به گزارش ایرنا، شورای عالی بورس در 27 مردادماه عرضه محصولات فلزی و پتروشیمی در بورس كالا را به دلیل قیمت گذاری نادرست و شكاف فاحش نرخ میان نرخ رسمی و بازار آزاد كالاها متوقف كرد، زیرا تخفیفی كه دولت با دلار 4200 تومانی قصد داشت به واحدهای تولیدی پایین دستی و در نهایت به مردم برسد، به واسطه ها می رسد.
با وجود تاكید كارشناسان بر واقعی كردن قیمت محصولات عرضه شده در بورس كالا و محاسبه قیمت ها بر مبنای بازار ارز ثانویه، اما مقاومت هایی در مقابل آن انجام شد به طوری كه برخی همچنان بر تداوم عرضه محصولات به نرخ ارز 4200 تومانی تاكید دارند.
عرضه محصولات پتروشیمی به نرخ ارز 4200 تومانی سبب شده است كه دلالان این محصولات را خریداری كرد و یا با چند برابر قیمت در داخل به فروش رسانده و یا آن را صادر می كنند.
كمبود و گرانی مواد اولیه مختلف باعث شده تولیدكنندگان واقعی بخش پایین دستی از حجم فعالیت های خود بكاهند.
** مشكلات بخش پایین دستی پتروشیمی
«علیمردان شیبانی» عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره مشكلات تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع پایین دست پتروشیمی، گفت: مواد اولیه برای صنایع پایین دستی مانند سوخت خودرو است؛ اگر شما بهترین خودرو را هم داشته باشید به طور قطع بدون بنزین روشن نخواهد شد به این ترتیب تامین مواد اولیه از مهم ترین فاكتورها برای ادامه و رشد تولید است.
این عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران كه خود از مصرف كنندگان مواد اولیه پتروشیمی است، افزود: در حوزه صنایع نساجی، دو نوع مواد اولیه داریم؛ یكی مواد اولیه طبیعی مانند پنبه و دیگری مواد اولیه مصنوعی كه شامل مواد پتروشیمی است.
شیبانی اضافه كرد: در پنبه كه بحث الان ما نیست، كمبود بسیار محسوسی داریم كه متاسفانه ناچاریم آن را از خارج از كشور وارد كنیم، اما در خصوص مواد پتروشیمی، حدود 12 تا 10سال پیش 100 درصد این مواد را از خارج وارد می كردیم و پس توسعه صنعت پتروشیمی ایران، از واردات این مواد بینیاز شدیم.
وی ادامه داد: متاسفانه گاهی نحوه توزیع و تامین این مواد به قدری سخت می شود كه می گوییم ای كاش امروز هم می توانستیم مانند گذشته واردات انجام می دادیم.
** معضلات پایین دستی ها پیش از راه اندازی بورس كالا
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران بیان داشت: در سال های گذشته متاسفانه دسترسی ما به عنوان صنایع پایین دستی به این مواد نه تنها راحت نبوده بلكه بسیار دشوار و گاهی غیرممكن بوده است.
این عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران با بیان اینكه تا پیش از اینكه مواد پتروشیمی در بورس كالا عرضه شود، ماجرا بسیار تاسف آورتر بود، افزود: در آن زمان، صنایع پایین دست باید ساعت ها مقابل اتاق فروش پتروشیمیها صف میكشیدیم كه آیا مواد را به ما میدادند یا خیر.
وی یادآور شد: از وقتی كه مواد پتروشیمی به بورس وارد شد و تولیدكنندگان با ظرفیت های مختلف كنار هم قرار گرفتند و واحد های پتروشیمی عرضه های هفتگی را بر اساس این نیاز به بورس عرضه می كردند، خریدها سرعت گرفت و صنایع پایین دستی توانستند با تامین نیاز مواد اولیه رشد كنند.
** پیشنهاد دلالان برای فروش مواد اولیه به نرخ روز ارز
این عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران گفت: «متاسفانه دوستان ما در پتروشیمی ها روزگار مطلوب ما صنایع پایین دستی كه مستقیم از بورس خرید می كردیم و در حال توسعه بودیم را برنتافتند. به تدریج شاهد نوسان و كاهش چشم گیر در حجم عرضه ها بودیم كه البته در این روند گناه از بورس نیست و هرآنچه به بورس اعلام شود روی میز فروش قرار می گیرد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینكه این اتفاق با ورود دلار 4200 تومانی به اقتصاد به عنوان ارز رسمی شدت گرفت، افزود: «در كمال تاسف به دلیل به صرفه بودن خرید مواد اولیه به مبنای دلار 4200 تومانی در بورس كالا، به ما صنایع پایین دست به اندازه نیازمان مواد نمی رسد اما 2 ساعت بعد از معاملات، واسطه ها به ما زنگ می زنند و پیشنهاد فروش همان مواد اولیه ای كه ما به آن در تالار دسترسی پیدا نكردیم را با نرخ روز دلار اعلام می كنند.
وی خاطرنشان كرد: این است قصه پرغصه ما كه در این بین، برخی ها با اهداف خاص مشكلات را گردن سایت بهین یاب و بورس كالا می اندازند اما ایراد كار جای دیگری است.
** جلسه مشترك وزیران نفت و صنعت
این عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران گفت: «از ادامه روند محاسبه قیمت ها براساس دلار 4200 تومانی در بورس كالا تعجب می كنم زیرا به تازگی در جلسه ای كه با حضور بیژن زنگنه وزیر نفت و محمد شریعتمداری وزیر صنعت برگزار شد، تقریبا همه صنعت گران از بالادستی و پایین دستی از فساد و رانت ناشی از 2 نرخی بودن نرخ ارز گلایه كردند.»
وی با بیان اینكه باید تا به امروز قیمت كالاها در بورس كالا با ارز بازار ثانویه محاسبه می شد، افزود: «از طرفی عنوان شد كه رئیس جمهوری اختیار كامل تصمیم های حوزه پتروشیمی ها را در تولید و توزیع و... مستقیم به وزیر نفت واگذار كرده است كه با توجه به تجربه و سابقه كاری وی در حوزه نفت به نظر می رسد با بسیاری از مشكلات آشنا بوده و برای حل آنها قدم های مثبتی بر خواهد داشت.»
شیبانی درباره اوضاع تامین مواد اولیه صنعت نساجی از بورس پیش از دلار 4200 تومانی، گفت: «اوضاع به مراتب بهتر بود و می توان ادعا كرد اكثرا مشكلی در تامین مواداولیه نداشتیم.»
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران یادآورشد: زمانی كه همه می دانند قیمت واقعی ارز 4200 نیست، عرضه كالا براساس دلار 4200 عملا حكم دریافت ارز 4200 تومانی را دارد؛ مشخص است كه زمینه حضور واسطه ها به هر طریقی در معاملات فراهم می شود.
وی اضافه كرد: بدین ترتیب، مزیتی كه قرار بود نصیب تولیدكننده شود، در عمل به واسطه ها می رسد و تولیدكننده و مصرف كننده نهایی باید براساس همان نرخ واقعی دلار خرید كنند.
** ایرادات بهین یاب باید برطرف شود
این عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران گفت: در حوزه پتروشیمی تولیدكنندگان واقعی براساس سهمیه سامانه «بهین یاب» از طریق بورس خرید می كنند، اما این سایت اشكالاتی دارد كه باید اصلاح شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران افزود: در سال های اخیر اطلاعات این سایت نیز با تلاش كارشناسان صنعت در سراسر كشور و بر مبنای پروانه های بهره برداری و فهرست پرداخت بیمه ها، قبض برق و مالیات بر ارزش افزوده تكمیل شده است.
شیبانی تاكید كرد: مشكلات اطلاعاتی این سایت باید حل شود نه آنكه یكباره روی آن یك خط قرمز كشید.
وی اضافه كرد: «متاسفانه شواهد نشان می دهد برخی دوستان با اعلام ایراد از سایت بهین یاب به دنبال فروش محصولات پتروشیمی در خارج از بورس هستند كه بارها گفته ایم این تلاش ها و اقدامات به صنعتگر واقعی لطمه وارد خواهد كرد.»
شیبانی ادامه داد: «اگر روزی محصولات در بورس عرضه نشود، واحدهای تولیدی توان امضای قرارداد با پتروشیمی ها را نخواهند داشت و مرجعی برای تعیین قیمت ها باقی نمی ماند؛ ضمن آنكه مشخص نمی شود قیمت ها چگونه و مشكلات از كجا نشات می گیرد.
وی بیان داشت: اما امروز به واسطه شفافیت بورس كالا به سرعت می توان معضلات را ریشه یابی كرد و برای تنظیم بازار تصمیم گرفت.
** قیمت محصولات پتروشیمی باید واقعی شود
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران درباره راهكارهای بهبود بازار عرضه محصولات پتروشیمی نیز گفت: تقویت بورس كالا در حوزه عرضه مواد اولیه، ضروری است.
این عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران افزود: اگرچه در هر بازاری مشكلاتی وجود دارد اما امروز در شرایط سخت اقتصادی، باید همه به این باور برسیم كه در یك قایق نشسته ایم، دولتی و خصوصی فرقی نمی كند، اگر اتفاقی برای كشور بیفتد، همه را تحت تاثیر قرار می دهد.
شیبانی ادامه داد: وقتی همه می دانیم قیمت واقعی كالاها براساس دلار بازار آزاد است، نرخ 4200 تومان حاصلی جز تلاطم و تقاضای كاذب نخواهد داشت، بنابراین باید قیمت كالاها واقعی شود.
وی اضافه كرد: واقعی شدن قیمت ها در بورس كالا خود به خود باعث ایجاد تعادل در بازار و تامین مناسب مواد اولیه تولید می شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: از صنایع بالادست نیز انتظار است تا به تامین نیاز واقعی واحدهای داخلی اقدام كنند.
شیبانی گفت: اگر امكان خرید مواد اولیه به صورت اعتباری از بورس كالا فراهم شود، بسیاری از مشكلات ما حل خواهد شد كه البته در این زمینه بانك ها باید كمك بیشتری به ما كنند.
اقتصام**2022**2023
تهران- ایرنا- عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران گفت: فروش محصولات با ارز تك نرخی مطالبه صنعتگران و تولیدكنندگان واقعی است؛ براین اساس در جلسه با وزیران صنعت و نفت خواستار واقعی شدن قیمت محصولات در بورس كالا برای حذف تقاضای كاذب و حمایت از واحدهای تولیدی واقعی شدیم.