حسن ملكی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در باره راهكارهای گسترش سبك زندگی ایرانی اسلامی، اظهار داشت:وقتی كه از زندگی سخن می گوییم در حقیقت از مجموعه شرایطی صحبت می كنیم كه محیط بر وجود انسان است، به گونه ای كه در نگرش، طرز تلقی، افكار و در زوایای وجودی او اثر می گذارد،به انسان شكل می دهد و یك شاكله خاصی را در انسان بوجود می آورد.
وی گفت:موضوع به این مهمی باید بر اساس معیارهای دینی و بر پایه احكام عقل و بر مبنای اقتضائات زندگی ایرانی،ساماندهی شود تا آن محیطی كه بر انسان حكمفرمایی می كند و به زندگی انسان جهت می دهد یك محیط معقول، منطقی و مناسب باشد.
**سبك زندگی اسلامی - ایرانی را باید از دوره كودكی به افراد بیاموزیم
ملكی گفت: برای گسترش سبك زندگی ایرانی اسلامی نكاتی را باید در نظر بگیریم، نخستین نكته این است كه یاد دادن سبك زندگی ایرانی اسلامی یك امر تربیتی بوده و آموختنی است، پس باید این را از دوره كودكی و نوجوانی به افراد بیاموزیم.
این استاد دانشگاه افزود: همانگونه كه كودكان آداب مختلف زندگی را یاد می دهیم، سبك زندگی ایرانی اسلامی را هم باید به آنها بیاموزیم و كتاب های درسی ما، معلمان و به طور كل، نظام آموزشی باید این موضوع را به عنوان یك راهبرد اصلی تربیتی مد نظر داشته باشند و افراد را اینگونه بار بیاورند.
وی افزود: اگر راهكار تربیتی كه یك امر زیربنایی و بنیادی در زندگی انسان است مد نظر نباشد، به طور طبیعی نیل به سیمای حقیقی سبك زندگی اسلامی ایرانی كار آسانی نخواهد بود و معتقدم دستگاه های تربیتی كشور باید این رسالت را به خوبی درك بكنند.
**آموزش های خانواده باید بر محور سبك زندگی اسلامی ایرانی باشد
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: در مرحله بعدی بحث خانواده ها مطرح است، حقیقت مساله این است كه هر كودكی در یك محیط كوچك طبیعی مقدس بنام خانواده متولد می شود، در آنجا رشد می كند و پدر و مادر او هر نوع زندگی را در پیش بگیرند آن كودك و نوجوان هم مطابق همان شیوه زندگی بار خواهد آمد.
ملكی افزود:در اینجا باید با والدین كه این نوع گفت وگوها را می بینند، می شنوند و مطالعه می كنند هزاران بار مطرح كرد كه اگر می خواهید فرزندتان یك زندگی معقول، متعادل و متناسب با شئونات دینی و ایرانی داشته باشند باید زندگی خودتان را مطابق این ملاك ها وفق بدهید، برای اینكه در اینجا معجزه نمی توان كرد.
وی ادامه داد: بالاخره كودك در یك محیط خانوادگی مشخص رشد می كند و باید در كشور بحث آموزش های خانواده بر محوریت سبك زندگی ایرانی اسلامی رواج پیدا كند و نباید فقط به آموزش هایی كه از طریق رسانه های عمومی مانند صدا و سیما و امثال اینها مطرح می شود اكتفا كنیم.
**برای ترویج سبك زندگی باید به داد خانواده ها رسید
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت:برای ترویج سبك زندگی ایرانی اسلامی باید به داد خانواده ها رسید و آنها را آموزش داد.
ملكی با اشاره به اینكه ما در این رابطه نیازمند یك نهضت ترویج فرهنگ اسلامی و ایرانی در كشور هستیم، تصریح كرد: صاحبنظران، مربیان، روانشناسان و جامعه شناسان باید بر اساس مدیریت كلانی كه از سوی دولت به عمل می آید،به این سوال پاسخ دهند كه ما چگونه خانواده های مختلف را برای ترویج سبك زندگی اسلامی ایرانی آماده كنیم.
وی افزود: راهكار سوم این است كه آنچه كه مربوط به سبك زندگی اسلامی ایرانی است و مولفه های این سبك زندگی را تشكیل می دهد را باید در جامعه خودمان به یك عوامل و مولفه های قابل دسترس تبدیل كنیم.
ملكی با ذكر مثالی گفت: به عنوان نمونه یكی از مولفه های سبك زندگی ایرانی اسلامی مساله ازدواج آسان است و ازدواج متناسب با این سبك زندگی است.
وی ادامه داد: ممكن است ازدواج به گونه ای انجام گیرد كه همراه با ده ها غم و غصه و ریخت و پاش و گرفتاری و اسراف كه بعد از ازدواج اثرات منفی فراوانی در زندگی زوج مشترك بدنبال داشته باشد یا به شیوه ای كه دین مبین اسلام مطرح می كند یك زندگی در واقع بر پایه ازدواج ساده، سالم و بی حاشیه باشد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: ترویج ازدواج ساده و كم هزینه احتیاج به یك نوع فضا سازی و فرهنگسازی از سوی دولتمردان و مدیران جامعه دارد تا كمك كند به اینكه نوجوانان، جوانان و خانواده های گوناگونی كه در كشور وجود دارند با بهره گیری از این شرایط و تسهیلاتی كه فراهم می شود، خودشان را راحت با این سبك زندگی وفق بدهند.
ملكی افزود: آنچه كار را یك مقدار سخت كرده این است كه امروزه سبك زندگی ایرانی اسلامی به وسیله سبك زندگی غربی كه بوسیله رسانه های فرامرزی و ماهواره ای در واقع به عنوان یك عامل تهدید، تحت تاثیر قرار گرفته و اجازه نمی دهد خیلی از برنامه های داخلی موثر بر سبك زندگی اسلامی ایرانی به بار نشیند.
ملكی با طرح این پرسش كه چاره كار چیست ؟ گفت: فرهنگ غربی سیل آسا وارد كشور ما شده، خانواده های گوناگون را تحت تاثیر قرار داده و سبك زندگی معینی را ساخته و در اختیار مردم قرار داده است.
وی افزود: یكی از كارهایی كه می توان انجام داد، این است كه فضای مجازی و شبكه های اجتماعی را باید تا حدود زیادی مدیریت و كنترل كرده و مردم را متوجه كرد كه برنامه های ماهواره ای اگر دو تا نكته مثبت داشته باشد، 10 نكته منفی هم دارد.
به گفته این استاد دانشگاه،با هجوم فرهنگ غربی، نكات منفی برنامه های ماهواره ای در داخل كادوی رنگی پیچده شده و طوری معرفی می شود كه تعداد زیادی از خانواده ها، نوجوانان و جوانان شیفته آن شده و فرهنگ و سبك زندگی غربی را می پذیرند.
** نقش شورای عالی فضای مجازی در ترویج سبك زندگی اسلامی
استاد پیشكسوت و با سابقه دانشگاه علامه طباطبایی گفت: در جامعه امروز به نوعی مدیریت فضای مجازی نیاز داریم و شورای عالی فضای مجازی می تواند نقش مهمی در این زمینه ایفا كند.
معاون سابق فرهنگی و پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی تصریح كرد: به نظر بنده شورای عالی فضای مجازی در مدیریت فضای مجازی و كنترل شبكه های اجتماعی به نفع ترویج سبك زندگی اسلامی ایرانی، فوق العاده می تواند موثر باشد.
ملكی در پایان تاكید كرد: برای ترویج سبك زندگی اسلامی - ایرانی باید كار فرهنگی تربیتی كرد و راهی جز این نداریم، البته همراه با كار فرهنگی تربیتی، یك سری امور مدیریتی كه در كوتاه مدت بتواند اثر گذار باشد نیز مورد انتظار است كه از سوی نهادهای تصمیم گیرنده در دولت انجام شود.
فراهنگ**1540** 1701
استاد دانشگاه مطرح كرد:
ضرورت راه اندازی نهضت ترویج فرهنگ ایرانی - اسلامی
۲۴ مرداد ۱۳۹۷، ۱۱:۲۴
کد خبر:
83001852
تهران-ایرنا- عضو هیات علمی دانشكده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: برای ترویج سبك زندگی ایرانی اسلامی باید به داد خانواده ها رسید و آنها را آموزش داد، ما در این رابطه نیازمند یك نهضت ترویج فرهنگ اسلامی و ایرانی در كشور هستیم.