فریاد حدادیان روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این هنرمند متولد 19 اردیبهشت سال 1388 در مریوان است كه اكنون كنار پدر و پدربزرگش مشغول هنرنمایی در ساخت كلاش «پا افزار كُردی» است.
وی اضافه كرد: این كودك مریوانی از پنج سالگی مشغول ساخت پا افزار كُردی است و اكنون با وجود داشتن 9 سال یكی از هنرمندان خوب این حرفه بشمار می رود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مریوان افزود: سه نسل از این خانواده در مریوان كارگاهی مخصوص كلاش بافی دارند و در كنار بیش از چهار هزار و 500 هنرمند كلاش باف دیگر مشغول بكار هستند.
حدادیان یادآور شد: شهرستان مریوان پاییز سال گذشته به عنوان شهر جهانی كلاش (پافزار كُردی) مصوب شد و این هنر به عنوان یك محصول صنایع دستی كردستان در فهرست آثار جهانی شورای جهانی صنایع دستی به ثبت رسید.
به گزارش ایرنا، كلاش بافی علاوه بر مریوان در شهرهای دیگری همچون سنندج، دیواندره، سروآباد، كامیاران و سقز نیز رواج دارد اما مریوان به علت تعداد بیشتر فعالان به عنوان مركز تولید این كفش محسوب می شود.
هم اكنون چهار هزار و 500 هنرمند كلاش باف و بیشترین كارگاه كلاش بافی شامل 160 كارگاه شهری و حدود دو تا سه هزار كارگاه خانگی روستایی منطقه كردستان در شهر مریوان فعالیت می كنند.
كلاش پا افزاری با قدمت 2 هزار سال، تهیه شده از مواد طبیعی موجود در محیط مانند نخ و چرم است كه با توجه به خنكی و سبكی آن مورد توجه است و در فصول گرم سال بیشتر استفاده می شود.
25 مدل با رنگ بندی ها و تنوع خاص با حفظ ویژگی های سنتی این پاپوش تهیه شده تا ساكنان دیگر مناطق نیز بتوانند از كفش دستباف مردم مریوان استفاده كنند.
كلاش تنها پای افزاری است كه دارای خط تقارن است به این معنی كه چپ و راست برای آن نیست و برای حفظ این فرم و مدل باید هر چند مدت كلاش را راست و چپ و یا چپ و راست به پا كرد.
پیاده روی با كلاش متناسب با فرم و مرفولوژی پاهاست، كفه آن و قسمت سینه گود پا بر آمده و در پاشنه پا بر جسته این فرم باعث رفع خستگی و خسته نشدن پاها در هنگام پیاده روی می شود.
از نظر زیست محیطی هیچ نوع آلودگی محیط بعد از استفاده آن ایجاد نمی شود، چون مواد مصرفی آن كاملا طبیعی است و در خاك كمتر از یك سال تجزیه و به عناصر طبیعی خود تبدیل می شود در حالیكه سایر پای افزارها چند سال طول می كشد كه تجزیه شود.
مواد اولیه مورد نیاز برای كلاش پارچه نخی مانند متقال٬ چلوار٬ نخ تابیده شده نمره٬ لایه، لایه پوست٬ یا چرم گاو است.
هم اكنون هنرمندان استان كردستان در نزدیك به 50 رشته صنایع دستی فعالیت دارند كه 21 مورد از این رشته ها بومی این استان است.
اكنون بیش از 40 هزار نفر از هنرمندان كردستان در رشته های مختلف صنایع دستی بومی و غیر بومی فعالیت می كنند كه 14 هزار و 500 نفر از این تعداد در سامانه معاونت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دارای شناسه فعالیت هستند كه از این تعداد، سه هزار و 600 نفر بیمه تامین اجتماعی دارند.
استان كردستان دارای یك هزار و 520 اثر تاریخی شناسایی شده شامل آثار باستانی، غارهای طبیعی، درختان كهنسال، میراث منقول، قنات و مكان های طبیعی است، 872 اثر از این تعداد شامل 773 اثر غیر منقول شامل (آثار تاریخی، تپه، محوطه و بنا)، 20 مورد میراث طبیعی، 56 مورد میراث معنوی و 23 مورد میراث منقول در فهرست آثار باستانی كشور به ثبت رسیده است.
3034/9102
سنندج - ایرنا - رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مریوان گفت: آروین خسپی از طرف شورای جهانی صنایع دستی به عنوان جوانترین هنرمند حوزه صنایع دستی منطقه آسیا و اقیانوسیه انتخاب شده است.