۲۵ شهریور ۱۳۹۷، ۹:۵۲
کد خبر: 83034558
T T
۰ نفر
نوحه‌هاي اصيل منتشر نشده در مراثي خوشدل

تهران- ايرنا- مجموعه «مراثي خوشدل» دربرگيرنده نوحه‌ها و مراثي منتشر نشده شادروان علي‌اكبر صلح‌خواه معروف به خوشدل تهراني است كه به كوشش مهدي آصفي مداح پيشكسوت جمع‌آوري شده است.

به گزارش ايرنا، صلح‌خواه نهم تيرماه سال 1293 در تهران ديده به جهان گشود و از همان اوان جواني طبع و ذوقي لطيف داشت.
علي‌اكبر تحصيلات متوسطه خود را در مدرسه ثروت به پايان برد و علوم قديمه از صرف و نحو، فقه و اصول و معاني بيان و بديع را در مدرسه‏ مروي به انجام رساند، آنگاه يك دوره كتاب «مطول» تفتازاني و مغني ابن‌هشام را در محضر آقا شيخ علي رشتي به انجام آورد و روزگاري را در اصفهان و شيراز به تحصيل حكمت و منطق پرداخت.
خوشدل سپس به سير و سياحت روي آورد و به مدت 30 سال ايران، عراق، مصر، تركيه، حجاز، افغانستان، پاكستان و هندوستان را به پاي شوق طي كرد و چهار بار به زيارت خانه خدا رفت. وي از آن پس در تهران ماندگار شد و به شعر و شاعري پرداخت.
او در قالب غزل، قصيده، قطعه و مثنوي شعر مي‏سرود و در غزل به شيوه‏ طائب معتقد بود، آثارش شامل ديوان خوشدل، ديوان غزليات، ديوان منتخبات، عمده الاسرار و گلشن خوشدل است.
صلح‌خواه پس از عمري مجاهدت ادبي و هنري، دوم مهرماه 1365 در 72 سالگي درگذشت و در آستانه شيخ صدوق در شهر ري به خاك سپرده شد.
مراثي خوشدل مجموعه اي از نوحه هاي منتشر نشده و مرثيه هاي مذهبي اين شاعر است كه بيشتر مربوط به واقعه عاشورا و شهادت امام حسين (ع) و يارانش مي شود.
اين اثر ابتدا به تاريخ نوحه‌ سرايي مشهورترين شاعر نوحه‌سراي معاصر پرداخته و مخاطب در ادامه مي‌تواند با مطالعه اشعار مندرج در آن به هنر، ادب و معرفت يكي از پيشكسوتان اين حوزه دست يابد. تعدادي از سروده‌هاي ارائه‌ شده در اين كتاب، اشعاريست كه سال‌هاست در هياتهاي مذهبي خوانده مي‌شود، آشنايي با شاعر اين سروده‌ها و همچنين مطالعه ديگر سروده‌هاي اين شاعر از ديگر مواردي است كه با مطالعه اين اثر حاصل مي‌شود.
مهدي آصفي كه كتاب حاضر به كوشش وي منتشر شده، در مقدمه خود با اشاره به اينكه گردآوري و انتشار اين نوحه‌ها، پيشنهاد مداحان و ذاكران اهل بيت (ع) پس از انتشار كتاب گزيده اشعار خوشدل تهراني بوده، آورده است: «نوحه‌هاي خوشدل علاوه بر سوز و گداز و شور و حالي كه به مجالس مي‌داد از ويژگي خاصي نيز بهره داشت، زيرا نوحه را با مضامين حماسي و انقلابي در هم مي‌آميخت».
نوحه‌هاي اين كتاب علاوه بر كوشش آصفي، با تلاش مضاعف سيد جواد زريباف، حاج علي بهاري، حاج سيد مهدي شريعتي و حاج علي كلافچي گردآوري و در بيش از 560 صفحه به همت موسسه هنر و ادبيات هلال و توسط ستاره قطبي منتشر شده است.
سروده معروف «اي ساقي لب تشنگان، اي جان جانانم؛ سقاي طفلانم/ داغت شكسته پشت من، اي راحت جانم؛ سقاي طفلانم ...» در ستايش حضرت عباس (ع) نيز كه معمولاً در دهه اول محرم در هياتها خوانده مي‌شود، از سروده هاي خوشدل است.
مراثي خوشدل برگزيده در رشته نوحه گروه ادبيات دومين جايزه دوسالانه دعبل (كتاب سال عاشورا) شد.
مهدي آصفي متولد 1323 شاعر، مصحح، ذاكر و پيرغلام اهل بيت (ع) و عضو هيات مديره خانه مداحان اهل بيت (ع) است كه «نوادر يا سفينه شمشيري، عرفان در آيينه غزل، غدير در آيينه شعر فارسي، تدوين و تصحيح ديوان محمدعلي رياضي يزدي، تدوين و تصحيح ديوان جودي خراساني و ديوان ميرزا نورالله عمان ساماني» از ديگر آثار اوست.
فراهنگ**3009** 1055
۰ نفر