به گزارش خبرنگار ایرنا همایش «تهران و تحول در گردشگری» به مناسبت روز جهانی گردشگری شامگاه یكشنبه با حضور مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران، رئیس ستاد گردشگری شهرداری تهران، عیسی امیدوار، اشكان بروج راهنمای گردشگری بین المللی و مدرس دانشگاه و جمعی دیگر از مسئولان برگزار شد.
عیسی و عبدالله امیدوار دو برادر جهانگرد، پژوهشگر و مستندساز سال 1333 سفر پژوهشگرانه خود به دور دنیا را با دو دستگاه موتورسیكلت ماچلس 500 سیسی از تهران به سوی مرز شرقیِ ایران با افغانستان آغاز كردند.
براساس اطلاعات دانشنامه ویكی پدیا عیسی متولد 1308 و عبدالله امیدوار متولد 1310 است.
آثار و وسایل همراه سفر برادران امیدوار در موزه ای در كاخ سعدآباد تهران در معرض دید علاقه مندان قرار دارد.
براساس آنچه درباره این دو جهانگرد ایرانی آمده، مرحله نخست سفر برادران امیدوار هفت سال (تا سال 1340) به طول انجامید كه در این مرحله با گذر از كشورهای افغانستان، پاكستان و هند به سوی تبت و سپس آسیای جنوب شرقی و استرالیا سفر كردند؛ در ادامه همچنین با گذر از اقیانوس آرام به آلاسكا، آمریكای شمالی، و آمریكای جنوبی رفتند.
سرانجام این دو برادر با گذر از اقیانوس اطلس وارد اروپا شدند و در اقامت كوتاه خود در اروپا از محل انتشار مقالات پژوهشیِ مربوط به سفرهایشان و مصاحبه با رسانه های گوناگون اروپایی، منابع مالی موردنیاز برای مرحله دوم سفر خود (به آفریقا) را تأمین كردند.
بخشی از اقدامات آنان فروش مقالات پژوهشی به شركت خودروسازی فرانسه (سیتروئن) بود كه در ازای آن موفق به خریداری یك دستگاه خودرو ون دوسیلندر و دریافت مبالغ قابل توجهی پول نقد شدند.
برادران امیدوار سال 1340 برای اقامتی سه ماهه از اروپا وارد ایران شدند و مرحله دوم سفرهای جهانگردی خود را با خودرو ون دوسیلندر از مرز جنوبی ایران با كویت آغاز كردند؛ سپس با گذر از عربستان سعودی و زیارت كعبه وارد آفریقا شدند.
شعار برادران امیدوار در سفرهایشان «همه متفاوت، همه خویشاوند» بود.
عبدالله در پایان این ماجراجویی كاوشگرایانه 10 ساله در قاره سیاه، جنوبگان (قطب جنوب)، آسیا، قطب شمال، آمریكا و استرالیا، در كشور شیلی ماند و به كار سینما مشغول شد و عیسی به وطن برگشت.
اردیبهشت 1394 دكتر كواك دبیركل سازمان شهروند جهانی (WCO) از عیسی امیدوار به عنوان نخستین جهانگرد معاصر ایرانی كه پیام صلح جهانی را با ایجاد دهكدهای جهانی برای مردم دنیا به ارمغان آورده است تقدیر و چهارمین مدال شهروندی جهان را به او اهدا كرد. دكتر كواك همچنین عیسی امیدوار را به عنوان مشاور خود در ایران برگزید.
به گزارش ایرنا عیسی امیدوار در همایش تهران و تحول در گردشگری با اشاره به سفر 10 سال و سه ماهه خود به همراه برادرش در دور دنیا گفت: ما با دو موتورسیكلت سفر خود را آغاز كردیم، این وسیله برای عبور از كوره راه ها انتخاب شد، هر چند در طول سفر با مشكلات متعددی روبه رو بودیم اما تجربیات بسیاری كسب كردیم.
وی هدف اصلی از سفر به دور دنیا را دیدار با اقوام بدوی در نقاط دوره افتاده كره خاكی، مطالعه و بررسی این اقوام عنوان و بیان كرد: ما از مشرق زمین سفر خود را آغاز كردیم؛ البته كشورهایی مانند هند و اندونزی بدوی نبودند بلكه تاریخ كهن داشتند و متمدن بودند.
امیدوار با بیان اینكه سه سال مطالعاتی در حوزه جغرافیا، زبان و برنامه ریزی برای سفر خود داشتیم اظهارداشت: خانواده نقش مهمی در انگیزه سفر ایفا می كند؛ مادرم اهل سفر بود و در كودكی حین سفر اطلاعاتی از شهرهای مختلف را به ما می داد و همین سفرها ضمن ایجاد انگیزه پرسش های بسیاری را برای ما ایجاد می كرد.
وی با بیان تجربه های خود از سفرهای مختلف در داخل و خارج از كشور گفت: من و برادرم عبدالله در طول سفر سعی می كردیم آداب، رسوم و افسانه های ملل مختلف را مطالعه و بررسی كنیم.
امیدوار افزود: حاصل سفرهای ما از جمله فیلم های تهیه شده در موزه ای كوچك در سعدآباد نگهداری می شود و سفرنامه ما نیز به زبان مختلفی از جمله اسپانیایی، انگلیسی و فرانسه ترجمه شده است.
به گزارش ایرنا مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران نیز در ادامه این همایش با اشاره به اهمیت مقوله گردشگری با آشنایی با فرهنگ ها شعار روز جهانی گردشگری را «گردشگری و تحول دیجیتالی» خواند و گفت: تعریف سفر تغییر كرده و به معنای جا به جایی صرف از شهری به شهر دیگر نیست.
دلاور بزرگ نیا افزود: در گذشته می توانستیم سفرنامه ها را به صورت مكتوب مطالعه كنیم اما امروزه با تحولات فناوری و فضای مجازی به صورت روزانه و لحظه ای می توانیم در تجربیات افراد مختلف در سفر شریك شویم.
مهدی سیف رئیس ستاد گردشگری شهرداری تهران نیز در این همایش گفت: ممكن است به نظر برسد ایران از لحاظ فناوری پیشرو نیست اما اقدامات مثبتی در این حوزه صورت گرفته و ما می توانیم با بهره مندی از شیوه های نوین در حوزه گردشگری اقداماتی را به انجام برسانیم.
به گزارش ایرنا بروج از راهنمایان گردشگری بین المللی نیز در این همایش با موضوع «دیجیتالیسم سفر؛ گردشگری الكترونیك و آینده دنیای سفر» مطالبی را مطرح كرد.
این استاد دانشگاه گفت: وضعیت تولید محتوا در حوزه گردشگری بسیار نامناسب است و این موضوع از سوی افرادی كه مطلب و ویدئو و... تولید می كنند، باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینكه براساس ماده 13 اعلامیه جهانی حقوق بشر سفر حق بشر است افزود: سفر همیشه جریان دارد، امروزه ابزار الكترونیك در توسعه گردشگری مورد استفاده قرار می گیرد و گردشگری الكترونیك امكان سفر را برای همه اقشار با هر نوع توانایی فراهم می كند.
بروج اظهارداشت: علاقه مندان به سفر برخلاف گذشته جدای از دیدن مكان های گردشگری صرف، تجربه محوری را در برنامه های خود مدنظر قرار می دهند و گردشگران بسته های سفر را برنامه ریزی می كنند كه بدین گونه آینده سفر تغییر خواهد كرد.
تهرام/7245/ 1008
تهران-ایرنا- عیسی و عبدالله امیدوار نخستین جهانگردان ایرانی در همایشی با عنوان «تهران و تحول در گردشگری» در محل مدرسه دارالفنون پایتخت تجلیل شدند.