۹ مهر ۱۳۹۷، ۱۱:۳۶
کد خبر: 83050305
T T
۰ نفر

شركت های دانش بنیان، نوپا و نیازمند حمایت

۹ مهر ۱۳۹۷، ۱۱:۳۶
کد خبر: 83050305
شركت های دانش بنیان، نوپا و نیازمند حمایت

اردبیل - ایرنا - چندین اختراع در نوبت ثبت دارد، مدیرعامل شركت دانش بنیان در تولید قطعات الكترونیكی است، از خستگی مسیر راه اندازی شركتش می گوید و اینكه در آخرین گام های تولید و عرضه محصول، خود را در مسیری رو به بن بست حس كرده و بشدت نیاز به حمایت دارد.

«حمید»، كارآفرین جوانی است كه با چند دانشجوی نخبه وارد عرصه فعالیت دانش بنیان شده و اكنون پس از تلاش بسیار، ناامیدانه می گوید: مسیر كار در اقتصاد دانش بنیان بسیار سخت است، از بروكراسی اداری بگیر تا مرز تولید و اكنون در پایان راه، چگونگی عرضه محصول تولیدی خود به معضلی جدی تبدیل شده است.
وی افزود: در حال حاضر بزرگترین مشكل شركت‌ های دانش بنیان در استان اردبیل در كنار سختی خاص مسیر تولید، در تجاری سازی محصولات و ضعف مدیریت كسب و كار است.
او بیان كرد: با اینكه فعالان حوزه شركت های دانش بنیان از جمله دانش آموختگان و نخبگان كشور هستند، اما بسیاری از آنها با مسائل بازاریابی از جمله مراحل معرفی محصول، تبلیغات، مذاكره ثبت سفارش، ارتباط با بازارهای بین المللی برای صادرات آشنا نبوده و به همین دلیل در مرحله فروش محصول با مشكل مواجه می شوند.
به گفته وی، مشكل بازاریابی برای محصول در شركت های دانش بنیان نوپا بیشتر از شركت های با سابقه بوده و به همین دلیل این شركت ها بیشتر به حمایت از سوی دولت نیاز دارند.
فعالان حوزه دانش بنیان در استان اردبیل تاخیر در روند ثبت شركت، وجود بروكراسی اداری، كمبود منابع مالی با سود متناسب، اعتماد كم به محصولات دانش بنیان داخلی، تاخیر در تامین مالی قراردادهای منعقده با دولت، نبود صندوق پژوهش فناوری، نبود حمایت بانك ها و ناآشنایی و ناتوانی در بازاریابی و تجارت را از جمله مشكلات خود بیان می كنند.
به گزارش ایرنا، اقتصاد دانش بنیان امروزه به عامل شتاب بخش و جهشی در رشد و توسعه كشورها تبدیل شده و زمینه های فراوان اشتغال بویژه برای جوانان را فراهم كرده است.
مهمترین هدف از راه ‌اندازی شركت ‌های دانش بنیان به عنوان پایه های اقتصاد مبتنی بر فناوری و دانش؛ جذب و تبدیل ایده‌ ها به محصول و مشاغل پایدار بدون نیاز به سرمایه های هنگفت مالی، تجاری ‌سازی علم و دانش و توانمندسازی دانش ‌آموختگان برای ورود به فضای كسب‌ و ‌كار است.
اگرچه در استان اردبیل در سال‌ های گذشته توجه زیادی به ایجاد و حمایت از شركت‌ ها و مجموعه ‌های دانش‌ بنیان شده اما هنوز موانع و مشكلات مهمی بر سر راه بقا، رشد و شتاب فعالیت این شركت‌ ها وجود دارد.
به گفته فعالان حوزه دانش بنیان، استان اردبیل در زمینه اقتصاد دانش بنیان از دیگر مناطق كشور عقب افتاده و حتی جزو آخرین استان هایی است كه اقدام به ایجاد پارك علم و فناوری كرده و هنوز گام های نخستین خود را در این مسیر طی می كند و به همین دلیل نیاز به حمایت های ویژه دولت دارد.

** سهم استان اردبیل از اقتصاد دانش بنیان بسیار اندك است
محمد فیضی‌، نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس‌ شورای اسلامی می گوید: استان اردبیل اكنون كمتر از نیم درصد سهم توسعه و راه‌اندازی شركت‌ های دانش ‌بنیان كشور را به خود اختصاص داده كه به هیچ وجه با الگوهای توسعه همخوانی ندارد.
وی افزود: در بحث اشتغال، شركت‌ های دانش‌ بنیان نقش بسیار مهمی دارند اما استان اردبیل در توسعه این شركت‌ ها به جایگاه مناسبی دست نیافته است.
فیضی بیان كرد: استان اردبیل به نسبت 1.5 تا 2 درصد جمعیت و مساحت كل كشور هنوز نتوانسته از توسعه شركت‌ های دانش‌ بنیان سهم مطلوبی داشته باشد و به همین دلیل انتظار می ‌رود در حوزه پارك علم و فناوری تغییراتی اساسی در این استان اتفاق بیفتد.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس حمایت بانك ها از شركت های دانش بنیان را مورد تاكید قرار داد و گفت: بانك‌ های عامل در پرداخت تسهیلات آورده مخترع و مبتكر را 5 تا 10 درصد محاسبه می‌كنند، در حالی كه تمام دارایی یك جوان خلاق همین طرح و ایده اوست كه باید بیش از این به آن بها داده شود.

** حمایت از شركت های دانش بنیان در استان اردبیل چندان مطلوب نیست
عبدالقیوم قلی پوری ، رییس پارك علم و فناوری استان اردبیل با بیان اینكه حمایت از شركت‌ های دانش بنیان اردبیل مناسب نیست، گفت: پارك علم و فناوری استان در سه سال گذشته اقدامات مناسبی در راستای رشد شركت های دانش بنیان و فعالیت این شركت ها انجام داده ولی متاسفانه حمایت های مناسبی از جوانان فعال در این حوزه انجام نمی شود.
وی بیان كرد: جوانان مهم ترین سرمایه شركت های دانش بنیان هستند و كسانی كه به راحتی می توانستند ایده های خود را در خارج از كشور عملیاتی كنند٬ به خاطر عرق ملی خود در داخل مانده و فعالیت می كنند ولی هیچ گونه كمك قابل توجهی به رشد این فعالیت ها وجود ندارد.
قلی پوری افزود: 40 هسته واحد فناوری در استان اردبیل فعال است و امیدواریم به این مراكز رشد تسهیلات مناسبی پرداخت شود تا فعالیت این مراكز در راستای ارتقای تولیدات دانش بنیان افزایش یابد.
وی گفت: 200 واحد فناور از استان اردبیل در سامانه مربوط به مراكز دانش بنیان ثبت نام كرده اند و امید می رود با نظر مساعد در مرحله ارزیابی٬ وارد چرخه دانش بنیان استان شوند.
رییس پارك علم و فناوری استان اردبیل گفت: در حال حاضر برخی شركت‌ های دانش ‌بنیان مستقر در پارك علم و فناوری استان توانسته اند به مرحله صادرات محصول دست یابند و نیاز است این شركت ها بیش از اینها در بازارهای جهانی حضور داشته باشند.
قلی پوری اظهار داشت: در پارك علم و فناوری استان تجاری سازی و دست یافتن به بازارهای خارجی در پارك هدف اصلی است و برای تحقق این امر برگزاری نمایشگاه بین المللی علم و فناوری در اردبیل مدنظر قرار گرفته است.
رییس پارك علم و فناوری استان اردبیل بیان كرد: شركت های دانش‌ بنیان و تولیداتی از این قبیل نقش حائز اهمیتی در اشتغالزایی اردبیل دارند و امیدواریم دانشگاهیان و جوانان با راه‌ اندازی شركت های دانش‌ بنیان بتوانند در راستای ایجاد ارزش افزوده و ثروت فعالیت كرده و برای خود و جوانان زمینه اشتغال فراهم كنند.

** شركت های دانش بنیان در استان اردبیل حمایت می شوند
بهمن حسین زاده ، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار اردبیل گفت: رشد و توسعه بخش اقتصاد و اشتغال در گرو توجه، تقویت و سرمایه گذاری در شركت‌های دانش بنیان و فناور است.
وی افزود: اعتقاد داریم در شركت های دانش بنیان و فناور با هزینه كم، اشتغال بیشتری ایجاد می شود، بنابراین از این شركت حمایت می كنیم.
حسین زاده بیان كرد: مسئولان مراكز رشد، پارك های علم و فناوری و دانشگاه ها باید از جوانان نخبه و فناور حمایت كنند تا مراكز رشد فناوری ، پارك علم و فناوری فعالیت های خود را بیش از پیش تقویت كرده و عقب ماندگی ها را جبران كنند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار اردبیل با بیان اینكه شركت های دانش بنیان اشتغال زا هستند افزود: با تعیین چشم انداز استان و تدوین برنامه افق 1400 استان وعده ایجاد 20 هزار شغل به مردم استان داده شده كه بخشمهمی از اینها از طریق شركت های دانش بنیان قابل تحقق است.

** شركت های دانش بنیان به رونق كسب و كار در جامعه كمك می كند
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در سفر هفته گذشته خود به اردبیل گفت: پارك های فناوری، مراكز رشد نوآوری و دانشگاه ها فرصت هایی هستند كه نسل جدیدی از كارآفرینان را به جامعه تزریق كرده و این نسل می تواند با ایجاد شركت های بزرگ دانش بنیان به رونق كسب و كار در جامعه كمك كنند.
سورنا ستاری با اشاره به حمایت دولت از ایجاد پارك های فناوری و صندوق های حمایت از نخبگان افزود: دولت زیرساخت ها را برای ایجاد و گسترش مراكز دانش بنیان فراهم می سازد و در زمینه ایجاد صندوق های پژوهش فناوری و صندوق های نوآوری نیز آماده است تا به هر میزان كه بخش خصوصی آورده 51 درصدی خود را تامین كند نسبت به تامین 49 درصد دیگر بدون هیچ محدودیتی اقدام كند.
ستاری با اشاره به اینكه استان اردبیل هنوز در زمینه دانش بنیان چندان پیشرفته نیست، افزود: این استان با داشتن 55 هزار دانشجو و یكهزار عضو هیات علمی دارای نیروی انسانی غنی بوده و آنها می توانند هر مشكل را به فرصت تبدیل كرده و زمینه را برای توسعه اقتصاد دانش بنیان فراهم كنند.
وی اضافه كرد: رشد اقتصادی با هزینه دولت به وجود نمی آید بلكه با هزینه كرد سرمایه شخصی سرمایه گذاران ایجاد می شود.
ستاری با بیان اینكه كارآفرینی با منابع زیرزمینی ایجاد نمی شود، ادامه داد: باید از فكر، اندیشه، خلاقیت و نوآوری ها برای كارآفرینی نهایت استفاده را برد.
او با بیان اینكه سرمایه های انسانی اصلی ترین سرمایه هر كشوری است، اضافه كرد: باید با ایجاد اكوسیستمی از این سرمایه ها و ظرفیت های پیدا و پنهان آن برای رشد و توسعه كشور استفاده كرد.
ستاری با بیان اینكه دولت فقط در حوزه زیرساخت می تواند سرمایه گذاری كند، اظهار داشت: وظیفه دولت چنین ایجاب می كند كه در حوزه تامین زیرساخت های مختلف سرمایه گذاری كرده و از ورود به حوزه شركت های دانش بنیان خودداری كند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان اینكه استارت آپ ها با وام به جایی نمی رسند، ادامه داد: باید سرمایه گذاران برای اجرای ایده های استارت آپ ها ورود پیدا كنند.
وی با اشاره به اینكه در برخی از شهرها، مراكز نوآوری توسط بخش خصوصی ایجاد می شود، گفت: آماده كمك برای تجهیز مراكز نوآوری اردبیل هستیم اما باید خود جوانان منطقه برای ایجاد این مراكز وارد عمل شوند.
به هر حال در زمانی كه اقتصاد مبتنی بر دانش بنیان در حال تبدیل شدن به عامل اساسی رشد و توسعه جوامع است، حمایت از ایجاد و توانمند سازی شاغلان این حوزه در استان های محرومی چون اردبیل بیشتر احساس می شود و دولت و بخش خصوصی وظیفه خطیری در این زمینه بر عهده دارند.
7110/6016
۰ نفر