۲۱ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۰۱
کد خبر: 83031149
T T
۰ نفر

روابط آینده پاكستان و آمریكا؛ مبهم و غبار آلود

۲۱ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۰۱
کد خبر: 83031149
روابط آینده پاكستان و آمریكا؛ مبهم و  غبار آلود

اسلام آباد - ایرنا - تحلیل گران مستقل مسائل سیاسی پاكستان آینده روابط اسلام آباد - واشنگتن با توجه به نبود اعتماد متقابل و موانع بزرگ، مبهم، غبار آلود و غیر قابل پیش بینی عنوان می كنند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا سفر اخیر «مایك پمپئو» وزیر امور خارجه آمریكا به جنوب آسیا چند روز پس از آن آغاز شد كه واشنگتن اعلام كرد كمك نظامی 300 میلیون دلاری به اسلام آباد بابت عدم موفقیت پاكستان در مبارزه با تروریست‌ها، متوقف می‌شود.
وزیر خارجه آمریكا پیش از سفر به اسلام آباد گفته بود كه امیدوار است كه روابط آمریكا با پاكستان را 'ریست' (Reset) كند.
پمپئو گفت كه زمان تغییر فرا رسیده و باید روابط میان بین دو كشور ریست (باز تنظیم) شود، چالش‌های بی شماری میان واشنگتن و اسلام آباد وجود دارد كه امیدواریم بتوانیم با كمك نخست وزیر جدید پاكستان این مشكلات را حل و فصل كنیم.
وی گفته بود كه انتخاب عمران خان كه قول داده به دنبال بهترین روابط با آمریكا باشد، می‌تواند مسیر نوینی را در این باره به وجود آورد.
وزیر خارجه آمریكا به از سرگیری احتمالی ارسال كمك‌های نظامی به پاكستان تحت شرایط مناسب اشاره كرده بود.
اما وزارت خارجه آمریكا و پاكستان هر كدام با نگاهی متفاوت به سفر اخیر مایك پمپئو وزیر امور خارجه آمریكا به اسلام آباد نگریستند.
وزارت خارجه آمریكا پس از سفر پمپئو به اسلام‌آباد با انتشار بیانیه ای اعلام كرد كه از پاكستان خواسته تا برای تامین صلح در افغانستان تلاش كند.
در این بیانیه آمده بود:در سفر پمپئو به پاكستان از این كشور خواسته ایم علیه تروریست ها و گروه‌های مسلح كه صلح و ثبات منطقه را تهدید می‌كنند، اقدام جدی كند.
وزیر امور خارجه پاكستان نیز پس از دیدار خود با پمپئو در نشست خبری با رسانه ها گفت: دولت پاكستان تمامی آنچه را كه نیاز بود به سران آمریكا اعلام كرده است.
شاه محمود قریشی اضافه كرد: آمریكایی ها باید بدانند كه ما نیز مانند آنها تلاش میكنیم با تروریسم مبارزه كنیم، البته تنشهای موجود پس از سفر پامپئو كمتر شده است ولی انكار نمیكنیم كه ممكن است در آینده نیز روابط ما با آنها با چالش مواجه شود.
قریشی با بیان امتناع آمریكا از پرداخت بدهی خود به پاكستان گفت: پیش از این نیز، مشخص بود كه در این رابطه با وزیر خارجه آمریكا صحبتی نشود، البته آنها باید بدانند كه ما نیازی به پولهای آنان نداریم.
وزیر خارجه پاكستان در ادامه سخنانش گفت: یكی از تأكیدات جدی ما به پمپئو این بود كه كشورش دست از اتهام های بیاساس علیه ما بردارد زیرا این اتهام‌ ها كار به جایی نخواهد رساند.

*** تحلیل گر سیاسی پاكستان:بی اعتمادی در روابط گسترده است
«راشد احمد خان» تحلیل گر سیاسی پاكستان و استاد دانشگاه 'سرگودها' با انتشار مقاله ای در روزنامه اردو زبان «دنیا» پاكستان معتقد است كه پس از سفر مایك پمپئو وزیر امور خارجه آمریكا به اسلام آباد و دیدار با عمران خان نخست وزیر و شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه پاكستان و با توجه به بیانیه مثبت صادر شده از سوی وزارت امور خارجه پاكستان، بیشتر تحلیل گران در این كشور درباره آینده روابط دو كشور پیشگویی های متفاوتی دارند.
وی در این مقاله می افزاید: شاه محمود قریشی مذاكرات بین وزیر امور خارجه آمریكا و مقامات پاكستانی را خوب توصیف كرده و گفت كه محیط مذاكرات دوستانه بود و با رد برخی خبرها مبنی بر سرد بودن روند مذاكرات، گفت كه هر دو كشور بر احیاء روند مذاكرات دو جانبه به توافق رسیدند.
راشد احمد خان در ادامه مقاله خود در این خصوص می گوید: از سوی دیگر وزارت امور خارجه آمریكا بار دیگر با تكرار ادعاهای قبلی با انتشار بیانیه ای اعلام كرد كه آمریكا از پاكستان خواسته علیه تروریست ها، اقدام مناسب انجام دهد.
راشد احمد خان نوشت : زمانی كه دونالد ترامپ دستور قطع كمك های نظامی به پاكستان از صندوق حمایت مالی از ائتلاف را صادر كرد، وی در آن زمان نیز از پاكستان خواسته بود احیاء این كمك ها به اقدامات بیشتر دولت پاكستان علیه تروریسم بستگی دارد.
مایك پمپئو نیز قبل از سفر به پاكستان ضمن انتقاد از دولت پاكستان در عدم پیروی از سیاست راهبرد دونالد ترامپ در خصوص منطقه جنوب آسیا و افغانستان گفته بود كه پاكستان هیچ اقدامی در جهت نابودی تروریسم انجام نداده است.
بر اساس نگاه راشد احمدخان، پمپئو همچنین در گفت و گوی تلفنی با عمران خان نخست وزیر پاكستان با تكرار ادعاهای قبل گفت كه گروه های تروریستی همچنان در خاك پاكستان فعالیت می كنند ادعایی كه بلافاصله از سوی دولتمردان در اسلام آباد رد شد.
تحلیل گر سیاسی پاكستان در مقاله خود با بیان برگزار نشدن كنفرانس مشترك خبری از سوی مایك پمپئو و شاه محمود قریشی در اسلام آباد، ادامه داد:هر دو كشور تنها به انتشار یك بیانیه كوتاه اكتفا كردند .
با این حال با توجه به سفر بسیار كوتاه وزیر امور خارجه آمریكا و بیانیه های قبلی مقامات دولتی پاكستان مبنی بر حق تقدم حفظ منافع ملی در گفتگو با مقام امریكایی این طور به نظر می رسد كه این گفتگو ها هیچ نوع پیشرفت نداشته است .
دكتر راشد احمد خان می نویسد: تنها كاری كه مقامات آمریكایی و پاكستان بر آن تاكید كردند، ادامه روند مذاكرات بود و این نمی تواند نشانه دستاورد این مذاكرات باشد و باید گفت كه بی اعتمادی متقابل و وضعیت شكننده در روابط بین دو كشور آنچنان گسترده است كه شاید این شكاف با چند دور مذاكره پر نشود و آثار تنش و سردی روابط همچنان تا مدتی ها باقی بماند.
این تحلیل گر سیاسی پاكستان در ادامه مقاله خود می افزاید:از سوی دیگر هر دو كشور دارای دیدگاه های مختلف در قبال تحولات منطقه ای و جهانی هستند، لذا اگر واقعا هر دو كشور در پی ترمیم روابط دوجانبه هستند این هدف تنها با گذشت زمان محقق می شود.
تحلیلگر پاكستانی در پایان سخنان خود معتقد است: راهبرد آمریكا در خصوص تحولات افغانستان و جنوب آسیا قدرتمند ساختن هند در منطقه و دخالت دهلی نو در تحولات افغانستان است و این با منافع ملی پاكستان كاملا در تضاد است .
در پایان مقاله روزنامه دنیا آمده است:با سفر آینده شاه محمود قریشی وزیر امورخارجه پاكستان به نیویورك برای شركت در اجلاس سالانه سازمان ملل و دیدار احتمالی با همتای آمریكایی خود، یقینا نتایج سفر اخیر وزیر امور خارجه آمریكا به پاكستان روشن تر می شود.
آساق**6125**1663