۱۷ شهریور ۱۳۹۷، ۱۲:۰۸
کد خبر: 83026290
T T
۰ نفر
درياچه نمك كانون گرد و غبار با ذرات نمكي مي شود

قم - ايرنا - مديركل حفاظت محيط زيست قم با انتقاد از نبود اراده قوي براي احياي درياچه نمك گفت: با ادامه روند كنوني، اين درياچه كانون اصلي گرد و غبار با ذرات نمكي در جوار پايتخت و در نزديكي كانون هاي بزرگ جمعيتي مركز كشور خواهد شد.

به گزارش ايرنا از روابط عمومي اداره كل حفاظت محيط زيست قم، سيد رضا موسوي روز شنبه در گفت و گويي افزود: در سال هاي اخير كانون هاي گرد و غبار داخلي در كشورمان بسيار توسعه يافته و مشكلات متعددي را بوجود آورده كه نيازمند توجه و تامل جدي از سوي مسئولان است.
وي با اشاره به روند سريع خشك شدن درياچه نمك و از ميان رفتن كاركردهاي اكولوژيكي اين تالاب، خاطرنشان كرد: با احداث سدها و قطع حقابه درياچه نمك و همچنين گسترش خشكسالي و برداشت بي رويه منابع آبي در اين منطقه، روند نگران كننده اي شكل گرفته است كه مي تواند درياچه نمك را به عنوان يك بحران زيست محيطي در مركز كشور مطرح سازد.
وي خاطرنشان كرد: متاسفانه حقابه درياچه نمك تاكنون تخصيص پيدا نكرده و اين يك مطالبه جدي از وزارت نيرو است كه بايد پيگيري شود.
موسوي بر ضرورت ارائه راهكارهاي علمي و عملياتي براي نجات اين اكوسيستم آبي ارزشمند تاكيد كرد و گفت: شايد اين موضوع جدي گرفته نشده و يا منابعي براي تخصيص حقابه درياچه نمك وجود ندارد، اما به هر حال نبايد اجازه دهيم تجربه تلخ تالاب هاي خشك شده متعدد از جمله هامون، اروميه و بختگان در مركز كشور تكرار شود.
وي كاشت درختان مقاوم به خشكي و شوري در اطراف درياچه نمك را نيز راهكار موثري براي كاهش گرد و غبار در اين منطقه دانست و افزود: هر گونه فعاليت اقتصادي كه قرار است در اين تالاب انجام شود، حتما بايد با رعايت ملاحظات زيست محيطي باشد، زيرا درياچه نمك اكوسيستم بسيار شكننده و حساسي دارد كه در صورت تخريب، هزينه هاي زيادي را به دنبال خواهد داشت.
درياچه نمك در ناحيه شرقي استان قم و درحد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و بزرگترين درياچه فصلي و فراشور كشور است كه حدود 200 هزار هكتار وسعت داشته و يك سوم آن در محدوده جغرافيايي استان قم قرار گرفته است و داراي ساختار زمين شناختي كم نظير شامل پوسته نمكي و حاشيه باتلاقي است.
اين درياچه كه در دهه هاي گذشته از طريق رودخانه هاي كرج، جاجرود، شور، قمرود و قره چاي كاملا پرآب بوده است، اكنون با قطع حقابه ها، خشكسالي مستمر و برداشت بي رويه از منابع آب زيرزميني كه باعث پيشروي آب هاي فراشور در سفره هاي زيرزميني به سمت دشت ها و نابودي پوشش گياهي و اكوسيستم منطقه شده، به يكي از كانون هاي فعال القاء ريزگردها در منطقه تبديل شده است.
1175 /