۲۷ شهریور ۱۳۹۷، ۱۷:۲۳
کد خبر: 83037560
T T
۰ نفر
مبارزه همه ‌جانبه با سرطان به كمك نانوذرات چند منظوره

تهران- ايرنا- محققان پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي ايران به نانوذراتي دست يافتند كه قابليت تشخيص، رديابي و نابودي سلول‌هاي سرطاني را دارند و به گفته اين محققان اين نانوذرات با تبديل نور به گرما موجب مرگ سلول‌هاي سرطاني مي‌شود.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا ،عليرضا مهدويان عضو هيئت علمي پژوهشگاه پتروشيمي و پليمر ايران، با بيان اينكه روش گرما درماني يكي از كم عوارض‌ ترين روش‌هاي درمان سرطان است، گفت: بر اين اساس در اين طرح يك نوع نانوذره كامپوزيتي متشكل از پليمر و طلا را سنتز كرديم. اين نانوذرات قادر هستند سلول‌هاي سرطاني را تشخيص دهند، آنها را رديابي كنند، در تصويربرداري قابل بهره برداري هستند و درنهايت با تبديل نور به گرما موجب مرگ آنها شوند.
وي بروز عوارض بسيار را از عيوب روش‌هاي رايج درمان سرطان دانست و ادامه داد: اين در حالي است كه نانو ذرات سنتز شده در اين طرح كم‌ترين عوارض جانبي را حين درمان ايجاد مي‌كنند و از سوي ديگر، ساختار اين نانوذرات به نحوي است كه قادر هستند كارايي‌هاي متفاوتي از قبيل تشخيص، رديابي و درمان را از خود به نمايش بگذارند.
به گزارش وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، مهدويان با اشاره به نقش اصلي نانوذرات طلا در كارايي اين ذرات، تصريح كرد: نانو ذرات طلا با پتانسيل تبديل نور به گرما مي‌ توانند با ايجاد گرما درون سلول سرطاني در ازاي تابش نور، موجب مرگ آنها شوند. اما جهت هدف گيري و تشخيص، از فوليك اسيد و تركيب فتوكروميك 'اسپايروپيران' در ساختار نانو ذرات نهايي استفاده شد.
به گفته مجري طرح، حضور فوليك اسيد موجب افزايش نفوذ انتخابي درون سلول‌هاي سرطاني شده و حضور تركيب فتوكروميك اسپايروپيران تحت تابش نور فرابنفش گونه‌هاي اكسيژن فعال توليد مي‌كند كه نقش قابل‌ توجهي در نابودي سلول‌هاي سرطاني ايفا مي ‌كند.
وي در رابطه با نحوه ارزيابي نانوذرات سنتز شده اظهار داشت: به ‌منظور شناسايي ساختار و تأييد سنتز نانوذرات از آزمون‌هاي FT-IR، EDX و UV-Vis و به‌ منظور بررسي شكل شناسي و همچنين اندازه و توزيع اندازه ذرات از آزمون‌هاي TEM، SEM و DLS استفاده شد. آزمون‌هاي سميت سلولي، پلاسماي جفت شده القايي (ICP)، تصويربرداري ميكروسكوپي فلورسانس، اندازه‌ گيري گونه‌هاي اكسيژن فعال (ROS) درون‌ سلولي، ليزر مادون‌ قرمز نزديك و دوربين مادون‌ قرمز نيز جهت ارزيابي نفوذ انتخابي به درون سلول‌هاي سرطاني، تصويربرداري، درمان فوتوديناميكي و نور- گرمايي سلول‌هاي سرطاني مغز موش به كار گرفته شدند.
عضو هيئت علمي پژوهشگاه پتروشيمي و پليمر ايران با بيان اينكه نانو ذرات توليد شده به درون سلول‌هاي سرطاني مغز موش تزريق شد، خاطر نشان كرد: نتايج آزمون پلاسماي جفت شده القايي (ICP) نشان مي ‌دهد ميزان نفوذ به درون سلول‌ها براي نانوكامپوزيت‌هاي عامل ‌دار شده با فوليك اسيد نسبت به نمونه نانوكامپوزيتي فاقد فوليك اسيد به ترتيب برابر با 71.4 و 28.8 درصد است. نتايج حاصل از آزمون اندازه ‌گيري گونه‌هاي اكسيژن فعال درون‌ سلولي نشان داد كه هر دو نمونه نانوكامپوزيتي، قابليت توليد گونه‌هاي اكسيژن فعال را دارد.
وي تاكيد كرد: نانوكامپوزيت‌هاي عامل دار شده با فوليك اسيد، به دليل نفوذ بيشتر و تجمع درون سلول‌هاي سرطاني، موجب افزايش توليد ROS به ميزان 1.5 تا 2 برابر نسبت به نمونه‌هاي عامل‌دار نشده با فوليك اسيد مي‌شود.
از طرح حاضر يك اختراع با عنوان «تهيه ذرات نانوكامپوزيت جديد پليمر-طلا چندمنظوره با قابليت رديابي و درمان سلول‌هاي سرطاني» به شماره 94552 به ثبت رسيده است.
اين طرح از سوي جابر كيوان راد دانشجوي مقطع دكترا و دكتر عليرضا مهدويان عضو هيئت علمي پژوهشگاه پليمر و پتروشيمي ايران و سميده خويي و سكينه شير وليلو از اعضاي هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران اجرايي و نتايج آن در مجله ACS applied materials & interfaces با ضريب تأثير 8.097 منتشر شد.
**9103**1601**
۰ نفر