۱۰ شهریور ۱۳۹۷، ۱۶:۵۸
کد خبر: 83019239
T T
۰ نفر
رعايت استانداردها در ورزش هاي هيجاني رونق بخش گردشگري ورزشي

ساري – ايرنا – ورزش هاي هيجاني در قالب گردشگري ورزشي در كشورمان بويژه مناطق شمالي مشتاقان زيادي دارد اما بي توجهي به يكسري استانداردهاي مشخص در اين خصوص علاوه بر بروز حوادث براي گردشگران، تبعات جبران ناپذيري را به آينده اين بخش از گردشگري وارد مي كند.

بخشي از گردشگري ورزشي اين فرصت را براي گردشگران فراهم مي كند كه با حضور در جنگل، دريا، كوهها و رودخانه هاي خروشان به ورزش هاي جت اسكي، پاراگلايدر، اسكي بازي و رفتينگ ( حركت قايق در رودخانه هاي خروشان) يا كوهنوردي بپردازند.
در اين نوع گردشگري، مسافران از فضاي جذاب و شاداب طبيعت استفاده مي كنند و در عين حال با انجام يكسري فعاليت هاي ورزشي اوقات خوشي را سپري مي كنند.
علاوه بر گردشگران داخلي، گردشگران خارجي نيز براي انجام اين نوع فعاليت هاي ورزشي استقبال و گرايش نشان مي دهند و به همين دليل تعداد پاراگلايدرها و جت اسكي ها و نيز مكان هاي كوهنوردي افزايش يافته است.
مشاهدات عيني خبرنگار ايرنا از برخي مجموعه ها و افراد فعال در اين زمينه گردشگري نشان مي دهد كه مديران اين واحدها چندان توجهي به اصول و سياست هاي تعيين شده براي اين گونه فعاليت ها ندارند و تمام همت خود را تنها به مقوله بهره گيري از تمايل و اشتياق مسافران به انجام اين نوع ورزش ها خلاصه كرده اند.
به طوريكه اين روند فعاليت و برخورد برخي از فعالان در عرصه گردشگري ورزشي باعث شده تا هر از چند گاهي اخباري مبني بر وقوع برخي حوادث از جمله برخورد جت اسكي ها با يكديگر و يا پاراگلايدر را بشنويم.
به طوريكه با استناد به آمار اورژانس مازندران تعداد برخورد جت اسكي ها در سال جاري پنج مورد اعلام شد و در اين حوادث 10 نفر مصدوم شدند و كارشان به اورژانس كشيده است.
رضا ، مسافر تهراني كه به همراه خانواده اش تجربه استفاده از جت اسكي در سواحل درياي خزر داشت و از نبود ايمني لازم در فضاي انجام اين نوع ورزش گفت.
او گفت: تجربه خوش و هيجان جت اسكي بر روي امواج دريا به خاطره اي تلخ برايمان مبدل شد چرا كه هنگام طي مسير، با جت اسكي ديگر از روبرو مواجه شديم و برخورد بين 2 وسيله را ايجاد كرد.
او كه خود و به همراه فرزندش در اين حادثه آسيب ديدند ، افزود : مطمئنا در استفاده از اين وسايل مي بايست چهارچوب هاي لازم مثل خط پروازي هواپيما براي فعاليت بكار بسته شود تا بدينگونه جت اسكي ها با يكديگر برخورد نكنند .
براساس استانداردهاي تعيين شده براي حركت هرجت اسكي در دريا مسيرو زمان حركت مشخص مي شود همچون نحوه حركت هواپيماها كه از طريق مركز كنترل پرواز صورت مي گيرد تا از اين طريق از برخورد اين وسايل با يكديگر جلوگيري شود .
رضا و فرزندش شانس اين را داشتند كه از معركه اين حادثه جان به در برند و تنها به شكستگي در بخشي از اندامهايشان خلاصه شود اما در برخي از اين دست حوادث ، افراد به اين اندازه شانس نمي آورند .
به طوريكه در حادثه سال گذشته برخورد پاراموتور در منطقه گردشگري سرخرود واقع در شهرستان محمودآباد خلبان 25 ساله اين وسيله با سر به زمين برخورد كرد و جان خود را از دست داد .
افراد علاقمند براي حس كردن ورزش هاي تفريحي هيجاني بدون در نظر گرفتن موقعيت و مكان، دست به انجام اينگونه پروازها مي زنند در حاليكه براساس چهارچوب هاي مشخص شده نقاطي كه از نظر شرايط ورزش باد و ديگر موارد ايمني استاندارد باشند مي توانند نقاط مطمئن براي انجام اين نوع ورزش ها باشند.
هيات انجمن هاي ورزشي استان مازندران 47 رشته ورزشي را زير مجموعه خود دارد كه اكثر آنها ورزشهاي هيجاني و مفرح هستند و به نوعي از سوي كارشناسان و مسئولان ذيربط به عنوان متولي اصلي گردشگري ورزشي به شمار مي روند.
** پيشي داشتن غير مجازها بر مجازها در گردشگري ورزشي
رئيس هيات انجمن هاي ورزشي مازندران به خبرنگار ايرنا گفت: هرگونه فعاليت براي انجام اين نوع ورزشها مي بايست از طريق باشگاههاي مجوز دار از سوي هيات انجمن هاي ورزشي مازندران و در فضا و امكانات مناسب صورت بگيرد و افراد با طي كردن آموزش هاي حرفه اي، ورزش امن را انجام بدهند.
سيد ياسر سليم بهرامي ادامه داد: باشگاههاي مجوز دار شامل مجموعه هايي مي شود كه با رعايت نكات و استانداردهاي لازم زير نظر مربيان و اساتيد فن، اين ورزش ها را انجام مي دهند.
وي گفت: هر چقدر بر تعداد علاقمندان و مسافران براي فعاليت در اين رشته ها بيشتر مي شود به نظر مي رسد از آن سمت بر تعداد افراد و مجموعه هاي غير مجاز نيز افزوده مي شود به طوريكه حتي گاهي تعداد غير مجازها فراتر از مجوز دارها است.
اين مسئول هيات انجمن هاي ورزشي مازندران گفت: به طور مثال 10 باشگاه جت اسكي در اين استان فعاليت مي كنند در حاليكه تعداد باشگاههاي غير مجاز در اين بخش 200 واحد است.
سليم بهرامي عنوان كرد: اين باشگاههاي غير مجاز يك جت اسكي به افراد آماتور و غير حرفه اي تحويل مي دهند بدون اينكه مجوز لاين حركت در دريا داشته باشند.
هر باشگاه جت اسكي مجوز دار، چهار دستگاه جت اسكي به همراه يك جت اسكي امدادي در اختيار دارد كه مسير و زمان حركت اين وسايل برايشان تعريف شده است و براساس تعريف صورت گرفته مي توانند جت اسكي ها را به افراد كرايه بدهند يعني اينكه هر باشگاه مجوز دار جت اسكي، يك مسير حركت مشخص دارد.
رئيس هيات انجمن هاي ورزشي مازندران گفت: اما به دليل فعاليت باشگاههاي فاقد مجوز، جت اسكي هاي متعدد در مسير تردد مي كنند كه بيشتر دليل وقوع حوادث برخورد اين وسايل ناشي از اين مساله است.
وي همچنين به طور مثال به پاراگلايدر به عنوان بخش ديگري از گردشگري ورزشي مازندران اشاره كرد و ادامه داد: در حالي افراد به صورت شخصي و يا در قالب باشگاههاي بدون مجوز در نقاط مختلف استان، پاراگلايدر را به پرواز در مي آورند كه تنها 2 نقطه داراي مجوز رسمي هستند.
به گفته سليم بهرامي سايت هاي مجوزدار پرواز پاراگلايدر در منطقه 'مهدي رجه ' گلوگاه و 'كليجانرستاق ' ساري هستند كه زير نظر مارشال سايت يا همان مسئول كنترل پرواز، تمامي فعاليت ها در آنها كنترل و نظارت مي شود.
وي گفت: اين سايت هاي پروازي با رعايت نكات ايمني همچون در نظر گرفتن شرايط آب و هوايي اينكه محل بادهاي تند نباشد، ايجاد شد تا محيطي امن براي پرواز پاراگلايدرها باشد.
اين مسئول ادامه داد: همچنين سه خلبان داراي مجوز از وزارت ورزش و جوانان در اين سايت ها دوره هاي آموزشي را براي افراد علاقمند اجرا مي كنند تا حين پرواز با پاراگلايدر با مشكلي مواجه نشوند.
او اضافه كرد: اما اقدام برخي افراد آنهم به صورت خودسرانه و هيجاني و پرواز پاراگلايدرها بغير اين اماكن، حوادثي را ايجاد كرده بود بطوريكه مواردي از فوت راكبان اين وسايل نيز شاهد بوديم.
سليم بهرامي كه اينگونه حركات و اقدامات را ضربه به گردشگري ورزشي مازندران مي داند، گفت: انجام اين كارهاي غير اصولي منجر به بروز حوادث شده تا از اين بخش از ورزش و گردشگري با عنوان ' بد نام ترين و كشنده ترين ورزش ' در جامعه ياد شود.
وي بخشي از مشكلات در اين زمينه را ناشي از مديريت چندگانه صدور مجوزها دانست و ادامه داد : وقتي همزمان با اداره ورزش و جوانان، نهادي همچون هواپيمايي براي پاراگلايدر و نهاد دريايي براي جت اسكي، مجوز صادر مي كنند اين بخش را با مشكل مواجه مي كند كه بايد از اين چندگانگي خارج شد.
** اداره گردشگري تنها متولي شاخه هاي متعدد گردشگري نيست
مسئول طبيعت گردي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مازندران در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: همگام با توسعه گردشگري در جوامع، شاخه هاي متعدد گردشگري نيز رشد يافته است.
تهمينه اسدي افزود: افزوده شدن شاخه هاي مختلف گردشگري دليل بر اين نيست كه تنها اداره كل گردشگري متولي اين مجموعه ها و ناظر و كنترل كننده فعاليت هاي آنها است.
وي متولي اصلي هر يك از شاخه هاي گردشگري را سازمان مرتبط با آن اعلام كرد و گفت: به طور مثال متولي صدور مجوز فعاليت مجموعه ها براي گردشگري ورزشي، اداره ورزش و جوانان است.
به گفته اين كارشناس گردشگري مازندران صدور مجوز فعاليت به نوعي نظارت وضعيت ايمني و استانداردهاي لازم در فضاي انجام اين نوع فعاليت ها است تا براي گردشگران و علاقمندان مشكل آفرين نباشد.
اسدي اضافه كرد: هرچند خاصيت اين شاخه از گردشگري با هيجان و ريسك خطر همراه است و گردشگران نيز از اين مساله مطلع هستند اما مجوز دار بودن مكان و فعاليت ها به نوعي ايمن سازي محيط فعاليتشان و انجام كار با ايمني است و از تعداد حوادث مي كاهد.
** ساماندهي ، دواي درد ورزش هاي تفريحي
معاون امور ورزشي اداره كل ورزش و جوانان استان مازندران ضمن ابراز نگراني از رشد قارچ گونه باشگاههاي غير مجاز در برخي رشته هاي ورزشي بويژه رشته هاي پرمخاطب، گفت: اين مساله علاوه بر تبعات اقتصادي براي مالكان باشگاههاي قانوني، براي امنيت و ايمني افرادي كه به اين باشگاهها مراجعه مي كنند تاثير دارد.
كسري منوچهري كه اوج فعاليت اين باشگاههاي غير مجاز در استان را در رشته هاي نوظهور همچون جت اسكي،پاراگلايدر و چتربازي نام برد، افزود: با توجه به حضور پرتعداد مسافران در تابستان، فعاليت اين باشگاههاي غير مجاز براي جذب افراد بيشتر در اين ايام به مراتب بيشتر از ديگر فصول است.
وي با تاكيد بر اينكه ساماندهي فعاليت باشگاهها براي گستراندن چتر ايمني ورزشكاران از اهميت ويژه اي برخوردار است، افزود: اين روند با حضور ناظران در باشگاهها و شناسايي بدون مجوزدارها محقق خواهد شد.
منوچهري اضافه كرد: طي هماهنگي هاي صورت گرفته، باشگاههاي غير مجاز شناسايي و براي برخورد با آنها به مراجع قانوني انتظامي معرفي مي شوند تا اقدامات لازم در اين زمينه صورت بگيرد.
مازندران بلحاظ دارا بودن جنگل و دريا همواره كانون سفر افراد از نقاط مختلف است به طوريكه براساس آمار اداره كل گردشگري مازندران سالانه 30 ميليون گردشگر و مسافر به اين استان مي آيند.
اما در اين ميان بستن خاطره سفر به يك منطقه آنهم با رويدادهاي خوش مي تواند در بازگشت دوباره مسافران به اين منطقه و گسترش صنعت گردشگري در مناطق مختلف تاثير خود را بگذارد.
پس بايد تلاش شود با رعايت استانداردهاي لازم و ايمن سازي محيط حضور مسافران و انجام فعاليت هاي گردشگري اين مهم را تحقق بخشيد.
/1899/2096
۰ نفر