حسین زارع بیدكی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از نان با عنوان قوت غالب یا غذای اصلی مردم ایران یادكرد و افزود: در حال حاضر مردم ایران روزانه 360 گرم بیشتر از شهروندان سایر كشورها نان مصرف می كنند.
وی تصریح كرد: در گذشته برای تبدیل گندم به آرد از آسیاب های چكشی یا ضربه ای استفاده می شد، كه امكان جداسازی سبوس یا پوسته گندم وجود نداشت و نان تولیدی از این نوع آرد، نان كامل یا سبوس دار بود.
زارع بیدكی با بیان اینكه این نوع نان به دلیل اینكه حاوی پوسته دانه گندم است، از ماندگاری، طعم، مزه و خاصیت بهتری برخوردار است، اظهار داشت: به دلیل اینكه نان تولیدی رنگ روشن و بافت نرم نداشت و در نگاه ظاهری مورد پسند مصرف كنندگان امروزی نیست .
كارشناس كنترل كیفیت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشكی یزد با تاكید بر پرهیز مصرف كنندگان و قضاوت سطحی نسبت به این ماده غذایی یادآور شد: در چند دهه اخیر نسل جدید كارخانه های آردسازی با پشرفت فناوری های نوین ابداع شد، در این واحدها به راحتی امكان جداسازی سبوس از دانه گندم فراهم است.
زارع بیدكی تاكید كرد: به طور میانگین از هر 100 كیلوگرم گندم، 20 كیلوگرم سبوس یا پوسته این ماده غذایی كه حاوی پروتئین، فیبر ، ویتامین ها و انواع مواد معدنی مفید است، تهیه و به مصرف خوراك دام و طیور می رسد.
به گفته وی با این روش نان تولیدی بافتی نرم و ملایم ، رنگی شفاف و چشم نواز دارد، غافل از اینكه عمده این آرد حاوی نشاسته است كه صرفا حاوی كالری و بخش عمده مواد غذایی مفید خود را از دست می دهد.
این كارشناس مواد غذایی ادامه داد: این نوع نان ها نقش بسیار مهمی در ابتلای مصرف كنندگان به چاقی، افزایش قند، چربی و فشار خون دارد و موجب كمبود ریز مغذی ها در بدن و در نهایت منجر به تسریع در ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شود.
زارع بیدكی اظهار داشت: در حال حاضر كارخانه های تولید آرد قادر به تنظیم میزان سبوس جدا شده از گندم هستند به گونه ای كه آرد خروجی برای تولید نان سنگك و تافتون حاوی مقدار بسیار كمی سبوس است در حالیكه میزان سبوس در آرد نانهای لواش ، فانتزی و بربری نزدیك به صفر است.
وی افزود: این نوع سبوس چون با هدف خوراك دام تولید می شود مشمول رعایت ضوابط خاص تولید بهداشتی مواد خوردنی نیست، عموما در زمان تولید و نگهداری به انواع میكرو ارگانیسم ها آلوده می شود و صرفا برای مصرف دام مناسب است.
كارشناس كنترل كیفیت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشكی یزد تصریح كرد: متاسفانه بعضا شاهد افزودن این نوع سبوس به آرد در نانوایی ها هستیم، عموما آلوده و قابلیت افزودن به آرد را ندارد.
به گفته زارع بیدكی مسئولان در وزارت بهداشت با بازنگری در دستورالعمل كارخانه های تولید آرد برای كاهش سبوس گیری اقدام و با آموزش های لازم مردم را جهت مصرف نان های سبوس دار تشویق كنند.
7544/ 2047/
یزد - ایرنا - كارشناس كنترل كیفیت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشكی شهید صدوقی یزد از كارخانه ها خواست، سبوس دانه گندم را در زمان تهیه آرد جدا نكنند، زیرا این كار نان را از مواد مفید غذایی تهی می كند و به شهروندان هم توصیه كرد، این ماده غذایی حاوی سبوس را مصرف كنند.