۷ شهریور ۱۳۹۷، ۱۰:۳۸
کد خبر: 83016072
T T
۰ نفر

قدمت شهر طبس به عصر مفرغ می رسد

۷ شهریور ۱۳۹۷، ۱۰:۳۸
کد خبر: 83016072
قدمت شهر طبس به عصر مفرغ می رسد

بیرجند - ایرنا - سرپرست هیات گمانه زنی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه بكندای شهر طبس گفت: وجود سفال های قرمز ظریف در سطح محوطه نشان می دهد از عصر مفرغ در این منطقه، استقرار وجود داشته است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، بهرام عنانی اظهار داشت: سفال های قرمز ظریف در سطح محوطه بكندای شهر طبس بیشتر چرخ ساز، دارای خمیره قرمز و اسلیپ قرمز از نمونه های مفرغ جدید هستند.
وی با اشاره به شناسایی این محوطه در اثر تسطیح و انجام عملیات كشاورزی گفت: علاوه بر این، وجود برخی پایه های مشابه نمونه های بلخی - مروی و یك عدد شیء مفرغی نیز بر اهمیت محوطه می افزاید.
عنانی تاكید كرد: هرچند هنوز در مورد نوع استقرار نمی توان سخن گفت، با این حال به نظر می رسد در این مكان با یك گورستان مواجه باشیم.
وی با اشاره به فراوانی پراكندگی سفال های اسلامی در حاشیه های اطراف تپه گفت: این سفال ها بیشتر متعلق به قرون 7 تا 11 هجری هستند.
این باستان شناس افزود: به نظر می رسد در دوره اسلامی با توجه به اهمیت محوطه بر روی آن استقرار جدیدی شكل گرفته است كه به مرور این استقرار در دوره های جدیدتر به بخش شرقی و شمال شرقی در مكان روستای فعلی پیرحاجات منتقل شده است.
او با اشاره به قرارگیری محوطه بكندا (بكندو) در روستای پیرحاجات در شمال غرب شهر طبس گفت: اكنون جمعیت این روستا 117 نفر است كه بیشتر آنها كهنسال و بالای 50 سال هستند.
وی نبود امكانات، شغل و نیز دوری از شهر طبس و سایر شهرها را دلیل مهاجرت جوانان روستا دانست و افزود: این روستا به دلیل واقع شدن در منطقه ای كوهستانی دارای آب و هوای مساعدی نسبت به طبس بوده و نیز به دلیل وجود امامزاده ای به نام احمد بن اسحق، در برخی روزهای سال شاهد ورود گردشگران است.
عنانی گفت: آب شرب و كشاورزی روستا از چشمه ای در كوه های اطراف تامین می شود كه اكنون به داخل روستا انتقال داده شده است، این چشمه حدود 5 اینچ آب داشته كه سالهاست جریان دارد و به گفته اهالی روستا خشكسالی های اخیر بر روی آب آن تاثیری نداشته است.
او همچنین به عبور رودخانه ای از شمال و غرب روستا اشاره كرد كه تا دهه های قبل آب در آن جریان داشته ولی الان خشك شده است.
وی بیان كرد: این رودخانه از مجاورت محوطه بكندا عبور می كند و بخشی از حریم محوطه را در بخش شمالی و غربی به صورت طبیعی مشخص كرده است.
سرپرست هیات گمانه زنی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم محوطه بكندای شهر طبس با اشاره به انتقال بخشی از خاك های محوطه پس از تسطیح به همراه خاك های منتقل شده از جاهای دیگر برای ایجاد زمین بیشتر به درون رودخانه گفت: اكنون شاهد زمین های بیشتری در این بخش از رودخانه هستیم.
او به محصور شدن بخش شرقی و جنوبی محوطه توسط زمین های كشاورزی اشاره كرد و از وجود كوه های صخره ای در پشت زمین های كشاورزی به عنوان عامل طبیعی دیگری در حریم جنوبی محوطه نام برد.
وی افزود: این زمین ها به همراه خود تپه اصلی در مالكیت یكی از اهالی پیرحاجات است و تپه اصلی بر اثر انجام فعالیت های كشاورزی و دامداری به میزان بسیار زیادی آسیب دیده و تخریب شده و به دو تپه شمالی و جنوبی تقسیم شده است.
عنانی با اشاره به این كه عملیات میدانی گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم این محوطه با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری انجام شده است، اظهار داشت: این تپه در جهت شمال شرقی- جنوب غربی امتداد دارد و بیشترین طول تپه حدود 800 متر و عرض آن 100 متر است.
طبس در 270 كیلومتری غرب بیرجند مركز خراسان جنوبی قرار دارد.
فراهنگ**3079**1055*3028