۳ شهریور ۱۳۹۷، ۱۱:۳۱
کد خبر: 83010936
T T
۰ نفر
اختلاف نظر درباره سوریه در بالاترین سطح قدرت در لبنان

بیروت - ایرنا - مواضع متفاوت رئیس جمهوری و نخست وزیر لبنان درباره رابطه با سوریه، نشان از نبود اجماع و وجود اختلاف درباره یكی از مهمترین مسائل سیاست خارجی این كشور در بالاترین سطح قدرت دارد.

به گزارش ایرنا، موضوع سوریه گرچه همواره در لبنان محل اختلاف نظر بین جریان های سیاسی این كشور بوده، اما این موضوع در روزهای اخیر بار دیگر به متن اصلی سیاست لبنان بازگشته و شكاف ها در این زمینه را بیش از پیش عیان كرده است.
دور تازه بحث ها پس از آن آغاز شد كه 10 روز پیش «سعد الحریری» نخست وزیر مامور به تشكیل كابینه لبنان گفت كه من موافق بازگشت روابط لبنان و سوریه نیستم و این مساله غیرقابل مناقشه است.
وی افزود: چنانچه دیگران بر بازگشت روابط از طریق بازگشایی گذرگاه مرزی «نصیب» اصرار كنند، دولت هرگز تشكیل نخواهد شد.
گذرگاه نصیب میان اردن و سوریه قرار دارد و در گذشته كالاهای لبنانی پس از ورود به سوریه از طریق این گذرگاه به اردن و دیگر كشورهای عربی صادر می شد.
برخی از سیاستمداران و تجار لبنانی خواهان گفت و گو با سوریه برای تسهیل در عبور كالاهای كشاورزی و صنعتی لبنانی از گذرگاه مرزی نصیب شده اند.
در همین حال دمشق، بحث درباره اجازه عبور كالاهای لبنانی از گذرگاه نصیب را منوط به مذاكره دولت لبنان با دولت سوریه كرده است.
اشاره الحریری به كسانی بود كه به گفته او تلاش می كنند از طریق طرح موضوع ضرورت بازگشایی گذرگاه نصیب، باب گفت و گو و عادی سازی روابط بین بیروت و دمشق را باز كنند.
سخنان او واكنش های بسیار زیادی را برانگیخت، هم برخی از او حمایت كردند و بر طبل مخالفت با سوریه كوبیدند و هم بسیاری با این سخنان به شدت مخالفت كردند و روابط دمشق و بیروت را ضروری خواندند.
اما درست یك هفته بعد و در اوج جنجال بر سر اظهارات الحریری، رسانه های لبنان خبر دادند كه «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان با «بشار اسد» همتای سوری خود تلفنی گفت و گو كرده است، خبری كه شكاف بین عالی ترین مقام های ارشد لبنان درباره مساله سوریه را آشكارتر كرد.
بر اساس گزارش ها، عون به تازگی با اسد درباره موضوع آوارگان سوری و راه های تسریع در روند بازگشت آنها به كشورشان گفت و گو كرده است.
اما رئیس جمهوری لبنان در تلاش برای ابراز موضع متفاوتش با نخست وزیر به همین حد هم اكتفا نكرد. او دیروز (جمعه) در اظهارنظری به طور مستقیم به موضوع ضرورت بازگشت آوارگان سوری و نیز بازگشایی گذركاه نصیب كه الحریری نیز به آن اشاره كرده بود، پرداخت.
عون به زبان پرسشی گفت: آیا كسی از بازگشت آوارگان به سوریه متضرر می شود، آیا كسی از عبور محصولات لبنانی از گذرگاه نصیب اذیت می شود.
رئیس جمهوری لبنان همچنین به مساله سیاست «خودداری از تنش» هم اشاره كرد، سیاستی كه چند سال پیش و به دنبال اوج گیری بحران در سوریه وضع و مقرر شد كه لبنان با هدف دور ماندن از آسیب های بحران در سوریه باید در قبال این كشور سیاست «خودداری از تنش» اتخاذ كند كه برخی از آن تعبیر به سیاست «بی طرفی» كردند.
عون اما گفت كه سیاست خودداری از تنش لبنان به این معنا نیست كه این كشور تعهدی در قبال تنش بین یك كشور دوست علیه منافع كشور دوست دیگر نداشته باشد.
وی افزود: خودداری از تنش به معنای خودداری كردن از خاك و منافع ما نیست، منافعی كه آسیبی به هیچ یك از كشورهای عربی نمی زند.
به نظر می رسد این بخش از سخنان عون طعنه به كسانی است كه تلاش می كنند سیاست خودداری از تنش را به دوری گزیدن از احیای روابط با سوریه تفسیر كنند.
روابط لبنان و سوریه پس از بحران هفت سال پیش در این كشور دستخوش تغییر شد و لبنانی ها به دو گروه موافق و مخالف نظام سوریه تقسیم شدند.
در حالی كه برخی گروه ها از جمله حزب الله، جنبش امل، جریان ملی آزاد و نیز عون موافق احیای روابط سوریه و لبنان هستند، برخی دیگر از جمله حزب المستقبل، نیروهای لبنانی (القوات) و سوسیالیست ترقی خواه و نیز الحریری با آن مخالف هستند.
نبود اجماع بین گروه های لبنانی درباره روابط با سوریه باعث شد كه دولت این كشور سیاست خودداری از تنش را در قبال این كشور در پیش بگیرد.
با این وجود در سال های اخیر سفارتخانه های دو كشور فعال بوده و روابط امنیتی نیز بین دو طرف بویژه در موضوع مبارزه با گروه های تروریستی و بازگشت آوارگان وجود داشته است.
شكاف بر سر مساله سوریه در لبنان به حدی است كه برخی نگرانند كه این وضعیت به یكی از موانع اصلی تشكیل كابینه لبنان تبدیل شود؛ سخنان الحریری بر نگرانی ها در این زمینه افزوده است.
الحریری سوم خرداد امسال در پی انتخابات پارلمانی و كسب حمایت اكثریت پارلمان لبنان، مامور تشكیل كابینه جدید شد، اما تاكنون این ماموریت انجام نشده است.
خاورم**2054**1651