۲۱ شهریور ۱۳۹۷، ۱۵:۱۱
کد خبر: 83031401
T T
۰ نفر
واردات شيرخشك، صنعت دامپروري را زمين مي زند

تهران- ايرنا- فعالان صنعت دامپروري مي گويند صنايع لبني در حالي درخواست واردات 25 هزار تن شيرخشك به كشور را به وزارت صنعت ارسال كرده اند كه با وجود توليد مازاد اين محصول در كشور، صادرات آن نيز ممنوع شده است.

به گزارش ايرنا، ممنوعيت صادرات شيرخشك بر اساس تصميم جلسه شوراي‌عالي هماهنگي اقتصاد سران سه قوه در ۲۷مرداد و به استناد بند سه و چهار ابلاغيه رياست جمهوري در ۲۹ مردادماه امسال صادر شد كه بر اساس آن درباره نرخ تعرفه و ضوابط صادرات و واردات به وزير صنعت، معدن و تجارت تفويض اختيار شد و اين وزارتخانه خواستار قراردادن شيرخشك در گروه اولويت يك شد؛ يعني شيرخشك وارداتي با نرخ دولتي (4200 تومان) تامين و وارد كشور مي شود.
بر اساس همين رويكرد، از ابتداي شهريورماه جاري صادرات انواع شيرخشك صنعتي و شير خشك اطفال ممنوع شده است.
اين ممنوعيت در حالي اعمال شده كه به گفته فعالان صنعت دامپروري، به دليل توليد اين محصول در كشور، حتي نيازي به واردات شيرخشك با ارز رسمي نداريم.

** صنايع لبني خواهان واردات شيرخشك با ارز دولتي هستند
«سيداحمد مقدسي» رئيس هيات مديره كانون انجمن‌هاي صنفي گاوداران ايران روز چهارشنبه در نشستي خبري در اين باره به خبرنگاران گفت: دبير انجمن صنايع لبني در نامه اي به وزير صنعت خواستار واردات ۲۵ هزار تن شيرخشك به كشور شده، درحالي كه رونوشت نامه واردات اين محصول به وزارت جهادكشاورزي ارسال نشده است.
وي افزود: وزير جهادكشاورزي از اين موضوع بي اطلاع بوده و حتي مكاتبه وي براي برقراري صادرات شيرخشك تاكنون به جايي نرسيده است.
مقدسي با انتقاد از ادعاي برخي مبني بر كمبود شيرخام و شيرخشك در كشور افزود: توليد شيرخام از سال ۹۲ تاكنون، از هشت ميليون تن به ۱۱ ميليون تن رسيده كه حدود سه ميليون تن افزايش توليد را نشان مي دهد كه اين افزايش در توليد شيرخشك نيز موثر بوده است.
به گفته وي، ايران در سالهاي اخير صادركننده شيرخشك بوده و توليد شيرخشك كشور نياز داخلي را تامين مي كند و نيازي به واردات اين محصول نداريم.
وي تاكيد كرد: پشت پرده ممنوعيت صادرات شير خشك، كارخانجات لبني قرار دارند در حالي كه اين ممنوعيت باعث از دست رفتن بازار هاي صادراتي ما مي شود.
مقدسي تصريح كرد: با وجود اينكه وزارت جهادكشاورزي با اين ممنوعيت مخالف است، اما اين بخشنامه اجرا شده و در صورتي كه ممنوعيت صادرات شيرخشك لغو نشود، ما به ديوان عدالت اداري اعتراض خواهيم كرد.
رئيس هيات مديره كانون انجمن‌هاي صنفي گاوداران ايران گفت: پيش از اين كارخانجات لبني، شير را از گاودار مي خريدند و آن را در اختيار كارخانجات شيرخشك مي گذاشتند كه با اين اقدام علاوه بر استثمار توليدكنندگان شيرخام، كارخانجات شيرخشك را نيز كنترل مي‌كردند؛ اما طي سالهاي اخير با همكاري انجمن صنفي گاوداران و انجمن صنفي كارفرمايي شيرخشك ايران محصول شيرخشك بدون واسطه توسط توليدكنندگان داخلي توليد و صادر مي شود و نيازي به يارانه وارداتي ندارد.
وي اضافه كرد: كارخانجات لبني تا تيرماه امسال، پول شيرخام خريداري شده را با وقفه سه تا چهارماهه به دامداران پرداخت مي‌كردند، اما از زماني كه توليدكنندگان شيرخام با كارخانجات شيرخشك ارتباط مستقيم پيدا كرده اند ديگر كارخانجات لبني نقشي ندارند و اين مسئله سبب ناراحتي اين گروه را فراهم كرده است.
مقدسي اظهار داشت: اقدام نامناسب كارخانجات لبني درخصوص خريد شيرخام پايين تر از نرخ مصوب طي سالهاي اخير باعث شد دولت وارد عمل شود و در برخي موارد روزانه حدود 2 هزارتن شيرخام را از دامداران خريداري و تبديل به شيرخشك مي كند كه هزينه هاي هنگفتي را براي دولت در پي داشته است.
به گفته وي، دولت در همان زمان 200 ميليارد تومان اعتبار براي اين بخش هزينه كرد.
رئيس هيات مديره و كانون انجمن‌هاي صنفي گاوداران ايران ادامه داد: اكنون هشت هزار تن ذخيره شيرخشك در انبارهاي تعاون روستايي موجود است كه اين ميزان تا پايان سال كافي است.

** كارخانجات هر كيلو شيرخام را 2100 تومان نمي خرند
وي ادعاي برخي مبني بر افزايش قيمت شيرخام و خريد آن به نرخ 2100 تومان را تكذيب كرد و گفت: تاكنون كارخانجات لبني شيرخام را كيلويي 2100 تومان خريداري نكرده اند بلكه اين محصول با نرخ مصوب 1570 تومان معامله مي شود.
رئيس هيات مديره كانون انجمن‌هاي صنفي گاوداران ايران افزود: به دليل شرايط متعادل بازار، سازمان مركزي تعاون روستايي خريد حمايتي شيرخام را در اوايل تيرماه متوقف كرد.
وي گفت: به طور معمول در فصل گرما با كاهش توليد شير خام مواجه مي شويم، به طوري كه در اين فصل توليد شير خام بين ۱۰ تا ۱۵ درصد كاهش پيدا كرد اما اين موضوع باعث نمي شود با كمبود اساسي مواجه باشيم.
مقدسي با اشاره به اينكه در برخي از فصول سال با مازاد توليد شيرخام و شيرخشك در كشور مواجه هستيم، گفت: اكنون سالانه يك ميليون تن شيرخام به فرآورده هاي لبني و صادرات مي شود.
به گفته اين مقام صنفي، سالانه بيش از 20 هزار تن شيرخشك مازاد به 12 كشور دنيا صادر مي شود.

** ايران با مازاد توليد شيرخشك مواجه است
«سياوش سليمي» دبير انجمن صنفي كارفرمايي شيرخشك ايران نيز در اين نشست خبري توليد فعلي شيرخشك كشور را بيش از نياز داخلي دانست و گفت: سالانه بين 80 تا 90 هزارتن شيرخشك در كشور توليد مي شود درحالي كه نياز داخلي ما به اين محصول بين 60 تا 70 هزارتن است.
وي افزود: در پنج ماهه امسال 10 هزارتن شيرخشك مازاد بر نياز داخلي به ارزش 20 ميليون دلار به كشورهاي هدف صادر شد در حالي كه ميزان صادرات اين محصول پارسال به 12 كشور و در حدود ۳۰ هزار 500 تن به ارزش 70 ميليون دلار انجام شد.
سليمي با انتقاد از عملكرد وزارت صنعت گفت: اگر ممنوعيت صادرات براي تامين بازار داخلي است، چرا در پنج ماهه امسال 140 هزار تن فرآورده لبني توسط كارخانجات لبني صادر شده و هيچ اقدامي براي كاهش صادرات اقدامي صورت نگرفته است.
اين مقام صنفي، ظرفيت توليد شيرخشك در كشور را روزانه ۲۵۰۰ تن عنوان كرد و گفت: روزانه در كشور ۳۰ هزار تن شير توليد مي شود و هشت درصد شير كشور در كارخانجات شيرخشك فرآوري و به طور عمده در اختيار كارخانجات لبني قرار مي گيرد تا در فرمولاسيون خود بكار گيرند.
وي درباره مابه التفاوت قيمت شيرخشك توليد داخل و وارداتي گفت: براساس نرخ بازارهاي جهاني و نوسان نرخ ارز درايران واردات هركيلوگرم شيرخشك در ايران 25 تا 26 هزارتومان است درحالي كه نرخ پايه اين محصول از سوي سازمان مركزي تعاون روستايي 13 هزارتومان و از سوي واحدهاي توليدي شيرخشك بين ۱۶ تا ۱۷ هزار تومان است.
وي اظهارداشت: به طور حتم واردات اين محصول رانتي را براي كارخانجات لبني ايجاد مي كند كه مي تواند موجب زمين خوردن صنعت دامپروري و توليدكنندگان شيرخشك كشور شود.

** جزئيات درخواست صنايع لبني براي واردات چه بود
به گزارش ايرنا، رضا باكري دبير انجمن صنايع فراورده هاي لبني ايران سوم مردادماه امسال در نامه اي به سيد محمود نوابي رئيس سازمان حمايت از مصرف كنندگان و توليدكنندگان نوشت: «قيمت شيرخام به دليل عملكرد تعدادي از دامداري ها و مديريت و هماهنگي و پشتيباني مالي وزارت جهادكشاورزي با هدف كاهش تحويل شيرخام به كارخانجات لبني و انتقال آن به واحدهاي توليد شيرخشك ميانگين خريد كارخانجات لبني توام با كاهش ورودي 20 تا 30 درصدي شيرخام هركيلوگرم از مبلغ 1700 تا 1950 تومان افزايش يافته است.»
در اين نامه كه رونوشت آن در اختيار ايرنا قرار گرفته، تاكيد شده است: «با توجه به اينكه نهاده هاي دامي مشمول گروه يك كالاهاي اساسي بوده و از ارز رسمي برخوردار مي شود و كنترل و نظارت كل زنجيره به دستور مقام عالي وزارت الزامي بوده به طور حتم بدون رعايت قيمت مصوب شيرخام ، رعايت قيمت فراورده هاي لبني نيز امري محال و غيرممكن خواهد بود.»
باكري در اين نامه پيشنهاد داد: «تحويل نهاده هاي دامي به دامداري ها كه توسط شركت ها و موسسه هاي واردكننده اعم از دولتي و خصوصي كه از ارز رسمي استفاده مي كنند فقط در قبال قرارداد شيرخام با قيمت مصوب در سر برگ كارخانجات لبني و ممهور به مهر و امضاي كارخانه و دامدار و تاييد انجمن صنفي گاوداران ايران و انجمن صنفي صنايع فراورده هاي لبني ايران امكان پذير باشد و همچنين شيرخشك صنعتي و خامه فله توليدي در واحدهاي شيرخشك قيمت گذاري و مشابه ساير فراورده هاي لبني تعيين قيمت شود.»
باكري همچنين پيشنهاد كرده است كه با استفاده از اهرم واردات 25 هزارتن شيرخشك صنعتي كه معادل يك تا دو درصد شيرخام دريافتي هر كارخانه لبني كه تا شش ماه آتي قابل توزيع خواهد بود، بازار شيرخام تنظيم شود.
دبير انجمن صنايع لبني خاطر نشان كرده است كه «احتكار مواد اوليه شيرخام در قالب شيرخشك و ايجاد كمبود در توليد كالاي لبني كارخانجات با هدف گران فروشي آن از مصاديق مسلم تخلف احتكار و گران فروشي بوده و مستوجب پيگرد قانوني است.»
باكري در نامه خود خواستار آن شده است كه «به منظور توسعه صادرات فرآورده هاي لبني، ورود موقت همه اقلام مورد نياز اعم از شيرخشك، كره و مواد تكميلي و مواد بسته بندي بدون هيچ قيد و شرطي آزاد شود.»
رونوشت اين نامه به مديركل نظارت بر محصولات كشاورزي و مواد غذايي و مديركل دفتر بررسي قيمت ها سازمان حمايت از مصرف كنندگان و توليدكنندگان ارسال شده است.
اقتصام**9186*2025
۰ نفر