۳ شهریور ۱۳۹۷، ۱۶:۲۷
کد خبر: 83011433
T T
۰ نفر

تركیه، آلمان و آمریكا رقبای جدید ایران در برق عراق

۳ شهریور ۱۳۹۷، ۱۶:۲۷
کد خبر: 83011433
تركیه، آلمان و آمریكا رقبای جدید ایران در برق عراق

بغداد – ایرنا – بعد از اعلام توافق عراق با تركیه در 23 مرداد گذشته، اكنون شركت 'زیمنس' آلمان و شركت های آمریكایی - با حمایت واشنگتن - نیز به رقبای جدی از راه رسیده برای ایران در امر سرمایه گذاری در بخش برق عراق تبدیل شده اند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، عراق كه در طول سنوات گذشته در حل معضل برق فقط بر جمهوری اسلامی ایران متكی بود اكنون دولت این كشور با توافق انجام داده با تركیه و مذاكرات جدید با زیمنس آلمان در 23 و 27 مردادماه گذشته به طور عملی درصدد متنوع سازی منابع تامین برق خود برآمده است.
اما ورود آمریكا به مبحث برق عراق - به اعتقاد صاحب نظران- بیش از اینكه قصد مالی و سرمایه گذاری پشت آن باشد با اهداف سیاسی و كاستن از تعاملات اقتصادی ایران با عراق صورت می گیرد.
رایزن اقتصادی كنسولگری آمریكا در بصره در پی تظاهرات مردمی این استان به معضل برق و اشكالاتی كه در تامین برق بصره توسط ایران در ماه گذشته میلادی در نتیجه نیاز داخلی به برق ایجاد شد، در 22 مردادماه با مسوول كمیته انرژی شورای استان بصره پیرامون مشاركت شركت های آمریكایی در حل معضل برق بصره گفتگو كرد.
رایزن اقتصادی كنسولگری آمریكا در این جلسه از میزان احتیاج برق بصره و مقدار تولید فعلی برق در این استان و امكان مشاركت شركت های امریكایی بحث و گفتگو كرده و جالب این است كه سركنسول آمریكا در بصره این خبر را شخصا در سایت شخصی خود در توئیتر، همزمان با توافقات بغداد با آنكارا و شركت زیمنس آلمان منتشر كرده است.
به اعتقاد كارشناسان، آمریكا به ایران، تركیه و حتی آلمان - كه سر نافرمانی از واشنگتن را در پیش گرفته - به عنوان تهدیدهای خود در عراق نگاه می كند و امیدوار است كه غیر از این سه كشور، طرف های دیگری كه همسو با آمریكا هستند مانند سعودی ها در این قضیه ورود كنند.
مذاكرات بغداد و ریاض در خصوص مشاركت سعودی ها در حل معضل برق به دلیل پیشنهادهای غیر واقعی سعودی ها از جمله احداث یك نیروگاه در داخل خاك عربستان و تامین برق جنوب عراق از طریق آن در هفته های اخیر به بن بست خورده و عملا متوقف شد.
گزارش مشاور نخست وزیر عراق در امور اقتصادی حاكیست كه مذاكرات بین بغداد و شركت زیمنس برای حل مشكل برق در هفته گذشته موفقیت آمیز بوده است.
'مظهر محمد صالح' كه در این مذاكرات حضور داشته است به خبرگزاری های عراقی گفته است كه مذاكرات اخیر با زیمنس آلمان بستر مناسب را برای یك توافق راهبردی در حوزه برق فراهم كرده است.
وی افزوده است كه یك نقشه راه برای حل مشكل برق عراق در سه سطح كوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت بین دولت عراق و شركت زیمنس طراحی شده است.
وی بهره برداری از انرژی های تجدید شونده، ساخت نیروگاه های جدید و طرح لوله كشی گاز شهری در دو سطح كوتاه مدت و میان مدت را از جمله طرح های مهم ذكر كرده و گفته است كه در خصوص طرح های بلند مدت پیش بینی شده است كه این طرح ها تا 2035 میلادی به اجرا در آیند.
پیشتر یكی از طرح های مهم در خصوص بهره برداری از انرژی های تجدید شونده كه زیمنس آلمان به بغداد پیشنهاد كرده بود، ایجاد نیروگاه خورشیدی در استان المثنی در جنوب عراق بوده كه مورد تایید دولت عراق نیز قرار گرفته است.
طبق طرح زیمنس كه در سایت رسمی این شركت منتشر كرده نسبت به تامین 16هزار مگاوات در ساعت برق برای عراق و بهره برداری از گاز احتراقی عراق تا سال 2021 تعهد داده كرده است.
نام شركت زیمنس و استفاده از تجربیات این شركت بعد از 2003 به طور مرتب در دولت های سابق در عراق مطرح بوده اما موفقیت های چشمگیر اخیر این شركت معروف آلمانی در كشور مصر در ایجاد سه نیروگاه تولید برق با ظرفیت 14 هزار و 400 مگاوات با هزینه هفت میلیارد یورو باعث شد كه بغداد به طور جدی وارد مذاكره با این شركت آلمانی شود.
از طرفی وزارت برق عراق نیز در خصوص توافق اخیر بغداد با آنكارا گفته است كه این كشور در خصوص انرژی برق به راهكار همكاری مشترك با تركیه در سه محور دست پیدا كرده است.
مشاركت شركت های تركیه در تبدیل نیروگاه های گازی فعال در عراق با هدف چند منظوره كردن آنها به منظور افزایش تولید برق یكی از محورهای موارد توافق با آنكارا ذكر شده است.
بخش دوم این همكاری ها، عقد قرارداد با شركت های تركیه ای به منظور ساخت دكل های انتقال برق مورد نیاز این وزارتخانه با همكاری شركت صنایع فولادسازی عراق است كه هدف از آن كاستن از بار ترافیكی بر روی دكل های انتقال برق موجود در عراق ذكر شده است.
براساس اعلام وزارت برق عراق، سومین زمینه همكاری با تركیه اتصال شبكه برق عراق به تركیه به منظور تامین 300 مگاوات برق در مرحله نخست از طریق خط فشار قوی انتقال برق 400 كیلو ولتی 'جزره - موصل' است.
وزارت برق عراق در 16 مردادماه گذشته اعلام كرده بود كه میزان تولید را در این كشور به 16 هزار مگاوات رسانده است این در حالیست كه پیش از این میانگین تولید برق در این كشور در حدود 12 هزار مگاوات در ساعت بوده است.
عراق در اوج گرما كه مصرف برق به اوج خود می رسد، به 23 هزار مگاوات در ساعت برق نیاز دارد كه به دلیل عدم تامین این مقدار برق، كشور عراق در این فصل با مشكل جدی قطع مكرر و طولانی برق و در نتیجه خشم و انزجار عمومی مواجه می شود.
مشكل برق در عراق در طول سه سال گذشته عامل از سرگیری تظاهرات گسترده مردمی نسبت به وضعیت بد معیشتی بوده است.
جمهوری اسلامی ایران در طول سنوات گذشته مهمترین كشور در صادرات برق و همچنین تامین گاز مورد نیاز نیروگاه های گازی تولید برق عراق بوده اما امسال به دلیل نیاز گسترده داخلی، نتوانست برای مدت كوتاهی این بخش از برق مورد نیاز عراق (1400 مگاوات) را بطور كامل تامین كند.
با ورود رقبای تازه به بازار برق عراق، - به باور كارشناسان اقتصادی - انتظار می رود از سهمیه ایران و شركت های ایرانی در این حوزه كاسته شود هرچند عراق به دلایل مختلف نمی تواند از مزیت های ایران در بحث انرژی و خصوصا برق صرف نظر كند.
خاورم *10*353*380*