبت نشستيم.
سلحشور سالاري گفت: با توجه به اين كه اداره ورزش نميتواند اعتبار اين دوره ها را تامين كند به فرمانداري درخواست داديم كه لااقل اسپانسري براي اين مورد پيدا شود، پاسخي كه گرفتيم معين اقتصادي بوده كه حالا دنبالش هستيم.
به گفته سالاري هزينه اين دوره و تجهيزات حدود 30 تا 60 ميليون است و اميدواريم براي سال آينده اين اعتبار تامين شود.
وي با تاكيد بر فرهنگ سازي، افزود: افرادي كه فوت شدند از زمان غرق آن ها تا رسيدن نيروهاي امدادي چهار ساعت طول كشيده، به همين دليل فرهنگ سازي مقدم است زيرا حتي لباس غواصي هم بگيريم بايد با اين لباس جسد بيرون بياوريم.
اين مقام مسئول گفت: مردم جيرفت بايد بيشتر از استخر استفاده كنند، جيرفت سه استخر فعال دارد.
وي تاكيد كرد: استخر براي سرپايي هزينه بين هشت تا 10 ميليون نياز دارد كه با فروختن بليط و تعرفه به دست ميآيد، خيلي از مردم هزينه بليط 10 تا 12 هزار توماني را هم حاضر نيستند بپردازند حالا بماند كه بعضيها هم ندارند و سر از هليل در مي آورند و استفاده نكردن ها از استخر باعث ورشكستگي آن مي شود.
7420/ 5054
كرمان - پايگاه خبري كرمان نو در 23 مردادماه با انتشار گزارش 'ديو هليل در خشكسالي قرباني مي گيرد' به قلم راضيه زنگي آبادي، به غرق شدن 6 نفر در بستر هليل رود در ابتداي سال جاري و نبود غواص در جيرفت پرداخته است.