۲۸ شهریور ۱۳۹۷، ۱۰:۰۲
کد خبر: 83037907
T T
۰ نفر
آیین پخت و توزیع غذای نذری روزهای تاسوعا و عاشورا در مهریز

یزد - ایرنا - آیین پخت و توزیع غذای نذری و اطعام مردم عزادار و هیات های سوگوار در روزهای تاسوعا و عاشورا از جمله سنت های دیرینه ای است كه در شهرستان مهریز مرسوم است.

به گزارش ایرنا ، پخت غذای نذری از جمله سنت های دیرینه ماه محرم مردم مهریز به خصوص روزهای تاسوعا و عاشوراست كه نزد مردم شهر و بیشتر روستاها همراه با طبخ انواع غذا خصوصا قورمه سبزی و خورشت قیمه است.
تاسوعا و عاشورا در میان مناسبت های ماه های قمری اوج دادن نذری نزد مردم منطقه است كه از 200 سال گذشته تاكنون در هر شرایطی نسل به نسل برای برآورده شدن حاجت انجام می دهند.
برای تهیه غذای نذری روزهای اولیه ماه محرم مكان هایی برای پخت غذا پیش بینی می شود، مردم محلات در كارگروهی با عشق و علاقه، بانیان را در این سنت پسندیده یاری می دهند.
در میان غذاهای مختلفی كه برای عزاداران پخت می شود باید به معروف ترین آنها یعنی قیمه اشاره كرد كه به خاطر خوشمزه بودن و داشتن كالری زیاد بیشتر مورد استفاده مردم قرار می گیرد.
برای پخت غذا و آماده كردن آن از شب قبل در محل های پیش بینی شده و در برخی مواقع در كنار حسینیه ها، دیگ هایی بر روی اجاق های گاز و حتی اجاق های چوبی قرار می دهند تا پذیرای عزادارات امام حسین (ع) باشند.
مراسم عزاداری از ابتدای صبح با حضور سوگواران در تكایا با برنامه ها خاص منطقه تا بعد از اقامه نماز ظهر و عصر ادامه دارد و بعد از سوگواری برای صرف غذا اقدام می كنند.
در هر محله و حسینیه ای محل مناسبی به تفكیك عزاداران مرد و زن برای صرف غذا پیش بینی می كنند، مردم و سوگواران با نظم و ترتیب خاصی از نذری های آماده شده استفاده می كنند.
از مهمترین محلات مهریز كه توزیع غذای نذری در روزهای تاسوعا و عاشورا در آنها سابقه طولانی تری نسبت به سایر محلات دارد می توان به بغدادآباد ، مزویر آباد، مهرپادین، منگاباد، استهریج، خورمیزات، بنادك سادات، منشاد، تنگچنار و بهادران اشاره كرد.
در دهستان های ارنان، خورمیزات، بهادران، میانكوه و تنگچنار در كنار سایر آیین های عزاداری خصوصا علم برداری، جوش دوره و نخل برداری، تهیه غذای نذری از اهمیت خاصی برخوردار است.
رئیس اداره تبلیغات اسلامی مهریز می گوید: پخت و توزیع غذای نذری در بین مردم شهر و روستاها سابقه طولانی دارد و بیشتر در شب های محرم و برخی مواقع ظهرها این كار ادامه دارد.
حجت الاسلام محمد حسین متوسل در گفت و گو با ایرنا افزود: اوج دادن نذری مردم روزهای تاسوعا و عاشوراست كه با همكاری یكدیگر در محلات انجام می شود.
وی خاطر نشان كرد: مردم و عزاداران بعد از سوگواری در مساجد، تكایا و امامزادگان شهر و اقامه نماز ظهر و عصر بر سفره غذای نذری می نشینند و از آن استفاده می كنند.
این مسئول تصریح كرد: برخی افراد سال های متمادی است كه در این كار خیر مشاركت دارند و حتی با فوت صاحب نذر، فرزندان و دیگران نسبت به ادای نذر اقدام می كنند.
متوسل تصریح كرد: مردم مهریز ارادت خاصی به ائمه اطهار و به خصوص امام حسین (ع) و برنامه های محرم در روزهای تاسوعا و عاشورا دارند و فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و مذهبی با قوت ادامه دارد.
همچنین رئیس اداره اوقاف و امور خیریه مهریز گفته است: نیمی از درآمد موقوفات شهرستان مربوط به ماه محرم و بخش عمده آن در خصوص طبخ غذا و توزیع بین عزاداران حسینی است.
سید مهدی سیدی افزود: طبق نیات واقفان این اداره با همكاری مردم و مسئولان حسینیه ها نسبت به تهیه نذری و طبخ غذا و توزیع بین عزاداران اقدام می كنند.
وی تصریح كرد: درآمد موقوفه ها طبق نیات واقفان برای اطعام عزاداران، روضه خوانی و سوگواری امام حسین، فرزندان، یاران و اصحاب آن امام در مساجد و حسینیه ها هزینه می شود.
وی دیگر برنامه را، برگزاری سوگواره بصیرت عاشورا در امامزادگان، برپایی جلسه های پرسش و پاسخ با حضور سخنرانان مذهبی در خصوص قیام و فلسفه نهضت حسینی، مرثیه خوانی و عزاداری ذكر كرد.
حسین میروكیلی یكی از شهروندان كه به گفته خودش 30 سال است، روزهای تاسوعا و عاشورا با همكاری مردم غذای نذری آماده می كند، گفت: مردم با عشق تمام در این كار همیاری دارند و این كار هر سال پر رنگتر می شود.
وی خاطر نشان كرد: برای ساخت آشپزخانه و فضای مناسب برای صرف غذای عزاداران در سال های اخیر همكاری های خوبی توسط خیران و مردم در محله استهریج انجام شده و مشكلی وجود ندارد .
دیگر شهروند هم گفت: توزیع غذای نذری به عنوان یك سنت در كنار سایر برنامه ها انجام می شود و علاوه بر مردم منطقه، افرادی كه روزهای تاسوعا و عاشورا وارد این شهرستان می شوند از آنها پذیرایی می شود.
فاطمه اكرمی گفت: بانوان برای آماده شدن غذا بر حسب نیاز با مردان همكاری دارند و برای فعالیت هایی كه انجام می دهند بدون احساس خستگی افتخار می كنند.
در دهه نخست محرم در مهریز سنت و آداب و سوم خاصی در كنار غذای نذری شامل جوش دوره، نخل بندی، نخل برداری، علم برداری، پرسه زنی، علامت برداری و غیره... وجود دارد.
مهریز 300 مسجد و 120هیات مذهبی دارد.
مركز شهرستان 50 هزار نفری مهریز در 30 كیلومتری جنوب شهر یزد قرار دارد.
7536/ 2047/