۲۶ شهریور ۱۳۹۷، ۱۹:۵۸
کد خبر: 83036568
T T
۰ نفر

ایرنا گزارش می كند

شهر هوشمند؛ زیرساخت تحول دیجیتال

۲۶ شهریور ۱۳۹۷، ۱۹:۵۸
کد خبر: 83036568
شهر هوشمند؛ زیرساخت تحول دیجیتال

تهران- ایرنا- هوشمندسازی شهرها و ایجاد شهرالكترونیك كه به‌عنوان پیش نیاز تحول دیجیتال مطرح است به توسعه زیرساخت فیبرنوری و اینترنت ثابت نیاز دارد، موضوعی كه به گفته كارشناسان فناوری اطلاعات هنوز راهی طولانی برای تحقق آن در پیش است.

به گزارش ایرنا، تار نوری یا فیبر نوری رشته باریك و بلندی از یك ماده شفاف مثل شیشه (سیلیكا) یا پلاستیك است كه می‌تواند نوری را كه از یك سرش به آن وارد شده، از سر دیگر خارج كند.
فیبر نوری داری پهنای باند بسیار بالاتر از كابل‌های معمولی است، با فیبر نوری می‌ توان داده‌های تصویر، صوت و داده‌های دیگر را به راحتی با پهنای باند بالا تا ۱۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال داد.
امروزه مخابرات فیبر نوری، به دلیل پهنای باند وسیع تر در مقایسه با كابل های مسی و تاخیر كمتر در مقایسه با مخابرات ماهواره‌ای از مهمترین ابزار انتقال اطلاعات محسوب می‌شود.

*شهر هوشمند چه شهری است
فناوری شهرهوشمند به معنای استفاده از ظرفیت‌های ارتباطی و فناوری اطلاعات برای جمع‌ آوری اطلاعات و مدیریت این اطلاعات است كه به كمك فناوری اطلاعات و منابع موجود، رفاه و حقوق شهروندی بیشتری برای شهروندان رقم می زند.
شهر هوشمند باید دارای معیارهای اصلی زندگی هوشمند همچون اقتصاد هوشمند، حمل و نقل، محیط و در نهایت مردم هوشمند باشد.
بهره گیری از ظرفیت های ارتباطی و فناوری اطلاعات در شهرهای هوشمند امكان هایی را در اختیار انسان قرار می دهد كه به واسطه آنها زندگی در این نوع شهرها به ساده ترین شكل ممكن صورت می گیرد.
كشورهای پیشرو در به خدمت گرفتن فناوری های هوشمند اكنون به مرحله ای رسیده اند كه شهروندانشان دیگر به مراجعات مكرر برای دریافت خدمت هرچند كوچك نیازی نداشته و چنین خدماتی را در منازل خود دریافت و نیازهای خود را برآورده می كنند.
توسعه فناوری‌های هوشمند به ‌سرعت در جهان درحال افزایش است و شهرهای هوشمند در رقابتی تنگاتنگ به دنبال افزایش استفاده بیشتر از این فناوری‌ها هستند.
برخی رسانه ها در ماه های اخیر فهرستی از هوشمندترین شهرهای جهان در سال 2018 را منتشر كردند كه نشان می‌دهد كدام ‌یك از شهرها و كشورها بیشتر برای توسعه زیرساخت‌های لازم برای هوشمندسازی تلاش كرده‌اند.
وب‌ سایت تخصصی «شهرهای هوشمند»* یك پایگاه شناخته شده جهانی است و به‌ تازگی پیشگامان در عرصه شهرهای هوشمند در جهان را معرفی كرده كه در آن نام شهرها و كشورهای توسعه ‌یافته و پیشرفته ای مانند لندن در انگلستان، سنگاپور در سنگاپور، سئول در كره جنوبی، نیویورك در آمریكا، هلسینكی در فنلاند، مونترال در كانادا، بوستون در ایالات‌ متحده آمریكا، ملبورن در استرالیا، بارسلونا در اسپانیا و شانگهای در چین آمده است .
این فهرست به‌ خوبی نشان می‌دهد كه این شهرها چقدر برای هوشمندسازی و ارائه خدمات نوینی همچون اینترنت اشیا و شهرهای هوشمند تلاش و برنامه ‌ریزی كرده‌اند.
25 شهر هوشمند برتر جهان براساس شاخص‌هایی نظیر ساختمان هوشمند، جمع‌آوری هوشمند زباله، حفظ محیط ‌زیست، دیجیتالی شدن همه امور دولت و كارهای اداری، دسترسی كامل، راحت و همگانی به اینترنت نسل چهار (4G LTE) فراوانی دسترسی به اینترنت وای‌.فای، استفاده همه‌ گیر از گوشی‌های هوشمند و دستگاه‌های الكترونیكی، استانداردهای زندگی، پاركینگ هوشمند، انرژی پاك، توسعه ناوگان حمل‌ونقل عمومی برقی و الكتریكی، سرعت بالای اینترنت و حمل‌ونقل عمومی هوشمند رتبه‌ بندی كرده است.
شهرهوشمند در بخش حمل و نقل با بكارگیری انواع ابزارهای هوشمند ترددهای روان و راحت را برای شهروندان رقم می زند و آلودگی های ناشی از مصرف بی رویه سوخت را به نحو مطلوب مدیریت می كند.
فناوری ها در شهر هوشمند نیاز به اعمال محدودیت های ترافیكی را از بین خواهد برد.
شهر هوشمند یكی از اصلی ترین پیش نیازها برای تحقق تحول دیجیتال و اقتصاد دیجیتال است كه «محمد جواد آذری جهرمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات یكی از اهداف امسال را رسیدن به ایران دیجیتال دانسته است.
وی معتقد است نباید در برابر تحول دیجیتال كه اجتناب ناپذیر است منفعلانه عمل كرد.
این مسوول نوزدهم شهریور ماه تعلل در تحول دیجیتال را آسیب زا برشمرد و گفت: اگر در این بخش موضع منفعلانه داشته باشیم به سرنوشت فضای رسانه ای كنونی مبتلا می شویم.
وی ادامه داد: در گذشته به جای برخورد فعالانه با توسعه شبكه های اجتماعی به رویكرد محدودسازی روی آوریم كه آسیب زا شده است.
آذری جهرمی تصریح كرد: اگر آن زمان درباره شبكه های اجتماعی تدبیر درست و بموقع اتخاذ می شد اكنون با این چالش ها روبرو نمی شدیم.
«اثر تحول دیجیتال بر آینده كشور بسیار زیاد است؛ بنابراین تصمیم گرفته شد در این بخش فعالانه حضور داشته باشیم و از ظرفیت های داخلی و جوانان استفاده كنیم».
اما رسیدن به تحول دیجیتال و شهر هوشمند نیاز به زیرساختی به نام توسعه فیبر نوری دارد كه اكنون كشورمان در این بخش با مشكل مواجه است.

*توسعه زیرساخت اینترنت ثابت؛ نیاز ایجاد شهر هوشمند
توسعه اینترنت به عنوان یكی از اصلی ترین پیش نیازهای ایجاد شهر های هوشمند در جهان به شمار می رود موضوعی كه گرچه تلاش های زیادی برای توسعه آن شده است اما همچنان در بخش ثابت با مشكلات دست و پنجه نرم می كند.
در همین پیوند یك كارشناس فناوری اطلاعات در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: هوشمندسازی و استفاده از ظرفیت‌های بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات یكی از مهم ‌ترین عامل‌های پیشرفت اقتصادی كشورهاست این هوشمندسازی در هر شكلی باشد نیازمند زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم افزاری است.
«حامد قاسمی نراقی» ادامه داد: یكی از مهمترین زیرساخت‌های مورد نیاز برای تحقق شهرهوشمند به عنوان رابط میان بقیه زیرساخت‌ها و ابزارها، اینترنت و ارتباط شبكه ای است.
وی ادامه داد: اگر می‌خواهیم شهرهوشمند به بهترین نحو شكل بگیرد باید اینترنت ثابت یا شبكه ارتباطی ثابت را گسترش داده و به‌ روزرسانی فناوری در این بخش داشته باشیم و در بخش ارتباطات ثابت برای هوشمندسازی توسعه فیبرنوری و استفاده از فناوری‌ها و شبكه‌های مبتنی بر آن، در دنیا مورد توجه قرار دارد.
قاسمی نراقی خاطرنشان ساخت: شبكه‌های فیبرنوری و فناوری‌های آن در كشورهای خاورمیانه به ویژه كشورهای خلیج فارس پیاده‌سازی شده اما در كشورمان به خصوص در چند سال گذشته خلاف جریان جهانی توسعه اینترنت حركت شده است و فیبرنوری به عنوان اولویت اصلی در دستور كار دولت و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار ندارد.
این كارشناس فناوری اطلاعات گفت: اینترنت همراه پایداری شبكه كمتری نسبت به اینترنت ثابت دارد و نیزدر اینترنت ثابت بهتر می‌توان پهنای باند موجود را مدیریت كرده و برای كاربران پهنای باند ماندگارتری را فراهم كرد به همین خاطر اینترنت ثابت یكی از الزام های تشكیل شهر هوشمند و توسعه هوشمندسازی در كشورها است.
به گفته وی، اینترنت همراه در چهار سال اخیر در حالی به عنوان مهم‌ترین بحث توسعه‌ فناوری اطلاعات و ارتباطات در كشور شناخته شده و یارانه‌های مهم دولتی را به خود اختصاص داده است كه توسعه اینترنت ثابت در حاشیه قرار گرفته و شركت‌های ارتباطات ثابت با مشكلات فراوانی دست و پنجه نرم می ‌كند.

*مدیران مخابرات چه می گویند
مدیرعامل شركت مخابرات ایران ششم مردادماه امسال به خبرنگار ایرنا گفت: توسعه فیبر نوری با هدف استفاده بهتر مردم از امكانات طراحی شده است.
«سید مجید صدری» افزود: هدفگذاری امسال ایجاد 300 هزار پورت جدید است و تلاش می شود تا 2.5 میلیون پورت در كشور ظرفیت ارتقا داده شود.
صدری ادامه داد: اكنون حدود 18 هزار پورت فیبر نوری در تهران واگذار شده و خدمات ارائه می دهد.
هنگام بهره برداری از پروژه شبكه دسترسی بر پایه تار نوری مدیرعامل وقت شركت مخابرات ایران گفت كشور ما وارد عصر گیگابایت شده است اما با گذشت یك سال نه تنها سرعت اینترنت به حد مطلوبی نرسیده است، بلكه بسیاری از مناطق شهر تهران همچنان در انتظار دریافت خدمات مطلوب ثابت به سر می برند و حتی برخی كاربران نسبت به اینترنت ارائه شده از سوی مخابرات ناراضی اند.
كارشناس فناوری اطلاعات خاطرنشان ساخت:برای تحقق واقعی شهر هوشمد باید بدانیم كه استفاده از شبكه ثابت مبتنی بر فیبرنوی در همه لایه‌ها مورد نیاز است و تا زمانی كه نتوان این زیرساخت را در كشورمان فراهم كرد، نمی‌توان شاهد پیاده سازی شهر هوشمند در كشور بود.
وی تاكید كرد:اگر بخواهیم شهر هوشمند واقعی و بر اساس استارنداردهای جهانی حركت كنیم باید به سمت توسعه اینترنت ثابت حركت كنیم.

* كلام آخر
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی پیش اعلام كرد به دلیل گرانی نرخ ارز، پروژه های ارتباطات ثابت به خصوص توسعه فیبرنوری با نداشتن توجیه اقتصادی روبرو شده كه بر همین اساس برنامه ای تدوین و به ستاد اقتصاد مقاومتی ارسال شده است، ضمن آنكه از توان مجلس شورای اسلامی نیز استفاده می شود.
بخشی از فواید شهرهای هوشمند كاهش ترددهای غیرضروری، بهبود وضع آلودگی هوا، افزایش رفاه عمومی است.
از این رو به نظر می رسد اكنون وظیفه متولیان امر است تا برای تحقق شهرهوشمند به برطرف كردن موانع آن از جمله توسعه فیبر نوری اقدام كرده و شهروندان را در رسیدن به حقوق خود یاری رسانند.
.............................
* Smart Cities Index

اقتصام**2078**
۰ نفر