به گزارش ایرنا، شهرستان طارم سالانه با تولید میانگین نزدیك به 35 هزار تن زیتون سبز سهم 30 تا 40 درصدی زیتون سبز تولیدی و عنوان بیشترین تولید كننده زیتون كشور را از آن خود كرده اما تولید 25 هزار تنی زیتون سبز امسال شهرستان طارم باوجود مرغوبیت و كیفیت بالا نهتنها سودی برای اقتصاد كشاورزی و باغداران این شهرستان نداشت بلكه باعث ناامیدی باغداران قطب زیتون كشور با توجه به افزایش تورم و قیمت سرسام آور كالاهای اساسی زندگی آنان شده است.
شهرستان طارم گسترش باغات و افزایش میزان تولید زیتون را در حالی تجربه میكند كه اشتغال نزدیك به 8700 بهره بردار طارمی با 250 هزار نفر روز كار و همچنین اشتغال یك میلیون نفر روز كار، در سال جاری برای كارگران فصلی از طریق تولید محصول زیتون تأمین میشود اما این افزایش در سال جاری به كابوس نبود مشتری و بازار مناسب و متضرر شدن اقتصاد كشاورزی و باغداران شهرستان تبدیل شده است.
باغدارانی كه با هزاران زحمت و با وجود بحران آب، زیتون خود را تا مرحله تولید نگه داری كرده اند و حالا باید نگران فروش محصول خود در بازار آشفتۀ آن باشند.
در روزهای اخیر از شرق تا غرب جادههای شهرستان طارم كه گذر كنیم شاهد باغداران زحمتكش زیادی هستیم كه به دلیل شرایط بد اقتصادی كنونی كشور، در انتظار فروش زیتون به قیمت ناچیز هستند تا برای تامین نیازهای معیشتی خود درآمدی كسب كنند، این در حالی است كه دلالان و واسطه های بازار خرید این محصول راهبردی با هماهنگی مدیریت شده سعی در پایین آوردن قیمت زیتون برای خرید از باغداران هستند و با جو سازی های روانی در فضای مجازی و بین مردم، هر روز قیمت خرید منبع اقتصاد مردمان بزرگترین باغشهر زیتون ایران را كاهش می دهند.
واسطه هایی كه چند سالی است به صورت هماهنگ مانع حضور مستقیم خریداران بزرگ زیتون كشور در شهرستان طارم می شوند و منافع شخصی خود را به منافع عمومی شهرستان ترجیح می دهند و زیتون شهرستان را به پایین ترین قیمت خریداری می كنند و با سود بسیار پایین به فروشنده های اصلی زیتون فرآوری شده تحویل می دهند و در نهایت سود اصلی این بازار در جیب فروشنده های این محصول واریز می شود كه بی هیچ دردسر و زحمتی با قیمت های بالا آن را به مردم می فروشند.
با توجه به اینكه چند سالی است زیتون به عامل اصلی توسعه اقتصاد و اشتغال پایدار در شهرستان طارم تبدیل شده است، تمام برنامه ریزی های معیشتی مردمان این كهن دیار بر اساس فروش این محصول با ارزش می باشد، اما بازار نابسامان این روزهای زیتون سبز طارم موجی از نگرانی را میان مردم این شهرستان موجب شده است.
رئیس شورای ملی زیتون ایران در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: طبق بررسی ها تولید زیتون نسبت به سال قبل در كشور كاهش یافته است و تولید این محصول در سال جاری در شهرستان طارم نسبت به سایر مناطق زیتون خیز كشور بیشتر است، بنابر این امسال قیمت فروش محصول فرآوری شده نسبت به سال قبل افزایش خواهد داشت و كاهش قیمت خرید این محصول راهبردی به صورت خام و سبز در شهرستان طارم، برنامۀ از پیش تعیین شده واسطه های بازار این محصول می باشد.
مهدی عباسی با اشاره به قیمت جهانی محصول زیتون، خاطرنشان كرد: با توجه به اینكه قیمت جهانی زیتون هر كیلوگرم 240 هزار ریال است، به یقین در صورت صبر و بردباری باغداران و عدم فروش زیتون به صورت خام و سبز و انبار زیتون به صورت كنسروی و یا برداشت آن برای تولید روغن زیتون، هم دست دلالان را از بازار كوتاه خواهد كرد و هم سود زیادی برای باغداران زحمت كش به دنبال خواهد داشت.
وی واردات زیتون كنسروی و روغن زیتون را خطوط قرمز شورای ملی زیتون عنوان كرد و افزود: مدت 2 سال است كه با برنامه ریزی و هدف گذاری، به صورت كامل از واردات زیتون كنسروی جلوگیری كرده ایم كه این امر موجب افزایش تدریجی قیمت زیتون سبز خام برای باغداران شده است.
عباسی در ادامه به احتمال ایجاد رانت واردات روغن زیتون اشاره و خاطرنشان كرد: متاسفانه این روزها شاهد آن هستیم كه عدهای سودجو به دولت پیشنهاد دادهاند كه روغن زیتون را با ارز دولتی وارد كنند؛ در واقع واردات روغن زیتون با ارز بازار ثانویه مشكلی ندارد ولی اگر همین واردات با ارز دولتی صورت بگیرد، قیمت هر كیلوگرم از آن به 15 هزار و 900 تومان كاهش مییابد و این در حالی است كه تولیدكننده داخلی، روغن زیتون خود را با ارز آزاد تولید میكند.
رئیس شورای ملی زیتون همچنین اظهار كرد: در صورت موافقت دولت و واردات روغن زیتون با ارز 4200 تومانی، به صورت غیر مستقیم به كشورهایی كه صادركننده روغن زیتون به ایران خواهند بود یارانه میدهیم و همین مساله در نهایت عامل سركوب تولید داخلی خواهد بود.
مهدی عباسی تنظیم بازار زیتون را از اصلی ترین دغدغه های این روزهای شورای ملی زیتون عنوان كرد و افزود: برای جلوگیری از نگرانی و ضرور و زیان باغداران، طبق جلسه ای كه با حضور اكثریت تولید كنندگان و كارخانه داران استانهای زنجان، قزوین و گیلان تشكیل شد، مقرر گردید جهت تنظیم بازار، تمامی كارخانه ها زیتون روغنی را به قیمت كیلویی 400 هزار ریال از باغداران خریداری كنند، بنابر این بهتر است باغداران زیتون جهت تنظیم بازار از برداشت زیتون سبز خودداری و از محصول باغشان برای تهیه روغن زیتون استفاده كنند.
این مسئول در خصوص نگرانی باغداران در مورد تضمین خرید كارخانه داران روغن زیتون به قیمت تعیین شده خاطرنشان كرد: با توجه به اینكه شورای ملی زیتون با رایزنی و پیگیری ها به طور قطع مانع واردات روغن زیتون با ارز دولتی خواهد شد، در حال حاضر واردات روغن زیتون با ارز نیمه دولتی 430 هزار ریال است و به یقین قیمت روغن خریداری شده از باغداران از این پایین تر نخواهد بود.
به گزارش ایرنا، مهمترین محصول باغی شهرستان طارم، زیتون است كه بالاترین سطح زیر كشت را دربین محصولات باغی و زراعی دارد. شهرستان طارم بیشترین تولید زیتون در كشور را به خود اختصاص داده و در سال های اخیر با توسعه صنایع تبدیلی و ایجاد بازارهای مختلف فروش زیتون، این محصول به یك عامل مهم در توسعه اقتصاد و اشتغال پایدار در شهرستان و استان تبدیل شده است.
طارم به دلیل برخورداری از شریان حیاتی رودخانه قزل اوزن و خاك حاصلخیز به بزرگترین قطب كشاورزی استان و منطقه تبدیل شده و كیفیت محصولات باغی و زراعی بویژه محصول زیتون آن شهرت جهانی دارد به طوری كه این شهرستان برای چندمین بار ركورد جهانی برداشت زیتون را به خود اختصاص داده و بالاتر از كشورهایی چون اسپانیا، ایتالیا، مراكش و تركیه قرار گرفته است.
ارقام زیتون داخلی مورد كشت در شهرستان طارم شامل، زرد زیتون، روغنی، شنگه، ماری و گلوله زیتون می باشد كه رقم زرد زیتون با 90 درصد سطح زیر كشت بیشترین سطح را در بین ارقام زیتون به خود اختصاص داده است.
در سالهای اخیر كشت ارقام خارجی چون كنسروالیا، مانزانیلا، كرونائیكی و آربكین به علت سازگاری با منطقه، عملكرد بالا و خواص خوب، توسط باغداران شهرستان با استقبال فراوانی روبرو شده و در حال گسترش است.
طارم، یكی از بزرگترین بانك ژنهای زیتون خاورمیانه است و در حال حاضر ایستگاه تحقیقات زیتون طارم، با در نظر گرفتن ژنوتیپ ها و ارقام موجود خود بین ایستگاه های زیتون كشور، مقام اول را دارد.
همه ساله كارگران فصلی زیادی از استانهای گیلان، اردبیل، شهرستانهای استان زنجان، كهكیلویه و بویراحمد، شهركرد، اردبیل، كرمانشاه، كردستان و...، برای یافتن شغل در این شهرستان حضور می یابند.
زیتون تولیدی طارم به اقصی نقاط كشور از جمله استانهای گیلان، قزوین، تهران، قم، مركزی، همدان، آذربایجان شرقی و غربی، مازندران، گلستان و سایر شهرستانهای استان زنجان صادر می گردد، به طوری كه یكی از مهمترین بازارهای فروش زیتون كشور درشهر رودبار استان گیلان بیشترین زیتون خود را از شهرستان طارم تامین می كند.
زیتون به صورت خام و یا روغن زیتون قابل مصرف و دارای خواص فراوان برای سلامت قلب و عروق، مغز، چشم، استخوان ها و كاهش وزن است.
شهرستان طارم با 47 هزار نفر جمعیت (حدود 5 درصد جمعیت و 10 درصد مساحت استان زنجان) در 90 كیلومتری شمال شرقی زنجان واقع شده است و با استانهای قزوین، اردبیل و گیلان همسایه است.
9886/6085
زنجان - ایرنا - حضور نیافتن مستقیم خریداران شركت های فرآوری زیتون كشور، شناسایی نكردن بازارهای جدید و بیتوجهی مسئولان به این موضوع، موجب شده تا این روزها سایه دلالان بر بازار زیتون شهرستان طارم سنگینی كند.