۲۸ شهریور ۱۳۹۷، ۷:۴۱
کد خبر: 83037847
T T
۰ نفر

گردشگري موتور محركه توسعه كنگاور

۲۸ شهریور ۱۳۹۷، ۷:۴۱
کد خبر: 83037847
گردشگري موتور محركه توسعه كنگاور

كرمانشاه - ايرنا - براساس پيش‌بيني سازمان جهانگردي تا سال 2020 صنعت گردشگري از عوامل مهم درآمدزايي خواهد بود كه كنگاور با توجه به ظرفيت خود با برنامه ‌ريزي مي‌تواند سهم بالايي از اين صنعت را داشته باشد.

‌كنگاور بي شك قسمتي از بهشت گردشگري ايران زمين است. اين نكته را به سادگي مي‌توان از مجموعه كم نظير و بسيار گسترده جاذبه‌هاي فرهنگي، طبيعي و تاريخي اين ديار فهميد.
اما در ايران، هستند گردشگراني كه ظرف تنها يك دهه اخير دهها بار به شهرهاي توريستي كشورهاي همسايه رفته اند، اما هنوز، زيباي خفته زاگرس، بهشت غرب ايران، بزرگترين سنگ نوشته جهان، بزرگترين تك بناي سنگي ايران، طولاني ترين غار آبي خاورميانه و خاستگاه تمدن هفت هزار ساله آريايي را نديده‌اند و آوازهاي مقامي مور و هوره و صدها ترانه زيباي فولكلور را نشنيده اند.
كنگاور را به حق مي توان به عنوان يكي از گنجينه هاي تاريخ و طبيعت ايران دانست، اما هموطنان بسيار كمي از وجود آثار و جاذبه هاي متنوع و متعدد تاريخي آن همچون گودين تپه كه سند سكونت هفت هزار و 500 ساله را نشان مي دهد و معبد آناهيتا به عنوان بزرگترين تك بناي سنگي كشور با ستون هاي استوارش كه تنها بخشي از جاذبه هاي تاريخي اين شهر مي باشد، خبر دارند.
كنگاور يكي از شهرستان‌هاي بسيار زيباي استان كرمانشاه است كه در مسير راه اصلي همدان ‌ـ كرمانشاه واقع شده است و از شمال به اسد‌آباد، از جنوب به نهاوند، از شرق به تويسركان و از غرب به صحنه منتهي مي‌شود. اين شهر از قديمي‌ترين حوزه‌هاي تمدني ايران است كه براساس يافته‌هاي باستان ‌شناسان سابقه سكونت در آن به بيش از هفت هزار سال مي‌رسد.
جاذبه‌هاي گردشگردي هر منطقه به واسطه داشته‌هاي آن منطقه تعريف مي‌شود و با توجه به موقعيت و توانمندي‌هاي شهرستان كنگاور، زمينه گردشگري طبيعي و فرهنگي و زيرمجموعه‌هاي آنها وجود دارد.
116 اثر تاريخي ثبت شده ملي در شهرستان كنگاور از دوران مادها، هخامنشيان، ساسانيان، صفويه، اشكانيان و قاجاريه بازتابي از فرهنگ و تمدن ايرانيان را به نمايش گذاشته است.

** معبد آناهيتا
معبد آناهيتا در كنگاور برند گردشگري اين شهرستان و بزرگترين تك بناي سنگي ايران است. سنگ بناي نخستين اين معبد در عصر هخامنشيان نهاده شد. در دورانهاي بعد ساخت آن ادامه يافت و در دوره ساسانيان تكميل شده و بخوبي مورد بهره برداري قرار گرفت.
اين معبد كه يكي از مهم‌ترين معابد بزرگ جهان و آثار تاريخي ملي كشور محسوب مي‌شود در داخل شهر كنگاور با مصالح سنگ لاشه، بلوك‌هاي سنگي تراش خورده و ملات گچ نيم كوب ايجاد شده است. مورخان آن را معبدي براي الهه آناهيتا دانسته‌اند. آناهيتا ايزد بانوي آب‌هاي روان، زيبايي، فراواني و بركت در دوران پيش از اسلام بوده است.
عده‌اي از محققان اين بنا را كاخي ناتمام معرفي كرده‌اند كه خسرو پرويز پادشاه ساساني براي همسرش شيرين ساخته است. برخي نيز زمان ساخت آن را به اواخر سده سوم و عده‌اي از مورخان اين معبد را به دوره هخامنشي، اشكاني و ساساني نسبت مي‌دهند.

** پل تاريخي كوچه
پل « كوچه» در 12 كيلومتري شهرستان كنگاور بر سر راه جاده كنگاور به تويسركان ‌در ‌كنار روستاي كوچه و روي رودخانه خرم رود ساخته شده است.‌ تاريخ ساخت اين پل به دوره صفويه و زمان شاه عباس يعني حدود 400 سال پيش بر مي‌گردد، مصالح به كار رفته در اين پل عموما آجر و گچ و قلوه سنگ است و پنج چشمه طاق از نوع جناغي دارد. روزگاري به دليل حجم زياد رودخانه پايه‌هاي زيرين پل، محافظ و در واقع مهار‌كننده جريان تند آب بود كه اكنون به دليل خشكي كامل رودخانه كاملا نمايان است.

** گودين تپه
اين تپه در 12 كيلومتري جنوب‌شرقي كنگاور و يك كيلومتري شهر گودين قرار دارد، اين تپه تاريخي را نخستين بار در سال 1965 ميلادي برابر با 1344 هجري شمسي دكتر كايلريانگ كانادايي حفاري كرد. اين تپه هفت‌لايه تاريخي دارد و آثار به‌ دست آمده از آن حكايت از استقرار طولاني و تقريبا بي‌وقفه از اواسط هزاره ششم پيش از ميلاد است. جديدترين طبقه آن مربوط به دوران اسلامي و قديمي‌ترين طبقه متعلق به اواخر دوره نوسنگي است.
آثار به دست آمده در اين تپه شامل كاسه‌هاي سفالي اتاق‌هاي متعلق به دوران ماد، ستون‌هاي چوبي با پايه‌هاي سنگي و الواح سنگي است كه از داد و ستد اين منطقه با منطقه شوش در آن زمان حكايت‌ دارد. از ديگر جاذبه‌هاي اين شهرستان مي‌توان به خانه ساري اصلاني، حمام بزرگ و حمام توكل اشاره كرد.

** طبيعت زيبا و با شكوه
مجموعه جاذبه‌هاي طبيعي كنگاور در نوع خود بي‌مانند هستند. كوهستان‌هاي زيبا و پرصلابتي همچون امروله، بزآو و ... با آن دره‌هايي عميق و قله هاي سخت و چشمه‌سارهاي زيبايشان هر بيننده‌اي را مفتون و مسحور خويش مي‌كنند.
در كنار اين‌ها سراب‌هاي زيبايي مانند، سراب كبوترلانه، فش، ماران، گرمه خاني، باباعلي و... هر كدام جاذبه‌هاي خاص خود را براي گردشگران دارند. همچنين وجود غارهاي ماران و قشلاق دره هر ساله مشتاقان زيادي را به كنگاور مي‌كشاند.

** روستاي هدف گردشگري فش
روستاي فش از توابع بخش مركزي شهرستان كنگاور است. با توجه به قدمت بناي زيارتگاه امامزاده سيد جمال‌الدين بن جعفر صادق (ع) و نوشته‌هايي به خط كوفي بر روي سنگ قبرهاي گورستان قديمي روستا مي‌توان پيشينه تاريخي روستاي فش را به قرون گذشته مرتبط دانست. يكي از مهم‌ترين جاذبه‌هاي طبيعي روستا، سراب زيباي فش است كه در نزديكي روستا قرار دارد و اطراف آن را درختان بلند جنگلي، گل‌ها و گياهان خودرو فرا گرفته است.
اين سراب در سال 1382 به‌ عنوان يك اثر گردشگري به ثبت ملي رسيده است.
سراب «كبوتر لانه» در غرب كنگاور با تشكيل رودخانه كبوترلانه در پاياب خود واقع شده و يكي از نقاط تفريحي دامنه روستاي كبوتر لانه به حساب مي‌آيد.
«سراب ماران» در محل كوه مشرف بر سراب ماران و به فاصله 30 متري از ضلع شمال شرقي سراب تپه‌اي طبيعي قرار دارد اين تپه در دامنه جنوبي ارتفاعات متمركز است كه در ميان اين بقايا علاوه بر سفال، تعدادي سنگ‌هاي ترشدار مكعبي شكل (مشخصه آجرهاي ساساني) در محل پراكنده و قابل مشاهده است.
از سوي ديگر اين محل چشم‌انداز بسيار زيبايي مشرف بر دشت زيباي دهلر دارد كه فضاي سبز و آثار تاريخي زيبايي مضاعفي به طبيعت بكر آن داده است. سوغات‌هاي اين منطقه نيز شامل گليم، صنايع چوبي معرق و منبت، سازهاي سنتي همانند تنبور و سه تار است.

** امامزاده ابراهيم (ع)
بقعه مباركه امامزاده ابراهيم (ع) در مركز شهرستان كنگاور و ضلع شمال غربي معبد آناهيتا واقع شده است. امامزاده ابراهيم (ع) از نوادگان امام سجاد (ع) است، آستان مقدس اين امامزاده در سال 1336 هجري شمسي بر اثر زلزله‌ به‌ طور كلي تخريب شد و تنها سردر‌ ورودي آن كه مربوط به عصر ايلخاني است باقي‌ ‌ماند كه بعدها مرمت و طبق نقشه‌هاي قبلي بازسازي شد.

** امامزاده باقر (بهاءالدين) (ع)
بقعه مباركه امامزاده باقر (بهاءالدين) (ع)، در ابتداي ورودي شهر گودين و در كنار تپه تاريخي گودين واقع شده و از نوادگان امام باقر(ع) است. هر سال آستان مقدس امامزاده باقر(ع) پذيراي زائران زيادي از اطراف شهرستان و نيز استان‌هاي ديگر است و با توجه به اينكه در كنار تپه تاريخي گودين واقع شده، داراي 2 جاذبه همزمان تاريخي و مذهبي است.
زبان و گويش مردمان شهرستان كنگاور فارسي محلي، كردي، لري و تركي ملايري است. جاذبه‌هاي طبيعي، تاريخي و مذهبي سرزمين كهن كنگاور مثلثي غني و گرانمايه را ترسيم و خلق كرده‌اند كه مي‌توان وزن محور گردشگري‌اش را به‌ عنوان دروازه ورود گردشگري غرب كشور قلمداد كرد.
با وجود اينكه كنگاور رنگين كماني از زيبايي‌ها و جاذبه‌ها را در دل خويش جاي داده است؛ اما حجم فعلي حضور گردشگران در شهرستان هيچ تناسبي با پتانسيل‌هاي تاريخي، فرهنگي و طبيعي اين ديار ندارد و براي رسيدن به يك سطح قابل قبول بايد تلاش بسيار كرد.
ناشناخته بودن بسياري از آثار و جاذبه هاي كهن شهر تاريخي كنگاور در حالي است كه اين شهر بر سر شاه راه بين المللي تهران – كربلا قرار دارد و هر ساله صدها هزار مسافر از طريق آن بين مركز كشور و غرب سفر مي كنند و اين مهم وظيفه رسانه ها و دستگاه هايي چون ميراث فرهنگي و شهرداري را براي معرفي كنگاور و شناساندن آن به مردم ايران و جهان سنگين تر مي كند.
اين ميراث گذشتگان براي امروز ايرانيان هست كه مي‌تواند براي هميشه، آن‌ها را از اقتصاد تك محصولي نفت، نجات دهد.
فراموش نكنيم كه صنعت گردشگري يك صنعت بسيار درآمدزا در دنياست و امروزه تبديل به يكي از منابع درآمد اصلي كشورها شده است و افزايش تعداد گردشگر به معني افزايش درآمد بيشتر منطقه است.
8066/7447