ه گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، احمد حاجبی روز یكشنبه در دومین همایش ملی پیشگیری از خودكشی كه در مركز همایش های رازی تهران برگزار شد، گفت: بر اساس آخرین آمارهای رسمی اعلام شده از طرف سازمان جهانی بهداشت در سال 2018 میانگین میزان فوت ناشی از خودكشی 10.6 در هر صد هزار نفر جمعیت جهان را نشان میدهد. میزان اقدام به خودكشی نیز 20 تا 30 برابر میزان فوت ناشی از آن است.
وی گفت: در كشورهای با درآمد بالا، سهم زنان در فوت ناشی از خودكشی 25 درصد است، اما در كشورهای با سطح درآمد پایین و متوسط این سهم 40 درصد است. بالاترین میزان اقدام به خودكشی نیز در دنیا در گروه سنی 15 تا 24 سال است.
حاجبی با اشاره به شایعترین روشهای اقدام به خودكشی منجر به فوت در جهان، ادامه داد: مسمومیت با سموم، حلق آویز كردن، استفاده از اسلحه گرم از جمله این موارد است. در خاورمیانه آمار خودكشی به علت وجود كشورهای اسلامی در این منطقه و حرام بودن خودكشی در اسلام، كمتر است، اما از طرفی میزان ثبت و گزارش این نوع حادثه نیز در منطقه خاورمیانه پایین است.
مدیركل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت بیان كرد: وضعیت ایران نیز به این شكل است كه خودكشی در سال 96 بر اساس آمارهای پزشكی قانونی، 5.7 درصد در هر هزار نفر جمعیت اتفاق افتاده و بیشترین آمار خودكشی نیز مربوط به استانهای ایلام، كهگیلویه و بویراحمد و كرمانشاه است. آمارهای سازمان پزشكی قانونی منبع ثبت اعلام وزارت بهداشت برای میزان خودكشی است كه البته آمار میانگین جهانی بسیار بیش از این رقم است.
حاجبی افزود: میزان اقدام به خودكشی در زنان بالاتر از مردان اما فوت ناشی از خودكشی در مردان بالاتر است.
وی با بیان اینكه مدیریت خودكشی و كاهش موارد اتفاق ناشی از آن به علت پیچیدگیها و تعاملات بسیار پیچیده آن، دشوار است، اظهار داشت: عوامل زیستی، عوامل محیطی و حوادث بر بروز خودكشی موثر هستند. مسائل خلقی از جمله افسردگی و هورمونی در زنان، میزان اقدام به خودكشی را در آنها افزایش میدهد. عوامل زیستی دیگری مثل گروه سنی نیز در بروز خودكشی موثر است كه بخشی از این موضوع به علت تكامل مغز افراد تا سن 25 سالگی است.
وی گفت: یكی از فرضیهها درباره خودكشی مربوط به همین موضوع تكامل مغز است. البته مواد مخدر، روانگردان و الكل به صورت مستقیم و غیرمستقیم میتوانند به عنوان عوامل زیستی در اقدام به خودكشی موثر باشند.
مدیركل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت گفت: محیط نا امن فردی و اجتماعی، فقر و بیكاری، دسترسی به روشهای خطرناك و شرایط اقلیمی نیز به عنوان عوامل محیطی بر بروز خودكشی موثر هستند. وقتی میگوییم وزارت بهداشت نمیتواند به تنهایی در این راستا موفق باشد، فكر میكنند شانه خالی میكنیم. در حالیكه باید همكاری بین بخشی در این راستا برای كاهش عوامل محیطی موثر بر خودكشی وجود داشته باشد.
حاجبی بیان كرد: هر چقدر قبل از بهبود وضعیت اقتصادی، زیرساختهای توسعه و سلامت روان بهتر باشد، شانس اینكه با بهبود وضعیت اقتصادی، خودكشی كنترل شود بیشتر خواهد بود.
وی با اشاره به تاثیر حوادث زندگی بر انجام خودكشی اظهار داشت: سابقه خودكشی در نزدیكان نیز به دو شكل یادگیری روش و افسردگی ناشی از آن در بروز خودكشی موثر خواهد بود. از طرفی اگر اخبار خودكشی در رسانهها به درستی منعكس نشود نیز میتواند به عنوان یك عامل خطر در بروز خودكشی عمل كند.
* ایران از نظر خودكشی در رتبه 150 جهان است
علی رضا كاهانی، معاون پژوهشی سازمان پزشكی قانونی نیز در این همایش گفت: بر اساس گزارشهای سازمان جهانی بهداشت، خودكشی 14 درصد از علل مرگ و میرهای جهان را تشكیل میدهد و پانزدهمین علت مرگ به شمار میرود و ایران از نظر این حادثه در رتبه 150 جهان قرار دارد.
وی افزود: سازمان پزشكی قانونی علاوه بر وظایف خود، حدود 10 سال است كه به تجزیه و تحلیل آمار مرتبط با آسیبهای اجتماعی میپردازد. به همین علت كتابچههایی درباره قربانیان ناشی از حوادث رانندگی و مرگهای غیرطبیعی منتشر كردیم.
معاون پژوهشی سازمان پزشكی قانونی ادامه داد: یكی از وظایف سازمان پزشكی قانونی بررسی فوت شدگان در مرگهای غیرطبیعی است. این سازمان با بررسیهایی كه انجام میدهد، علت فوت را مشخص میكند.
كاهانی بیان كرد: در بررسیهای 10 ساله انجام شده از سال 87 تا 97 مشخص شد كه 33 هزار و 654 نفر فوتهای ارجاع شده به سازمان بر اثر اعتیاد، 38 هزار و 560 نفر مشكوك به خودكشی و 24 هزار و 123 نفر موارد مشكوك به دیگركشی بوده است.
وی با بیان اینكه تعداد متوفیان مشكوك به خودكشی در تهران 5 هزار و 191 نفر طی ده سال اخیر بوده، افزود: كمترین میزان خودكشی نیز در استان خراسان جنوبی با 107 مورد اتفاق افتاده است.
اجتمام * الف. پ * 3063
مدیركل دفتر سلامت روان وزارت بهداشت:
میزان خودكشی در خاورمیانه پایین تر از میانگین جهانی است
۱۸ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۳۸
کد خبر:
83027650
تهران- ایرنا- مدیركل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت گفت: میزان خودكشی در كشورهای خاورمیانه و مسلمان به مراتب كمتر از كشورهای غربی است و البته در دنیا میزان موارد خودكشی بیش از 20 برابر موارد فوت آن است.