به گزارش ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، اين مطالعات نشان مي دهد با افزايش سن، بيان يك مولكول كوچك به نام «microRNA-141-3p» افزايش مي يابد. اين مولكول قادر به غير فعال كردن مولكول هاي ديگر است.
از طرفي بيان يك مولكول كليدي نشانه گذاري (signaling) به نام SDF-1 كاهش مي يابد، اين مولكول به سلول هاي بنيادي در توليد و رشد سلول هاي سالم استخواني كمك مي كند. مطالعات سلول هاي بنيادي انساني و حيواني نشان مي دهد مي توان با تغيير و اصلاح اين روند از پوكي استخوان ناشي از افزايش سن جلوگيري كرد.
در پوكي استخوان به اصطلاح استخوان ها متخلخل مي شوند؛ ساختار ميكروسكوپي استخوان ها به صورت لانه زنبوري است. منافذ و خانه هاي استخوان پوك بسيار بزرگتر از استخوان سالم است. در اين حالت استخوان ها به تدريج تراكم خود را از دست مي دهند و بسيار حساس و شكننده مي شوند.
متاسفانه اين بيماري هيچ علامت اوليه اي ندارد و زماني بروز مي كند كه يكي از استخوان ها (به طور معمول استخوان لگن و مچ) مي شكند؛ به همين دليل به آن بيماري خاموش گفته مي شود.
استخوان ها از فيبرهاي كلاژن و مواد معدني تشكيل شده اند. از بدو تولد تا اوايل 20 سالگي، سلول هاي استخواني با جذب مواد مغذي و معدني رشد مي كنند و متراكم مي شوند. معمولا اوج تراكم استخوان ها در 20 سالگي است. رشد و توسعه استخوان ها تا حدود 25 سالگي ادامه دارد و پس از آن به ندرت كاهش مي يابد. پس از 45 سالگي و با افزايش سن، تراكم استخوان ها به تدريج كاهش مي يابد و كلسيم لازم براي بدن از ذخيره استخوان ها تامين مي شود.
كاهش تراكم استخوان ها با افزايش سن امري طبيعي است؛ ولي برخي عوامل از جمله كم تحركي، استفاده نكردن از مواد غذايي حاوي كلسيم، كاهش ويتامين D در بدن، ابتلا به بيماري هاي خاص مانند سرطان، استفاده از داروهاي استروئيدي، يائسگي زودرس، استعمال دخانيات، استفاده از مشروبات الكلي، كاهش استروژن در بدن، شرايط پزشكي خاص مانند پركاري تيروييد، بيماري سلياك، نارسايي مزمن كليه، آرتريت روماتوييد، بيماري هاي مزمن كبدي و ديابت نوع يك اين فرآيند را تسريع مي كند.
** نقش تغذيه در پيشگيري از پوكي استخوان بسيار موثر است
استخوان ها حداقل به هزار تا هزار و دويست ميلي گرم كلسيم در روز نياز دارند. اين ميزان با افزايش سن و در زنان يائسه افزايش پيدا مي كند. يك ليوان شير، 50 گرم پنير و يك كاسه ماست به طور تقريبي معادل تمام نياز بدن به كلسيم در روز است. سويا، بادام، اسفناج، انواع كلم، برگه زردآلو و انجير خشك، منبع كلسيم هستند.
بدن براي جذب كلسيم به ويتامين D نياز دارد. ويتامين D مورد نياز از طريق نور آفتاب، مواد غذايي حاوي ويتامين D و مكمل ها تامين مي شود. شير، حبوبات، ماهي و روغن ماهي، تخم مرغ، آب پرتقال، قارچ، انواع پنيرو خاويار حاوي ويتامين D هستند.
توصيه هميشگي متخصصان به افراد و به خصوص سالمندان تغذيه سالم و دقت كافي براي جلوگيري از زمين خوردن است.
نتايج اين مطالعه در نشريه Gerontology: Biological Sciences منتشر شده است.
علمي**9259*2025
تهران - ايرنا - محققان كالج پزشكي جورجيا در آمريكا موفق به شناسايي يك مكانيسم مولكولي شده اند كه مي تواند مانع از پوكي و شكستگي استخوان ناشي از افزايش سن شود.