۲۴ شهریور ۱۳۹۷، ۱۰:۰۶
کد خبر: 83033486
T T
۰ نفر

جدال نوشت افزار داخلی با سیطره تولیدات خارجی

۲۴ شهریور ۱۳۹۷، ۱۰:۰۶
کد خبر: 83033486
جدال نوشت افزار داخلی با سیطره تولیدات خارجی

تهران- ایرنا- حمایت از نوشت افزار داخلی نیازمند فرهنگ سازی است،رسالتی مهم كه بایستی با اقدامات بهینه و برنامه ریزی بلند مدت به آن رسید تا در این رهگذر در كنار پاسخگویی به نیاز جامعه بتوان به خودكفایی در تولید این گونه محصولات دست یافت و اینگونه به افزایش كیفیت كالاهای داخلی و ایجاد فضای اشتغال در كشور یاری رساند.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا، شهریور كه به نیمه های خود می رسد تكاپویی عجیب در میان خانواده های ایرانی و دانش آموزان برای خرید لوازم التحریر و پوشاك مشاهده می شود. خرید لوازم التحریر، پوشاك، كیف و كفش با مدل های متنوع و رنگارنگ برای تحصیل در هر رده سنی با هر جنسیت و سلیقه ای كمی پیچیده و دشوار به نظر می رسد زیرا در كنار فراهم كردن سلیقه فرزندان باید فرهنگِ جامعه ای همچون مدرسه نیز رعایت شود.

بنا به گفته محمدبطحایی وزیر آموزش و پرورش، «مهر 97 حدود 14میلیون و 700 هزار دانش آموزسال تحصیلی جدید را در كشور آغاز می كنند كه نسبت به سال تحصیلی گذشته 6 درصد رشد داشته است.»

اما در این میان خرید لوازم التحریر آن هم از نوع تولیدات داخلی، وسایل استاندارد متناسب با سلامت دانش آموز و گرانی برخی از این محصولات از جمله مهمترین دغدغه های مسوولان و والدین در آستانه فصل خرید مدارس محسوب می شود زیرا این مساله سبب شده است تا ذوق و شوق خرید لوازم برای مدرسه برای برخی از خانواده تبدیل به یك حسرت و احساس ناخوشایند شود زیرا در مواقعی با هزینه ها و درآمدهای افراد با یگدیگر همگام و همراه نیستند.

رشد 40 درصدی قیمت نوشت افزار در ماه ‌های اخیر كار را برای تولیدكنندگان نیز سخت كرده است به طوری كه فروشندگان لوازم‌التحریر در بازار تهران از نوسان های قیمت ناراضی هستند و معتقدند كه این شرایط برای تولیدكننده، عرضه‌كننده و مصرف‌كننده مقرون به‌ صرفه نیست.

در این باره «سعید حسینی» مدیرعامل مجمع نوشت‌افزار ایرانی اسلامی، گفته است: «قیمت‌ برخی از اقلام نوشت‌افزار بر اثر افزایش قیمت مواد اولیه مانند كاغذ، با رشد قابل توجهی همراه است، اما تولیدكنندگان نوشت‌افزارهای ایرانی اسلامی در تلاش‌اند تا با در نظر گرفتن سود كمتر، شرایط را برای مصرف‌كننده مساعد كنند.»

در آستانه آغاز سال تحصیلی پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به گفت وگوی میدانی درباره خرید نوشت افزار پرداخته است.

** رعایت نشدن برخی استانداردها در لوازم التحریرهای فانتزی
مریم رحیمی كه به همراه فرزند 11 ساله خود برای خرید نوشت افزار به بازار محصولات آموزشی آمده است با انتقاد از متفاوت بودن قیمت ها در بازار گفت: قیمت ها نسبت به سال های پیش خیلی افزایش پیدا كرده و اجناس به قدری تنوع یافته اند كه ساعت ها باید با فرزندم مغازه های لوازم تحریری را به جست وجو بپردازیم تا بالاخره لوازم مورد نیازمان را تهیه كنیم. او می گوید دخترش تنها از محصولاتی كه رنگ و لعاب فانتزی و شخصیت های كارتونی متفاوت و خارجی دارد خوشش میاد كه آنها هم قیمت های بسیار بالایی دارند. وی همچنین از كیفیت پایین این اقلام نیز ناراضی و معتقد است كه تنها زیبایی دارند و هیچگونه استفاده ای از آنها نمی شود چون زود خراب می شوند یا كارایی مورد نظر را ندارند و تنها شكل ظاهریشان سبب می شود تا دانش آموزان جذب این گونه وسایل شوند.

البته وی ذوق و شوق فرزند خود را برای انتخاب پوشاك و لوازم تحریر بسیار محترم می داند و می گوید: حق انتخاب برای فرزندان باید همیشه محفوظ بماند و والدین نباید انتخاب و سلیقه خود را به آنها تحمیل كنند اما این مساله نباید به گونه ای باشد كه به سلامت جسمی و روانی دانش آموزان آسیب بزند.

** گرانی‌ها را خودمان رقم می زنیم
خریدار دیگری كه همراه با 2 فرزند خود به بازار بزرگ تهران آمده بود، از وضعیت گرانی ها به شدت انتقاد كرد و گفت: مقصر گرانی‌ها خود مردم هستند زیرا با گران شدن هر كالایی به سرعت برای خرید آن هجوم می‌برند و نسبت به تهیه آن اقدام می كنند. باید اتحاد در جامعه به وجود آید تا در هر شرایطی تولیدكنندگان و مصرف كننده متضرر نشوند. قیمت بالای برخی لوازم التحریر كه تولید داخلی هم هستند سبب شده است تا ما در خرید این اقلام دچار تردید شویم و برخی خواسته های فرزندان خود را انجام ندهیم و در واقع قیمت برخی محصولات حق انتخاب را محدود می كند اما گاهی هم امكان صرف نظر از خرید هم وجود ندارد زیرا نمی توان دانش آموزان را بدون آنها سركلاس درس فرستاد. دانش آموزان نیز درك لازم را در این زمینه ندارند و ممكن است كه در مدرسه همكلاسی ها نوشت افزار جذاب و خوش آب رنگ داشته باشند كه در روحیه دانش آموز تاثیر منفی بگذارد و از طرفی این وضعیت قیمت‌ها توان خریدی باقی نگذاشته است.

** توان رقابتی تولیدكنندگان داخلی نوشت افزار
اعلام نكردن قیمت واقعی لوازم التحریر به وسیله برخی وارد‌كنندگان به گمرگ سبب شده است تا كالاهای خارجی بازار را در اختیار بگیرند. در این میان ورود تولیدات خارجی به بازار نوشت افزار توان رقابت را از تولید كنندگان داخلی گرفته است. به گفته برخی كارشناسان اگر جلوی قاچاق این گونه كالاها گرفته شود، بازار نوشت افزار داخلی می تواند گردش مالی چهار هزار میلیارد تومانی داشته باشد و این مساله بر اقتصاد كشور تاثیر مثبتی خواهد گذاشت.

یك فروشنده نوشت افزار كه تنها تولیدات داخلی را به فروش می رساند می گوید: همواره برای مردم اینگونه تداعی شده است كه كالاهای داخلی كیفیت ندارند و همین مساله سبب می شود تا برخی از تولیدكنندگان به جای نام و برند خود از یك نام تجاری خارجی با طرح های مختلف كارتونی استفاده كنند. البته فرهنگ سازی در بازار نوشت افزار تا حدودی ضعف دارد و بی علاقگی خانواده ها و دانش آموزان به تولیدات داخلی سبب شده است تا رغبت برای خرید این محصولات نسبت به مشابه خارجی كمتر شود. توجه به علاقه خریدان و استفاده از طرح و نقش های مورد پسند كودكان ایرانی بسیار اهمیت دارد و مسوولان باید به این موضوع توجه جدی داشته باشند.

در این ارتباط یكی از تولیدكنندگان ایرانی با بیان اینكه وضعیت تولیدات داخلی لوازم التحریر رضایت بخش نیست، توضیح داد: واردات بی رویه و نبود نظارت كافی بر این محصولات باعث شده است تا بسیاری از تولیدكنندگان داخلی متضرر شوند و در واقع رقابت میان كالاهای داخلی و نوشت افزارهای خارجی به نوعی از میان رفته زیرا بازار این گونه محصولات به وسیله نوشت افزارهای خارجی اشباع شده است.

** ارایه كیفیت مطلوب و رعایت استانداردها در نمایشگاه های خرید لوازم التحریر
برخی معتقدند كه در نمایشگاه های عرضه محصولات مورد نیاز دانش آموزان همان كالاهای قدیمی است كه سال ها در مغازه ها مانده اند و مشتری ندارند. در صورتی كه باید كالاها با كیفیت تضمینی عرضه و قیمت پایه آنها بر حسب كیفیت اجناس تعیین شود. كیفیت مطلوب و استفاده از طرح های جذاب داخلی سبب می شود تا افزون بر رضایت خانواده ها و دانش آموزان به اقتصاد خانواده نیز كمك شود. خریداران باید فروشنده را ملزم به دادن فاكتور كنند تا در صورت بروز هر گونه تخلفی به راحتی بتوانند به مسوولان مربوطه اطلاع دهند.

همچنین رعایت استاندارد خرید انواع كیف و كوله پشتی متناسب با وزن دانش آموزان از طرف والدین ضروری است چون استفاده از كیف غیراستاندارد موجب آسیب جدی به ستون فقرات دانش آموزان می شود.

** عرضه نوشت‌افزارهای داخلی
برپایه برخی از آمارها و سخنان مسوولان حدود 95 درصد از لوازم التحریر مورد نیاز دانش آموزان از امكان تولید داخلی برخوردار هستند اما در این میان حجم اقلام نوشت افزار قاچاق در كشور بسیار بالا است و آنگونه كه در رسانه ها بازتاب می یابد حدود 60 درصد از لوازم التحریر موجود در بازار مشمول كالاها و اقلام قاچاق می شود. عرضه لوازم التحریر و محصولات خارجی در كنار لطمه به اقتصاد و تولید داخلی می تواند از لحاظ فرهنگی و اجتماعی نیز باعث آسیب های جدی به دانش آموزان شود. در همین ارتباط بسیاری از كارشناسان بر لزوم مهار و كنترل این مساله در سال های اخیر گوشزد كرده اند و خواستار حل این معضل به صورت ریشه ای هستند. صنف نوشت افزار انشعاب های بسیاری دارد، در نوشت افزار حدود 60 درصد واردات و 40 درصد تولید داخلی وجود دارد. همچنین در ارتباط با تولید محصولاتی مانند مداد، پاك كن، تراش، مداد رنگی و خودكار تا 45 درصد تولید داخلی است و 55 درصد آن وارد می شود و باید گفت كشور در سه سال اخیر 15 درصد افزایش تولید داخلی در همین زمینه داشته است.

«موسی فرزانیان» رییس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم التحریر و نوشت افزار می گوید كه كیفیت محصولات داخلی هم سطح اقلام خارجی هستند اما استقبال ضعیف مردم از تولیدات داخلی سبب می شود تا محصولات خارجی بازار لوازم التحریر را قبضه كنند. او در این زمینه گفت: «یكی از بزرگترین مشكلات تولید داخل برند سازی است. محصولات زیادی در داخل كشور تولید می شود كه نام برند خارجی را یدك می‎كشند به دلیل اینكه مردم از تولید ایرانی استقبال نمی كنند اما به تصور خارجی بودن این محصولات از این برندها استقبال می شود. در حوزه محصولات لوازم تحریر و نوشت افزار كه تاثیر مستقیم بر فرهنگ جامعه و آینده جوانان و نوجوانان این مرز و بوم دارد بستر لازم برای فرهنگ سازی صورت استفاده از تولیدات داخل را باید در سنین پایین فرهنگ سازی كرد و نوجوانان و نونهالان را باید به صورت عملی آموزش داد. »

** عرضه نوشت افزار داخلی با كمترین قیمت
وزارت آموزش و پرورش با در نظر گرفتن شرایط به وجود آمده اعلام كرد، قصد دارد نوشت افزارهای بومی را با كمترین قیمت ممكن در مدارس ارایه كند. تشكیل 2 كارگروه فرهنگ سازی و حمایت از كالای ایرانی و كارگروه اجرایی برگزاری نمایشگاه های اقلام مورد نیاز از جمله بسته های حمایتی به شمار می رود كه آموزش و پرورش آن را در دستور كار خود قرار داده است.

آموختن علم هیچگاه پایانی ندارد و آنچه مسلم است اینكه خرید لوازم التحریر نیز هیچ وقت متوقف نمی شود، دانش آموزان همواره به داشتن این گونه لوازم نیازمند هستند اما در شرایط كنونی خانواده های دارای محصل برای حل این نیاز چشم امید به تصمیم مسوولان بسته اند تا بتوانند بدون هیچ گونه دغدغه ای به استقبال آغاز مدرسه بروند.

پژوهش**9117**2002**9131
۰ نفر