۲۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۳۱
کد خبر: 83004620
T T
۰ نفر

پیوند مرگ به زندگی در آخرین نفس

۲۷ مرداد ۱۳۹۷، ۱۲:۳۱
کد خبر: 83004620
پیوند مرگ به زندگی در آخرین نفس

تهران- ایرنا- سالانه حدود 5 هزار نفر در كشور دچار مرگ مغزی می شوند. اعضای بدن حدود 3 هزار نفر از این افراد مناسب اهدای عضو است، اما فقط ارگان های حدود هزار نفر از این افراد اهدا می شود و بقیه به علل مختلف از جمله تشخیص دیرهنگام یا رضایت ندادن اولیای دم از بین می رود.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، عشق حتی بعد از مرگ هم می تواند ادامه یابد. هر چند در تمام فرهنگ های جهان، قلب را نماد عاشقی می دانند، اما عاشقی فقط در قلب نهفته نیست. عاشقی مفهومی عظیم است كه در تك تك سلول های بدن انسان رخنه می كند و در تمام رگ ها مثل خون جریان دارد. مفهومی ماورایی كه حتی بعد از مرگ هم می تواند امتداد داشته باشد و خودش را به شكلی دیگر نشان دهد.
یكی از مسیرهای نشان دادن عاشقی بعد از مرگ، اهدای عضو است. كاری كه در ایران نیز همانند بسیاری از كشورهای پیشرفته جهان انجام می شود و در كنار فرهنگ احساسی مردم ایران نیز جا گرفته است. فرهنگی كه اجازه انجام آن به همت ایرج فاضل، رئیس كل سازمان نظام پزشكی در سال 68 و درست دو هفته قبل از رحلت حضرت امام از ایشان كسب شد و به مرور مورد استقبال مردم ایران قرار گرفت.

*اهمیت فرهنگ اهدای عضو
قدر و اهمیت اهدای عضو وقتی مشخص می شود كه بدانیم بیماران زیادی در بیمارستان ها هر لحظه چشم به راه پیدا شدن عضو مناسب برای پیوند هستند و زندگی خود را با زجر سپری می كنند. حداقل روزی 7 تا 10 نفر به علت نرسیدن عضو مناسب برای پیوند فوت می كنند. این در حالی است كه سالانه از 3 هزار مورد مرگ مغزی مناسب اهدا در كشور، كمتر از یك سوم به اهدا می رسند و اعضا و ارگان های سالم بقیه این افراد را به علت عدم آگاهی یا نبود رضایت اولیای دم، به زیر خاك می برند، بدون اینكه ا جان كسی را نجات دهد.
امید قبادی، نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره اهمیت فرهنگ اهدای عضو گفت: اهمیت این موضوع وقتی مشخص می شود كه بدانیم هر 2 تا 3 ساعت، یك نفر به علت نرسیدن عضو اهدایی فوت می كند. یعنی سالی 3 هزار ایرانی به خاطر نرسیدن عضو اهدایی از دست می روند.

*تعداد اهدای عضو در كشور
قبادی گفت: در كشور چیزی حدود 5 هزار نفر در سال دچار مرگ مغزی می شوند. حدود 3 هزار نفر از این افراد قابلیت اهدای عضو دارند. سال گذشته از این میزان فقط 926 نفر اهدای عضو كردند. از طرفی 25 هزار بیمار در فهرست انتظار و پشت نوبت اهدای عضو قرار دارند. این افراد فقط بیمارانی هستند كه برای این كار ثبت نام كرده اند. البته بسیاری دیگر از بیماران نیازمندی هستند كه اصلا اطلاعی از این روند پیوند ندارند و نمی دانند كه چطور باید در فهرست پشت نوبت پیوند قرار گیرند.

*فرهنگ سازی برای اهدا
به گفته قبادی، انجمن اهدای عضو ایرانیان از سال 94 توسط عده از فعالان اهدای عضو و پیوند اعضا و تعدادی از فرهیختگان فرهنگی و هنری كشور با هدف كمك به ارتقای فرهنگ اهدای عضو و نجات جان بیماران تاسیس شد. این انجمن توانست طی این 3 سال با فعالیت های خود و با همكاری 7 سازمان دیگر از جمله وزارت بهداشت و سازمان ثبت احوال، فرهنگ اهدای عضو را به بخش زیادی از جامعه یادآوری و نهادینه كند.
قبادی درباره فرهنگ سازی اهدای عضو گفت: انجمن اهدای عضو ایرانیان به 4 مقوله آموزش و پژوهش، فرهنگ سازی، مددكاری خانواده های اهداكننده و ثبت اطلاعات اهدا و پیوند كشور می پردازد. این وظایف از طرف وزارت بهداشت به این انجمن سپرده شده است.
نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان اضافه كرد: وجود پیوست فرهنگی برای فعالیت رسانه ها می تواند فرهنگ اهدای عضو را گسترش دهد. باید این پیوست در كارهای سازمان هایی مثل صدا و سیما یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود داشته باشد. در این صورت می توان امیدوار بود كه هیچ ایرانی در فهرست انتظار پیوند نماند و فوت نكند.

*كدام اعضای بدن قابل اهدا هستند
نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان با اشاره به اعضای قابل اهدای بدن انسان اظهار داشت: اعضای قابل اهدای بدن انسان شامل 2 كلیه، 2 ریه، قلب، كبد، روده و لوزالمعده است. سال گذشته حدود 750 كبد، 2300 كلیه، 130 قلب، 10 ریه و 12 لوزالمعده اهدا و پیوند شده است.

* صدور روزانه 14 هزار كارت اهدای عضو
قبادی با بیان اینكه اهدای عضو یك كار انسان دوستانه است، افزود: مردم ایران، مردمی احساسی هستند و اگر از مزایای اهدای عضو و نجات جان بیمار آگاهی داشته باشند، این كار خیر را انجام می دهند. در نتیجه مردم باید آگاهی داشته باشند كه چطور می توانند جان بیماران دیگری را نجات دهند.
وی با بیان اینكه در گذشته روزانه فقط بین 200 تا 300 كارت اهدای عضو صادر می شد، اظهار داشت: بعد از اطلاع رسانی ها و پویش های مختلف فرهنگی مثل صدور كارت اهدا از طریق پیامك، آمار صدور كارت اهدای عضو افزایش یافت و طی 2 هفته، دریافت كارت اهدای عضو روزانه 42 برابر شد و در حال حاضر روزانه 14 تا 15 هزار كارت اهدای عضو صادر می شود.
نایب رئیس انجمن اهدای عضو ایرانیان با بیان اینكه در حال حاضر 5 میلیون نفر كارت اهدای عضو دارند، گفت: بعد از فوت این افراد از اولیای دم باز هم برای اهدای عضو اجازه گرفته می شود. زیرا كارت اهدای عضو در هیچ جای دنیا وجهه قانونی ندارد و فقط نوعی پذیرش و رضایت از طرف اهدا كننده برای اهدای عضو است. زیرا خانواده این افراد در صورتی كه بدانند فرد قبل از فوت به اهدای عضو رضایت داده، راحت تر اجازه این كار را می دهند.
قبادی گفت: در حال حاضر امكان صدور سریع و آسان كارت اهدای عضو با ارسال كد ملی و تاریخ تولد به سرشماره 3432 یا با شماره گیری كد دستوری #3432* امكانپذیر است. امیدواریم میزان تصادفات رانندگی و افراد مرگ در كشور كم شوند با این حال سرعت گرفتن روند داوطلب شدن مردم برای اهدای عضو و رضایت دادن اولیای دم این افراد سالانه می توان جان هزاران نفر را نجات دهد.
گزارش: امیر پروسنان
اجتمام * الف پ* 3063
۰ نفر