۲۹ مرداد ۱۳۹۷، ۱۸:۵۱
کد خبر: 83007504
T T
۰ نفر
گوشت قرباني 24 ساعت در يخچال نگهداري شود

بندرعباس - ايرنا - مديركل دامپزشكي هرمزگان با تاكيد بر پرهيز از مصرف بلافاصله گوشت قرباني، گفت: به منظور پيشگيري از ابتلاء به برخي بيماري هاي مشترك ميان انسان و دام، گوشت قرباني بايد حداقل 24 ساعت در يخچال نگهداري شود.

محمد جانباز عصر دوشنبه در گفت و گو با ايرنا با اشاره به در پيش بودن عيد سعيد قربان و ضمن گراميداشت و تبريك اين عيد بزرگ به همه مسلمانان، اظهار داشت: از جمله خطرناك ترين بيماري هاي مشترك ميان انسان و دام، تب مالت و تب كريمه كنگو است كه مي توان با قرار دادن گوشت تازه در يخچال در دماي صفر تا چهار درجه به مدت 24 ساعت، از ابتلاء به اين بيماري ها پيشگيري كرد.
وي ادامه داد: در صورتي كه گوشت دام ذبح شده آلوده به ويروس تب كريمه كنگو باشد، با قرار دادن در يخچال به مدت 24 ساعت، آلودگي آن از بين خواهد رفت و مصرف آن بدون مانع است.
وي افزود: احتمال ابتلا به بيماري تب كريمه كنگو در تماس افراد عادي با خون تازه حيوان، بسيار بالا بوده و از اين رو توصيه مي شود شهروندان از اقدام خودسرانه براي ذبح حيوان در منازل يا معابر عمومي به طور جدي خودداري كنند.
جانباز بيان داشت: كساني كه اقدام به ذبح دام مي كنند بايد از تجهيزات بهداشتي از جمله ماسك و دستكش استفاده كرده و بدون اين اقلام از دست زدن به دام پرهيز كنند.
مديركل دامپزشكي هرمزگان تاكيد كرد: دام هاي قرباني نبايد در خارج از چرخه كشتارگاه هاي سنتي و صنعتي و مراكز مورد تاييد دامپزشكي ذبح شوند.
جانباز خاطر نشان كرد: 28 گروه ثابت دامپزشكي و 28 ناظر شرعي در روز عيد سعيد قربان بر كشتار و عرضه گوشت ‌هاي قرباني در كشتارگاه ‌ها و مراكز عرضه نظارت دارند.
تب خونريزي دهنده كريمه كنگو (CCHF) يك بيماري ويروسي خونريزي دهنده تب دار حاد است كه توسط كنه در بين حيوانات و دام ها گسترش مي يابد.
اين بيماري از آسيا ، آفريقا و اروپا گزارش شده و در كشورهاي همسايه شامل عراق، تركيه، افغانستان و پاكستان شايع است.
شيوع اين بيماري در فصل گرم سال همزمان با فصل فعاليت ناقل و مخزن بيماري ( كنه ها) بيشتر مشاهده مي شود.
بيماري در حيوانات اهلي هيچگونه علائم مشخصي ندارد و خطر انتقال بيماري در انسان در طي ذبح حيوان آلوده و يا يك دوره كوتاه پس از ذبح حيوان آلوده وجود دارد ( به دنبال تماس با پوست يا لاشه حيوان).
همچنين تماس با خون و بافت بيماران بخصوص در مرحله خونريزي يا انجام هرگونه اعمالي كه منجر به تماس انسان با خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ آنها گردد باعث انتقال بيماري مي شود.
بيمار در طي مدتي كه در بيمارستان بستري مي باشد، به شدت براي ديگران آلوده كننده است.
افرادي كه بيشتر در معرض خطر شامل دامداران و كشاورزان، كارگران كشتارگاهها، دامپزشكان و كاركنان بهداشتي و درماني بيمارستان ها مي باشند و شروع علائم ناگهاني اين بيماري حدود يك تا هفت روز طول مي كشد .
متوسط سه روز ( بيمار دچار سردرد شديد ، تب، لرز، درد عضلاني ) به خصوص در پشت و پاها(، گيجي، درد و سفتي گردن، درد چشم، ترس از نور )حساسيت به نور مي گردد.
ممكن است حالت تهوع، استفراغ بدون ارتباط با غذاخوردن و گلودرد و احتقان ملتحمه در اوايل بيماري وجود داشته باشد كه گاهي با اسهال و درد شكم و كاهش اشتها همراه مي شود.
تب بطورمعمول بين سه تا16 روز طول مي كشد و تورم و قرمزي صورت، گردن و قفسه سينه، پرخوني خفيف حلق و ضايعات نقطه اي در كام نرم و سخت شايع هستند.
در اين بيماري تغييرات قلبي عروقي شامل كاهش ضربان قلب و كاهش فشارخون مشاهده مي شود.
كاهش گلبولهاي سفيد (لكوپني) ، كاهش پلاكتها (ترمبوسيتوپني) و برخي اوقات كاهش بسيار شديد پلاكتها نيز در اين بيماري مشاهده مي شود.
مرحله خونريزي دهنده اين بيماري مرحله كوتاهي است كه به سرعت ايجاد مي شود و معمولا در روز سه تا پنج بيماري شروع مي شود و يك تا 10روز ( به طور متوسط چهار روز) طول مي كشد.
راههاي پيشگيري از اين بيماري كه از سوي كارشناسان بهداشتي توصيه مي شود شامل مراقبت از دام و هماهنگي با دامپزشكي جهت سمپاشي محل نگهداري دام جهت از بين بردن كنه و معاينه دامها ي الوده، خريد گوشت از مراكز فروش مجاز و ممهور به مهر دامپزشكي است.
نگهداري گوشت تازه در يخچال به مدت 24 ساعت و جگر و دل و قلوه به مدت 48 ساعت قبل از پاك كردن و تكه كردن گوشت تازه ، استفاده از دستكش هنگام پاك كردن گوشت، وسايل محافظت شخصي توسط پزشكان و كادر پزشكي هنگام مواجه شدن با بيمار مشكوك ، وسايل محافظت شخصي هنگام معاينه ، ذبح و سلاخي دام از ديگر توصيه هاي بهداشتي است.
اين بيماري از سال 78 در ايران شناسايي شد.
7198/7408