به گزارش ايرنا در حال حاضر سالانه نزديك به يك ميليون تن سيب در بزرگترين باغ سيب كشور با عنوان 'آذربايجان غربي' توليد مي شود كه در كنار توليد 6.2 ميليون تني محصولات باغي و زراعي استان، رقم بسيار زيادي به شمار مي رود.
ميزان اشتغالزايي مستقيم و غيرمستقيم اين محصول نيز بسيار زياد است و با وجود اينكه آمار دقيقي از اين ميزان در دسترس نيست ولي مي توان تخمين زد كه دهها هزار نفر در استان به درآمد اين محصول وابستگي مستقيم و غيرمستقيم دارند.
اين آمار تخميني زماني اهميت مي يابد كه آمار 60 هزار نفري اشتغال بخش صنعت آذربايجان غربي در كنار آن قرار گيرد؛ صنعتي كه بخش قابل توجهي از آن به محصولات كشاورزي و از جمله سيب وابسته است.
همين مزيت هاي اقتصادي سيب درختي در آذربايجان غربي هم موجب شده است تا مديريت زنجيره سيب كشور با هدف ساماندهي بازار به اين استان واگذار شود اما مصرف 60 ليتر آب براي توليد يك كيلوگرم سيب در حوضه آبريز درياچه اروميه نيز قابل تامل است.
گفت و گوي خبرنگار ايرناي مركز آذربايجان غربي با برخي از مسوولان نيز مزيت ها و چالش هاي سوال برانگيز توليد سيب درختي در اين استان را بازگو مي كند.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي با اشاره به اينكه وسعت باغ هاي استان 112 هزار هكتار است، گفت: 53 هزار هكتار از آن شامل حدود 47.3 درصد زير كشت درختان سيب قرار دارد.
عبدالله فتح الله زاده اضافه كرد: علاوه بر توليد بيش از يك ميليون تني سيب در آذربايجان غربي، راندمان توليد نيز در اين استان بسيار خوب است به طوري كه از هر هكتار باغ 23 تن محصول به صورت متوسط برداشت مي شود.
وي با اشاره به اينكه راندمان كشوري در اين خصوص 19 تن در هكتار، آمريكا 40، چين 19 و تركيه 14 تن در هر هكتار است، بيان كرد: با وجود اين مزيت هاي توليد سيب در آذربايجان غربي، چالشي به نام سيب زيردرختي يا همان صنعتي هم وجود دارد.
به گزارش ايرنا برخي ها از زيردرختي بودن حدود 40 تا 50 هزار تن سيب در آذربايجان غربي خبر مي دهند و مسوولان نيز برنامه ريزي هاي سلبي و ايجابي خوبي را براي حل مشكل سيب و به ويژه سيب زيردرختي تدوين كرده اند.
يكي از مهمترين برنامه ريزي ها، مديريت زنجيره سيب كشور در آذربايجان غربي است؛ امري كه مي تواند به ساماندهي بازار سيب درختي و كاهش مشكلات باغداران منجر شود.
مدير توسعه بازرگاني سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي معتقد است كه آذربايجان غربي به خاطر اينكه بيشترين سهم توليد سيب در كشور را دارد، مي تواند سهم بسزايي در بهبود توليد، عرضه، بازاريابي و فروش اين محصول به نفع كشاورزان داشته باشد.
احمد دهقان، افزود: چهار حلقه توليد، صادرات، صنايع تبديلي و تكميلي و حمل و نقل در اين زنجيره فعاليت مي كنند كه سه نفر از حلقه توليد، يك نفر از حلقه صادرات، يك نفر از حلقه صنايع تبديلي، يك نفر از صنايع تكميلي و يك نفر از حلقه حمل و نقل در اين زنجيره عضو هيات مديره خواهند بود.
مديركل امور اقتصادي استانداري آذربايجان غربي هم انباشت و خريد سيب صنعتي در كنار جاده هاي استان را طي سال جاري ممنوع اعلام كرد و گفت: بازرسي و نظارت روزانه در اين زمينه الزامي است و گزارش آن نيز بايد ارائه شود.
حسين سيواني افزود: جهاد كشاورزي و تعاون روستايي موظف است تا تابلوهاي اطلاع رساني را در اين زمينه در كنار جاده ها نصب كند.
وي اضافه كرد: امسال قيمت پايه سيب صنعتي توافقي خواهد بود و به زودي قيمت آن با هماهنگي اتحاديه باغداران به بازار ارائه مي شود.
وي بيان كرد: استفاده از ظرفيت سردخانه ها براي انباشت سيب هاي درختي صنعتي لازم است و تامين اعتبار مورد نياز تعاون روستايي براي اين امر نيز پيگيري مي شود تا با صندوق توسعه كشاورزي استان هماهنگ شود.
رييس سازمان جهاد كشاورزي آذربايجان غربي نيز به كمبود كانتينرهاي يخچال دار براي صادرات سيب اشاره كرد و افزود: مديريت زنجيره سيب كشور در آذربايجان غربي تاثير بسزايي در فروش محصول سيب درختي استان خواهد داشت اما مشكلات زيرساختي نيز بايد مرتفع شود.
اسمعيل كريم زاده با اشاره به اينكه طرح بسته بندي مطلوب و بهداشتي سيب صنعتي بايد توسط باغداران اجرا شود، بيان كرد: انباشت و خريد سيب صنعتي به صورت غيربهداشتي در كنار جاده هاي استان هم ممنوع شده است.
معاون هماهنگي امور اقتصادي و توسعه منابع استاندار آذربايجان غربي نيز راه حل توسعه بخش توليدات كشاورزي به ويژه سيب را برندسازي دانست و گفت: سيب مناطق مختلف استان به طور مثال اشنويه از لحاظ كيفي و كمي توانايي تبديل شدن به برند ملي را دارد.
رضا حسيني افزود: در يك سال آينده بايد اقدامات تكميلي جهت تحقق اين امر انجام و در كنار آن نيز كارخانه هاي صنايع تكميلي احداث شود.
به گزارش ايرنا بازاريابي براي اين محصول از طريق برگزاري جشنواره ها دنبال مي شود اما جلب مشاركت كشاورزان براي كاهش مصرف آب از طريق توسعه آبياري مدرن ضروري است.
از سوي ديگر بازاريابي بدون توجه به كيفيت محصول از جمله مهمترين مشكلات برخي توليدات از جمله سيب در آذربايجان غربي است.
3072/2093
اروميه- ايرنا- سيب درختي به عنوان مهمترين محصول كشاورزي آذربايجان غربي حدود يك ششم از حجم توليد اين بخش در استان را به خود اختصاص داده است؛ محصول پُر آب بَري كه با توجه به مزيت توليد، اشتغال، صادرات و درآمدزايي در برخي موارد به مشكلات اجتماعي تبديل مي شود.