اطلاعات معاملات بورس كالا هفتگی به وزارت صنعت ارسال شده است

تهران- ایرنا- مدیرعامل بورس كالا گفت: اطلاعات مربوط به معاملات بورس كالا طبق روال بدون وقفه و ماهانه به وزارت صنعت ارسال می شد و بتازگی دوره گزارشدهی، هفتگی شده است.

به گزارش ایرنا، محاسبه قیمت پایه مواد اولیه در بورس كالا بر اساس دلار 4200 تومانی با هدف حمایت از تولیدكنندگان پایین دستی و همچنین جلوگیری از رشد كاذب قیمت ها به اجرا درآمد اما بازار به تدریج با رشد تقاضای هیجانی برای خرید مواد اولیه روبرو شد.
بدین ترتیب یكباره به دلیل ایجاد فاصله قیمتی شدید میان قیمت عرضه كالا در بورس و بازار آزاد با تشكیل صف های طولانی متقاضیان موادی روبرو شدیم كه پیش از اعمال این تصمیم به صورت متعادل در بورس كالا خرید و فروش می شد.
انتقادها به این وضعیت سبب شد شورای عالی بورس بیست و هفتم مردادماه عرضه محصولات پتروشیمی و فولادی بر مبنای دلار 4200 تومانی در بورس كالا را متوقف كند تا با مشورت وزارت صنعت، معدن و تجارت، برای حمایت از تولید و پایان رانت ناشی از 2 نرخی شدن محصولات در بورس و بازار تصمیمی گرفته شود.
با این همه، وزیر صنعت، معدن و تجارت سی ام مردادماه تصریح كرد: به رییس بورس كالا گفته بودیم فهرست خریداران برخی محصولات (پتروشیمی و فولادی) را اعلام كند تا شائبه حضور دلالان پایان پذیرد اما تعلل بورس كالا در این مورد تعجب برانگیز است.
در این پیوند، «حامد سلطانی‌نژاد» مدیرعامل بورس كالا، به خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: پس از درخواست وزیر صنعت، دوباره چند روز پیش این اطلاعات را به وزارت صنعت ارسال كردیم اما گویا هنوز به رویت ایشان نرسیده است.

** اعلام اطلاعات، نیازمند مجوز قانونی
مدیرعامل بورس كالا درباره درخواست وزیر صنعت، معدن و تجارت برای اعلام عمومی نام خریداران از بورس كالا گفت: به محض دریافت این درخواست با مراجع قضایی مكاتبه كردیم تا مجوز قانونی لازم را كسب كنیم.
سلطانی نژاد تاكید كرد بورس كالا بر اساس قانون فعالیت می‌كند و برای اعلام عمومی نام و اطلاعات تولید و مصرف واحدهای صنعتی باید از مراجع قضایی استعلام می شد.
«ما استعلام را انجام داده و منتظر نظر نهایی مرجع قضایی مانده ایم.»
وی درباره علت استعلام از مراجع قضایی توضیح داد: مطابق قانون برای حمایت از رقابت پذیری بازار و جلوگیری از دستكاری قیمت، اعلام میزان مصرف و تولید روزانه و ریز مسائل مالی شركت ها به یكدیگر و سایر كارگزاران و فعالان ممنوع است.
«به طور طبیعی مقام قضایی با توجه به نیاز به شفافیت و حمایت از تولید، درباره جزییات اعلام عمومی و زمان آن تصمیم گیری می كند».
مدیرعامل بورس كالا افزود: البته تا زمانی كه پاسخ استعلام دریافت شود برای تسریع در این اقدام، اطلاعات كامل معاملات را به وزارت صنعت ارائه كرده‌ایم تا میزان پایبندی خریداران به تعهدات خریدشان‌ راستی آزمایی شود.
وی ادامه داد: با توجه به تایید صلاحیت و میزان سقف مجاز خرید ماهانه و هفتگی از سوی وزارت صنعت در سامانه بهین یاب، وزارتخانه با استفاده از اطلاعات ارسال شده بورس كالا قادر به مغایرت یابی و اعمال سیاست های دقیق بر مدیریت تولید و مصرف و تنظیم بازار است.
«البته به صورت مستمر اطلاعات را علاوه بر وزارت صنعت، به نهادهای نظارتی و مالیاتی ارسال می‌كنیم؛ این اطلاعات مبنای تشخیص فرارهای احتمالی مالیاتی، قاچاق و سایر تخلفات و برخورد با آنها می‌شود؛ این رویه سال هاست در بورس كالا ادامه دارد و ریز همه تراكنش‌ها ثبت و به نهادهای بالادستی ارجاع می‌شود».

** استقبال از پیشنهادها برای شفافیت بیشتر
سلطانی نژاد تاكید كرد «از هرگونه پیشنهادی كه موجب شفافیت بیشتر در عرصه اقتصاد كشور شود استقبال می كنیم».
مدیرعامل بورس كالا اضافه كرد: مبنای بورس كالا از ابتدای تاسیس، شفافیت و ایجاد بازار عمیق است؛ این شفافیت باعث شده است همه نهادهای نظارتی بتواند برای پیشبرد امور خود از این اطلاعات استفاده كنند.
به گزارش ایرنا، دولت از بیست و یكم فروردین ماه یكسان سازی نرخ ارز را با اعلام قیمت هر دلار 4200 تومان كلید زد و با تهیه و تصویب دستورالعمل هایی، شیوه های تخصیص ارز را اعلام كرد.
از شانزدهم مردادماه نیز بسته جدید ارزی دولت اجرایی و مقرر شد از این پس، مطابق سیاست های جدید اقدام شود.

اقتصام ۲۰۲۲*9454*1961*