به گزارش ايرنا، پس از افتتاح سد «كشن گنگا» در مسير رودخانه «نيلم» در كشميرِ تحت كنترل هند در اواخر ارديبهشت ماه امسال از سوي ناندرا مودي نخست وزير هند، پاكستان با ارائه شكايتي به بانك جهاني، اين اقدام هند را مغاير با معاهدات تقسيم آب ميان دو كشور موسوم به «توافقنامه آب هاي ايندوس» دانست.
پس از ساخت اين سد، حقابه پاكستان از رودخانه هايي كه از كشمير تحت كنترل هند سرچشمه مي گيرد به شدت كاهش مي يابد.
به گفته مقام هاي پاكستاني ۸۰ درصد كشاورزي در خاك اين كشور به آب رودخانه هاي ايندوس وابسته است و اقدام هند مي تواند آب دريافتي از اين رودخانه را به شدت كاهش دهد.
اما هند اين موضع پاكستان را رد كرده و معتقد است كه اين سد در مسير رودخانه تنها براي توليد برق است و طبق معاهده تقسيم آب، اسلام آباد از حقابه دريافتي محروم نخواهد شد.
پس از آن بود كه اعضاي يك هيات چهار نفره پاكستان به رياست 'اشتر اوصاف' دادستان كل اين كشور چندي پيش با سفر به واشنگتن شكايت پاكستان نسبت به ساخت سد از سوي هند در مسير آب هاي منتهي به پاكستان را به بانك جهاني مطرح كرد.
البته مقامات بانك جهاني آن زمان، در پايان مذاكرات دو روزه با هيات پاكستاني اعلام كردند كه دلايل و شواهد اين كشور در خصوص سد جديد هند ناكافي بوده و بانك جهاني اعتراض پاكستان در اين باره را رد مي كند.
بانك جهاني با اشاره به پيمان رودخانه سند (ايندوس) كه در سال ۱۹۶۰ ميان هند و پاكستان به امضا رسيد، گفت: بانك جهاني تضمين كننده اين پيمان است اما با اين حال نقش محدودي در ارتباط با آن دارد.
وزير امور خارجه پاكستان در ديدار با رئيس بانك جهاني در نيويورك گفت: ساخت سد از سوي هند بر رودهاي مشترك، نقض آشكار قرارداد سند ايندوس بوده و بانك جهاني بايد به اين موضوع رسيدگي كند.
«شاه محمود قريشي» گفت: در شرايطي كه كشورهاي جنوب آسيا با بحران كمبود آب مواجه هستند هيچ كشوري حق ندارد آب را بر ساير كشورها ببندد.
«جيم يونگ كيم» رئيس بانك جهاني نيز گفت كه در تلاش است به زودي اختلافات سهم آب بين پاكستان و هند حل شود.
وي افزود: اجازه نميدهيم برخي كشورها از ظرفيت طبيعي خود سو استفاده و از اين موقعيت براي فشار به ساير كشورها استفاده كنند.
بر اساس پيمان رودخانه سند (ايندوس) كه سال ۱۹۶۰ ميان هند و پاكستان به امضا رسيد، هند مي تواند از آب رودخانه هاي شرقي (روي، بيس و سوتلج) استفاده كند در حالي كه آب رودخانه هاي غربي (ايندوس، جلوم و چناب) به پاكستان مي رسد. اما هند مي تواند براي مصرف داخلي، كشاورزي و توليد برق از آب رودخانه هاي غربي نيز استفاده كند.
هند و پاكستان در سال ۲۰۱۰ نيز با يكديگر بر سر توافق ايندوس اختلاف پيدا كردند در اين زمان پاكستان شكايتي در خصوص پروژه ۳۳۰ مگاواتي برق هند در كيشن گنگا به سازمان هاي جهاني حل اختلاف طرح كرد.
هند در سال ۲۰۱۱ مجبور به توقف اين پروژه شد اما سال ۲۰۱۳ هند تحت شرايط سخت مجوز ادامه پروژه را دريافت كرد.
سند (ايندوس) كه از فلات تبت سرچشمه گرفته و پس از عبور از جامو و كشمير ،گلگيت و بلتستان ،بخش مياني پاكستان را پيموده و در نزديكي بندر كراچي به درياي مكران مي ريزد.
پاكستان كه يكي از خشك ترين كشورهاي جهان است به آب چرخه سند بسيار نيازمند است.
آساق**6125*شبس*1613*
اسلام آباد - ايرنا - رئيس بانك جهاني در ديدار با وزير امورخارجه پاكستان اطمينان داد كه اين نهاد بار ديگر تلاش خود را براي حل مناقشات آبي اسلام آباد و دهلي نو آغاز مي كند.