به گزارش ايرنا، آيين طوق جامه كردن، اصلي ترين آيين در دهه اول ماه محرم در شهرستان دامغان است كه سابقه برگزاري اين آيين به بيش از 200 ساله مي رسد.
طوق جامه كردن در لغت در بعضي موارد طوق جامع كردن نيز بيان مي شود زيرا طوق ها به طور معمول از نقاط مختلف محله ها جمع آوري و در حسينيه جمع مي شود، اما اصطلاح صحيح تر و درست تر همان جامه كردن است.
طوق جامه كردن همزمان با صبح امروز ششم محرم، با حضور عزاداران حسيني، در حسينيه حضرت ابوالفضل(ع) دامغان آغاز مي شود و طوق ها تا پايان آيين هاي سوگواري در روز يازدهم محرم در دامغان برپا هستند.
طبق رسم گذشتگان، حسينيه اي كه در آن طوق، جامه دار مي شد به صورت كتبي و با ارسال دعوت نامه اي از تكايا و دسته جات عزاداري شهر دعوت به عمل مي آورد كه در برنامه شركت كنند، حسينيه ها نيز اين دعوت را پذيرفته و با دسته اي از عزاداران خود در برنامه حضور پيدا مي كردند.
اين آيين معنوي و سنتي از صبح روز ششم محرم آغاز شده و تا روز يازدهم ادامه دارد كه در پي آن، يكي از باشكوه ترين مراسم هاي محرم در دامغان برگزار ميشود.
در ابتداي برگزاري اين آيين، از صبح زود ابتدا دسته اي با طبل، سنج و شيپور به داخل حسينيه وارد مي شوند و اعلام مي كنند كه هيات ها در راه هستند و سپس دسته زنجيرزني هيات ها و تكايا با مداحي، سينهزني و علم هاي خود در محل حسينيه حضور پيدا مي كند.
هنگام ورود هيات ها ، ابتدا علم ها جلوي در حسينيه توقف كرده و با خم شدن خود به حسينيه اداي احترام كرده و پس از كسب اجازه وارد مي شوند.
پس از آن هيات هاي عزاداري يك به يك وارد حسينيه مي شوند و آخرين هيات نيز طوق هاي جامه شده را به صورت خوابيده و بر روي دست، وارد حسينيه مي كنند كه ورود طوق ها به حسينيه همراه سوگواري و ريختن اشك ماتم و ذكر «واي حسين(ع) كشته شد» انجام مي شود.
در گذشته، چوب طوق ها از سر طوق ها كه به طور معمول فلزي بود جدا است و آن ها را بر روي طبق هايي قرار مي دادند و روي آنها را پارچه هايي مي انداختند سپس در زمان طوق جامه كردن، به همين شكل وارد حسينيه مي شدند و هنگامي كه روضه طوق خوانده مي شد، چلّه ها و چوب ها را به هم متصل كرده و پارچه ها را به دور طوق مي بستند.
** نمايش همدلي عزادارن با آيين طوق جامه كردن
رئيس اداره تبليغات اسلامي شهرستان دامغان گفت: برگزاري آيين طوق جامه كردن به نوعي وحدت و همدلي بين هيات هاي عزاداري و هيات امناي مساجد، تكايا و حسينيه ها رافراهم مي كند و نمادي از همدلي سوگواران حسيني در شهر دامغان است.
حجت الاسلام حسين صبوري افزود: آيين طوق جامه كردن در دامغان از صبح روز ششم محرم در حسينيه حضرت ابوالفضل(ع) آغاز و به ترتيب تا روز يازدهم محرم به ميزباني حسينيه و تكاياي ديگر شهر ادامه پيدا مي كند.
وي اضافه كرد: هيات هاي زينبيه، امامزاده علي(ع)، حسينيه حضرت ابوالفضل(ع)، امامزاده موسي بن جعفر(ع)، تكيه خوريا، حسينيه محله امام، حسينيه شاهزاده علي اكبر(ع) در قلعه و معصوم زاده در اين آيين حضور دارند.
به گفته صبوري، در اين آيين هشت هيات از تكيه و حسينيه هاي شهر حضور دارند كه در هر بار برگزاري، يك هيات ميزبان هفت هيات ديگر شهرستان است.
رئيس اداره تبليغات اسلامي دامغان تصريح كرد: در آيين طوق جامه كردن روز ششم محرم در حسينيه حضرت ابوالفضل(ع)، بيش از 300 راس گوسفند و يكهزار مرغ و خروس به نيت اداي نذورات و اعلام ارادت و نياز سوگواران و عزاداران در عزاي سيدالشهدا(ع) در جلوي علم ها قرباني مي شود.
** ايجاد شور حسيني در دهه محرم با آيين طوق جامه كردن
رئيس اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان دامغان نيز در خصوص اين آيين گفت: هدف از اجراي اين آيين توجه ويژه به عزاداري سيدالشهدا(ع)، ايجاد شور حسيني در جامعه و باور به اعتقادات اهالي منطقه است.
حجت الاسلام مرتضي ميركو اضافه كرد: هيات هاي عزاداري و هيات امناي تكايا و حسينيه ها در پرشورتر برگزار شدن اين آيين و عزاداري سرور و سالار شهيدان ابا عبدالله الحسين(ع) نقش به سزايي را ايفا مي كنند.
وي افزود: اين آيين در دو نوبت صبح و عصر از روز ششم محرم در هشت تكيه و حسينيه دامغان اجرا مي شود و در روز دهم با حضور 15 هيات عزاداري شهرستان از حسينيه حضرت ابوالفضل(ع) آغاز و در فردوس رضا ختم مي شود.
ميركو خاطرنشان كرد: در پايان دهه محرم، در روز يازدهم طبق آيين هرساله در دامغان، بيش از 30 هيات از روستاهاي اطراف شهر از حسينيه حضرت ابوالفضل(ع) تا بقعه بكير بن اعين با حضور دستهها و علم ها در خيابان به عزاداري مي پردازند.
رئيس اداره اوقاف و امور خيريه دامغان تصريح كرد: در پايان روز يازدهم و با پايان يافتن آيين طوق جامه كردن، اجتماع عظيم حسيني با حضور تمامي هيات هاي شهرستان از شهري و روستايي در بقعه بكير ابن اعين برگزار مي شود.
شهرستان دامغان داراي 38 امامزاده و بقاع متبركه است كه تعداد 250 نفر عضو هيات امناي اين اماكن هستند.
9856/6103
سمنان- ايرنا- آيين طوق جامه كردن در دهه اول ماه محرم، نمادي از همدلي و گردهم آمدن عزاداران و از اولين گام هاي آيين هاي سوگواري در دامغان است.