مرگ تدریجی دشت‌های فارس خطر سیلاب را افزایش داده است

شیراز- ایرنا- مدیر عامل شركت آب منطقه ای استان فارس وضعیت دشت‌های فارس را نامطلوب عنوان كرد و گفت: دشت های فارس در حال مرگ هستند و حتی اگر بارندگی صورت گیرد، قابلیت جذب آب را ندارند كه این مساله سبب بروز سیلاب خواهد شد.

حمیدرضا دهقانی شنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینكه میانگین بارندگی 49 ساله فارس در شرایط عادی 307 میلیمتر است، ابراز داشت: در بیست سال اخیر میانگین بلند مدت بارندگی سالانه فارس از 320 میلی متر به 265 میلی متر تقلیل یافته كه این میزان در 11 سال گذشته به 235 میلیمتر رسیده است.
وی افزود: از تعداد 135 آبخوان در استان فارس 108 آبخوان در دشت‌ها دچار افت سطح آب شده است و كاهش سطح آب در 59 آبخوان بیش از 10 متر بوده است.
آبخوان محل تجمع آب ناشی از باران است كه با ایجاد موانع برای بهره برداری ذخیره می شود.
مدیر عامل شركت آب منطقه ای استان فارس با اشاره به اینكه در حال حاضر 700 میلیون متر مكعب از ذخایر آب های زیر زمینی در استان در حال مصرف است، بیان داشت: میانگین بارندگی در كل شهرهای استان فارس كمتر از حد طبیعی است كه باعث بهره برداری از مخازن آب های زیرزمینی شده است.
دهقانی ادامه داد: میزان بارندگی در سال آبی گذشته با احتساب بارندگی آخر شهریور 135 میلیمتر را نشان می‌دهد كه كمترین میزان طی 48 سال گذشته به شمار می‌رود.
وی بیان كرد: استان فارس در میان 31 استان كشور در رتبه 28 از لحاظ كمبود منابع آبی قرار دارد و در زمره چهار استانی است كه بدترین وضعیت ممكن را در زمینه آب دارد.
دهقانی با اشاره به اینكه آب مصرفی استان فارس 8.4 میلیارد متر مكعب است، گفت: 79درصد آب مصرفی استان از طریق منابع آب زیرزمینی و فقط 21 درصد آن از آب‌های جاری تامین می‌شود كه زنگ خطری برای استان به شمار می‌رود.
مدیرعامل شركت آب منطقه‌ای فارس همچنین بیان داشت: 6درصد چاه‌های غیرمجاز كشور در استان فارس وجود دارد كه معادل تعداد 15هزار و 794 حلقه چاه است و چاه‌های مجاز استان فارس نیز با عدد 727هزار 93 حلقه چاه معادل 16 استان كشور است و فارس از این منظر با 72هزار و 793 حلقه چاه غیرمجاز در صدر استان‌های كشور قرار دارد.
وی بیان كرد: متوسط مصرف آب‌های زیر زمینی كشور نشان می‌دهد میزان آب‌های زیرزمینی از شهریور 83 به شدت نزولی بوده و جز دو سال گذشته كه بارش این روند را بهتر كرد، این كاهش همچنان ادامه دارد.
دهقانی ادامه داد: افزون بر میزان منابع آبی، كیفیت آب نیز نه تنها برای شرب بلكه برای كشاورزی نیز كاهش یافته است.
مدیر عامل شركت آب منطقه‌ای فارس با بیان اینكه كاهش آب‌های زیر زمینی براثر توقف بارش برف و باران، دبی رودخانه‌ها را نیز كاهش داده است،‌ گفت: این موضوع سبب شده از برخی رودخانه ها فقط نامی باقی بماند.
دهقانی ابراز داشت: از 9 سد استان فارس جز سد سلمان و رودبال، در دیگر سد‌ها آبی باقی نمانده است و حجم آن‌هاسدها از حجم پایداری آنها نیز بیشتر كاهش یافته است؛ این در حالی است كه طی دو سال گذشته، آبی در این سد‌ها رها نكرده‌ایم و كشاورزان هیچ بهره ای از كشت خود نبرده اند و آب شرب شیراز و مرودشت نیز به سختی تامین شده است.
وی با بیان اینكه برداشت بی رویه آب زیرزمینی فروچاله‌های بسیاری را پدید آورده است، افزود: ترك های بسیار طولانی در سطح زمین در شهرستان داراب و استهبان باعث شده است كه تاسیسات شهری، جاده ها و ابنیه روستایی در معرض خطر جدی قرار گیرند.
مدیرعامل شركت آب منطقه‌ای با اشاره به اقدامات پیشگیرانه گفت: در طرح تعادل بخشی كه برنامه جامع ملی است تاكنون 486 حلقه چاه پر شده است و دستگاه های حفاری غیر مجاز نیز توقیف شده و تعداد این دستگاه‌ها تنها در انبار مركزی شركت آب منطقه‌ای فارس به 551 دستگاه می‌رسد.
وی از همه مسئولان حوزه‌های فرهنگی استان درخواست كرد در برنامه‌های اجرایی به فرهنگ‌سازی در زمینه مصرف بهینه آب و نیز خطرات موجود حاصل از خشكسالی بپردازند و در این زمینه روشنگری كنند تا بتوان با همت جمعی به گونه‌ای از این بحران عبور كرد.
7375 /1876