۱۶ شهریور ۱۳۹۷، ۱۱:۲۵
کد خبر: 83025411
T T
۰ نفر

نوعی ژن درمانی برای بیماری مزمن كلیوی معرفی شد

۱۶ شهریور ۱۳۹۷، ۱۱:۲۵
کد خبر: 83025411
نوعی ژن درمانی برای بیماری مزمن كلیوی معرفی شد

تهران - ایرنا - محققین براین باورند كه نوعی ژن درمانی می تواند راهی را برای انتقال ژن ها و آهسته یا معكوس كردن آسیب های سلولی منجر به بیماری مزمن كلیوی ارائه دهد.

به گزارش روز جمعه ایرنا به نقل از ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول بنیادی، در مطالعه ای كه بر روی مدل های موشی انجام شده است، محققان دانشگاه واشنگتن نشان داده اند كه مواد ژنتیكی ممكن است به سلول های آسیب دیده كلیه ها منتقل شود. این امر می تواند گامی كلیدی به سمت ژن درمانی بیماری های كلیوی مزمن باشد.
بیماری های كلیوی مزمن بیش از 30 میلیون آمریكایی را تحت تاثیر قرار داده است و این در حالی است كه تعداد بسیار زیادی از این افراد از بیماری خود خبر ندارند. در حال حاضر درمان موثری برای این عارضه وجود ندارد و درمان های فعلی نیز شامل استفاده از دیالیز و پیوند كلیه است كه خود با محدودیت هایی همراه است.
بر اساس این گزارش، محققین براین باورند كه استفاده از ژن درمانی می تواند راهی را برای انتقال ژن ها و آهسته كردن یا معكوس كردن آسیب های سلولی كه منجر به بیماری مزمن كلیوی می شود، ارائه دهد.
دیابت، فشار خون و برخی از مشكلات دیگر می توانند منجر به بیماری كلیوی مزمن شوند و این زمانی است كه كلیه های آسیب دیده قادر به فیلتراسیون مناسب مایعات اضافی بدن نیستند.
از آن جایی كه علایمی مانند سرگیجه، تهوع، اختلالات خواب، تورم اندام های حركتی از علایم شایع و البته غیر اختصاصی این بیماری است، بسیاری از افراد متوجه ابتلایشان به این بیماری نمی شوند.
در تلاش برای درمان این بیماری، محققین دانشگاه واشنگتن با همكاری محققین دانشگاه هاروارد و MIT در پی یافتن این مساله بودند كه آیا می توان از ویروس مربوط به آدنو(AAV) برای انتقال مواد ژنتیكی به سلول های كلیوی هدف استفاده كرد یا خیر. تاكنون هیچ ویروسی قادر به انتقال مواد ژنتیكی به كلیه نبوده است.
محققین شش ویروس AAV (هم طبیعی و هم سنتتیك) را در موش و در ارگانوئیدهای كلیوی انسانی مشتق از سلول های بنیادی ارزیابی كردند.
یك ویروس سنتتیك(Anc80) توانست با موفقیت به دو نوع سلولی برسد كه در ایجاد بیماری كلیوی مزمن مشاركت می كنند، این سلول ها پروتئین هایی را ترشح می كنند كه منجر به آسیب های غیر قابل برگشت كلیوی می شوند. مواد ژنتیكی منتقل شونده با Anc80 به موفقیت به سلول های كلیوی هدف می رسد.
یافتن ویروسی كه بتواند با موفقیت به سلول های كلیوی هدف برسد در واقع گام اولیه و مهمی در ژن درمانی آسیب های كلیوی محسوب می شود اما گام بعدی شناسایی ژنی خواهد بود كه بتواند به طور گسترده ای سلول های كلیوی آسیب دیده را تصحیح كند.
علمی ** 1836 ** 1200
۰ نفر