به گزارش ايرنا، در ماه هاي گذشته پس از نوسان نرخ ارز رسمي و بازار ثانويه، بازار محصولات پتروشيمي با نابساماني هايي روبرو شده و علاوه بر افزايش قيمت، كمبود مواد مشكلاتي را ايجاد كرده است.
به سبب فروش محصولات پتروشيمي در بورس كالا به نرخ ارز 4200 توماني، دلالان به خريد از بورس كالا و فروش محصولات به نرخ ارز آزاد در بازار يا صادرات آن اقدام و سود سرشاري عايد خود مي كنند.
در اين ميان، به سبب رشد قيمت ها توليدكنندگان بخش پايين دستي و مصرف كنندگان از دسترسي به مواد اوليه ارزان محروم شدند.
بر اساس گزارش ها، امسال در بورس كالا تقاضا براي پليمرها نسبت به پارسال حدود سه برابر افزايش يافته؛ حال پرسش اين است كه آيا ميزان توليد واقعي بخش پايين دستي پليمر در كشور سه برابر شده كه ميزان تقاضا افزايش يافته است يا اينكه دلالان اقدام به خريد مي كنند؟
چندي پيش «حامد سلطاني نژاد» مديرعامل بورس كالا، در اين باره به ايرنا گفت: ميزان تقاضاي «پت» (ماده اوليه توليد بطري) در چهار ماه نخست پارسال 164 هزار تن بود اما در مدت مشابه امسال با جهشي قابل توجه به 477 هزار تن افزايش يافت كه نشان دهند رشد حدود سه برابري است.
«احمد مهدوي ابهري» دبيركل انجمن كارفرمايي صنعت پتروشيمي، نيز اعلام كرد: دلالان، پت را به نرخ حدود 6800 هزار تومان از بورس كالا خريداري كرده و تا 16 هزار تومان در بازار آزاد يا كشورهاي همسايه به فروش مي رسانند.
وي تاكيد كرد گمرك از افراد و آزمايشگاه هاي كافي برخوردار نيست. از اين رو، در برخي موارد دلالان توانسته اند محصول پي.وي.سي را به جاي نمك صادر كنند.
**فروش محصولات پتروشيمي محدود شد
با هدف مقابله با آشفتگي بازار، تلاش هايي براي شناسايي مصرف كنندگان واقعي آغاز شده است كه طبق آن، محصولات پتروشيمي به دست توليدكنندگان واقعي بخش پايين دستي مي رسد.
به گزارش شركت ملي صنايع پتروشيمي، رييس امور هماهنگي و تنظيم بازار دفتر صنايع پايين دستي پتروشيمي امروز (دوشنبه) گفت: با هدف تنظيم بازار و مديريت بحران، كميته تخصصي پتروشيمي ستاد تنظيم بازار تصويب كرد از يكم شهريورماه هر واحد توليدي كه پارسال به خريد محصولات پتروشيمي اقدام كرده بود، مجاز به خريد همان ميزان از طريق بورس كالاست.
«سيدروح الله وحيدكياني» افزود: اين مصوبه با توجه به نبود التهاب و تقاضاي كاذب در سال 1396 و براساس تصويب ستاد تنظيم بازار و تاكيد وزيران نفت و صنعت، معدن و تجارت نهايي شده است و به اين ترتيب، تخصيص مواد اوليه مورد نياز واحدهاي توليدي پايين دستي مطابق پارسال خواهد بود.
كياني ادامه داد: واحد هايي كه پارسال خريد نداشتند مي توانند از سهميه 22 تني به صورت ماهانه استفاده كنند.
**معيار تخصيص سهميه خريداران پتروشيمي، بهين ياب است
رييس دفتر توسعه صنايع پايين دستي پتروشيمي نيز در اين باره گفت: سامانه بهين ياب معيار تخصيص سهميه و خريد متقاضيان مواد اوليه پتروشيمي از بورس كالاست.
«رضا محتشمي پور» افزود: براساس تصميم جديد كارگروه تنظيم بازار، ميزان خريد پارسال متقاضيان مواد اوليه پتروشيمي از بورس كالا در سامانه بهين ياب مشخص است، به اين ترتيب سامانه بهين ياب همانند گذشته، ملاك تاييد سهميه خريداران است.
محتشمي پور ادامه داد: همچنين با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت به شركت هاي جديد و آنها كه پارسال خريد نداشتند، سهميه تعلق مي گيرد.
** لزوم عزم وزارت صنعت براي پالايش سامانه بهين ياب
سامانه بهين ياب كه با هدف عرضه شفاف مواد اوليه به صنايع پايين دستي پتروشيمي ايجاد شد، اكنون به دليل وجود مشكلات به محلي براي سوءاستفاده دلالان و التهاب آفريني در بازار تبديل شده است.
براساس سازوكار تعريف شده براي شفاف سازي در فروش مواد اوليه، قرار است محصولات پتروشيمي و فلزي از طريق بورس كالا به فروش برسد كه عملكرد چندين ساله آن، نشاندهنده موفقيت اين طرح است.
البته در ماه هاي گذشته به دليل نقصي كه در شيوه ثبت متقاضيان در سامانه بهين ياب وجود دارد، دلالان و سوداگران به نام توليدكننده بخش پايين دستي به خريد مواد اوليه در بورس كالا و سپس صادرات آن اقدام مي كنند.
يكي از كاركردهاي سامانه بهين ياب، تخصيص مناسب و شفاف مواد اوليه به صنايع پايين دستي پتروشيمي است اما در صورت تداوم معايب آن، مشكلاتي براي صنايع و روند تامين مواد اوليه بروز مي كند.
مشكلات موجود سبب شده است مواد اوليه به جاي رسيدن به صنايع واقعي، به دست واسطه ها برسد و بدين طريق، بازارسياه برخي محصولاتي شكل گرفته و كمبود آنها محسوس شود.
اقتصام*2022*1961*
تهران- ايرنا- ساماندهي بازار فروش محصولات پتروشيمي براي حذف دلالان آغاز شده است كه بر اساس آن براي كاهش تقاضاهاي كاذب و بازگشت آرامش به بازار، از اول شهريور هر واحد توليدي كه پارسال محصولات پتروشيمي خريده بود مجاز به تهيه همان ميزان از طريق بورس كالاست.