به گزارش روز شنبه ایرنا، شرمن در مقاله منتشر شده در نشریه فارین افرز، با اشاره به مذاكرات بین المللی منتهی به امضای توافقنامه هسته ای 2015 با ایران، نگرانی مذاكره كنندگان ایران در جریان مذاكرات هسته ای از پایبندی آمریكا به توافقنامه هسته ای، مخالفت جمهوریخواهان با این توافقنامه و انتخابات ریاست جمهوری پیش رو و احتمال روی كار آمدن جمهوریخواهان، نوشت: انتظار داشتم كه تخلفات ایران - نه توطئه های سیاسی رئیس جمهوری آمریكا، بزرگ ترین چالش موفقیت این توافقنامه باشد.
شرمن افزود : البته، من در اشتباه بودم. 'دونالد ترامپ' ماه مه امسال تصمیم گرفت كه آمریكا را از توافقنامه هسته ای خارج كند و دوباره تحریم هایی را كه طبق توافقنامه هسته ای لغو شده بود، علیه ایران اعمال كند، كاری كه به عنوان یكی از اشتباهات فاحش در تاریخ سیاست خارجی آمریكا ثبت خواهد شد.
وی با تاكید بر این نكته كه ایران تاكنون به مفاد این توافقنامه پایبند بوده است، گفت: تصمیم ترامپ برای خروج از این توافقنامه، دنیا را نسبت به پایبندی آمریكا به دیپلماسی چندجانبه بی اعتماد كرده است. صرفنظر از آنچه ترامپ درباره این توافقنامه می گوید، برجام در حكم الگویی است كه دولت او باید در مذاكرات هسته ای با كره شمالی سرمشق خود قرار می داد. ترامپ همواره از تهدید و قلدری استفاده می كرد اما، همانگونه كه او و تیمش دارند یاد می گیرند، مذاكره مستقیم با دشمنان، سخت و مستلزم تشویق، ایستادگی و حس واقع بینانه هر قدرت از خود است.
شرمن در بخش دیگری از این مقاله به چالش های داخلی ایران و قدرت آن در خارج اشاره كرد و گفت : تهران خود را در محاصره قدرت های غربی ضد مسلمانان به سركردگی آمریكا می بیند كه با هدف جلوگیری از ایفای نقش این كشور به عنوان قدرت برتر منطقه، به فكر براندازی جمهوری اسلامی و تبانی با رقبای ایران است.تهران نیز برای مقابله با تهدیدهای آمریكا، چهره ای شیطانی از آمریكا به تصویر می كشد.
به گفته او، اوباما در چرخشی 180 درجه ای در قیاس با سایر روسای جمهوری آمریكا، به امید متوقف كردن روند تولید سلاح هسته ای در ایران، به سوی این كشور دست دوستی دراز كرد.
شرمن در ادامه به دیدارهای محرمانه مقامات ایران و آمریكا در سلطان نشین عمان و در نهایت ، اعلام جدی بودن ایران نسبت به پاسخگویی به پیشنهاد مذاكره اوباما ومعرفی شدنش از سوی'ویلیام برنز'به عنوان عضو تیم مذاكره هسته ای امریكا پرداخت ونوشت:«دردیدار با'عباس عراقچی' و 'مجید تخت روانچی'، آنها ما را دلگرم كردند كه شروعی تازه در مذاكرات هسته ای در نظر بگیریم . ما مطلع شدیم كه روحانی خواستار بهبود رابطه با غرب است.»
«محدود شدن غنی سازی درایران و درعین حال، دادن این اجازه كه برای حفظ برنامه هسته ای غیرنظامی اش باجهان مقابله كرده و بطور مشروط ازتحریم ها خلاص شود، پیشنهاد آمریكا بود.به لحاظ راهبردی، ایران نمی توانست نه بگوید و به لحاظ سیاسی، مجالی برای بله گفتن به آنها داده شد.»
شرمن همچنین از هشدارها و مخالفت های'بنیامین نتانیاهو' و جمهوریخواهان كنگره آمریكا با مذاكرات هسته ای از بدو شروع به كار دولت اوباما گفت و نوشت، در نهایت، دمكرات ها با استفاده از اطاله مانع از پیروزی جمهوریخواهان شدند.
شرمن دربخش پایانی این مقاله، باردیگر بااشاره به خروج ترامپ از برجام، خاطرنشان كرد: به نظر می رسد سیاست های ترامپ در قیاس با اوباما فاقد منطق است.به نظر می رسد با انتخاب 'جان بولتون' به عنوان مشاور امنیت ملی، ترامپ می خواهد خودش را به عربستان و اسرائیل نزدیك و تهدید تغییرحكومت را جایگزین توافقنامه هسته ای ایران كند.تا وقتی كه ترامپ تصمیم به صرف جان و مال مردم آمریكا نگیرد - جنگی كه بعید است ایران را مهار كند- تهران تقریبا مطمئن است كه حكومت پابرجا می ماند.»
حتی اگر متحدان اروپایی واشنگتن به برجام پایبند بمانند، شركت های شان در تهران با بی ثباتی و از سوی آمریكا با فشار مواجه هستند. در حال حاضر، ایران به چین و روسیه روی آورده است و بدتر از همه آنكه، اگر ایران تصمیم به خروج از توافق هسته ای بگیرد و به بازرسی ها از تاسیسات هسته ای اش پایان دهد، این احتمال كه این كشور روزی تسلیحات هسته ای تولید كند، بسیار افزایش خواهد یافت. ایران هسته ای بسیار بدتر از رفتار فعلی ایران در منطقه است زیرا با داشتن تسلیحات هسته ای می تواند تهاجمی تر عمل كند و مانع واكنش آمریكا و متحدانش شود.
ترامپ ایران را به مساله ای تقریبا غیرممكن برای دولت های آینده تبدیل كرده است. رفتار او باعث شده است متحدان آمریكا دلیل چندانی برای اعتماد به واشنگتن نداشته باشند. برجام در حكم هنر دیپلماسی چندجانبه حرفه ای است. با هر توئیت و تهدید ترامپ و فهرست وعده های توخالی دولت او، توافقنامه هسته ای ایران، بهتر و بهتر به نظر می آید.
جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام كرده است كه برنامه هسته ای این كشور رویكرد نظامی ندارد و 12گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران تاكید دارد.
اتحادیه اروپا و دیگر كشورهای امضا كننده برجام، بعد از خروج آمریكا از این توافق بین المللی اعلام كردند كه به آن پایبند می مانند.
اروپام**1088**1590
تهران - ایرنا - 'وندی شرمن'، دیپلمات آمریكایی و از اعضای تیم مذاكره هسته ای با ایران گفت، برجام در حكم هنر دیپلماسی چندجانبه حرفه ای است و با هر توئیت تهدیدآمیز ترامپ و فهرستی از وعده های توخالی دولت او، امتیازات توافقنامه هسته ای ایران بیشتر به چشم می آید.