به گزارش خبرگزاري آكي پرس قرقيزستان، زمير كابولواف نماينده ويژه رئيس جمهوري روسيه در افغانستان طي سخناني در بيانيه سازمان پيمان امنيت جمعي كشورهاي مستقل مشترك المنافع گفت، تعداد دوهزار و 500 نيروي گروه افراطي داعش هم اكنون در مرز ميان پاكستان و افغانستان مستقر شده اند.
به گفته كابولواف، اكثر نيروهاي داعش در اين منطقه از اتباع كشورهاي آسياي مركزي هستند و مستقر شدن آنان در مرز پاكستان و افغانستان براي مبارزه با نيروهاي خارجي نيست بلكه هدف اصلي آنان برهم زدن ثبات و سياست داخلي منطقه آسياي مركزي است.
گفتني است در اولين نشست دبيران و مشاوران امنيت ملي افغانستان، ايران، چين، روسيه و هند كه در تهران برگزار گرديد طرفين در مورد انتقال نيروهاي داعش از سوريه و عراق به افغانستان ابراز نگراني كرده و بر ضرورت اقدام هماهنگ و همهجانبه در جلوگيري از انتقال گروههاي تروريستي به افغانستان و آسياي ميانه تأكيد كردند.
مقامهاي ارشد امنيتي كشورهاي حضور يافته در اين نشست در عين حال از ايجاد صلح و ثبات و كمك به توسعه و بازسازي افغانستان حمايت كرده و ساير كشورها را براي كمك به دولت افغانستان در فرآيند صلح با طالبان تشويق نمودند.
پيش از اين نيز ژنرال آندري نيوكوف رئيس مركز ضد تروريستي كشورهاي مشترك المنافع در حاشيه دومين مرحله از مانور ضد تروريستي 2018 گفت، گروه تروريستي داعش كه در كليه كشورهاي مشترك المنافع به عنوان گروه غيرقانوني شناخته مي شود به دنبال تاسيس گروهي تحت عنوان 'گروه خفته' مي باشد.
ژنرال نيوكوف گفت، كليه اطلاعات حضور نيروهاي داعش در منطقه جمع آوري شده و فعاليت هاي اين گروه تروريستي با دقت تمام مورد رصد قرار مي گيرد و يكي از دلايل برگزاري مانورهاي متعدد ضد تروريستي تقويت نيروهاي دفاعي امنيتي براي مقابله با چنين گروه هاي تروريستي مي باشد.
نيوكوف در ادامه افزود، ما البته در ابتدا تمام توجه و نيروي خود را بر هسته اصلي مشكل كشورهاي آسياي مركزي نسبت به قرارگرفتن در مقابل تهديدات گروه هاي تروريستي متمركز كرده ايم و براساس تحقيقات و تحليل هاي صورت گرفته، ريشه يكي از دلايل حضور چنين گروه هايي در منطقه حضور جماعت هاي اسلام گرا مي باشد.
همچنين آناتولي سيداراف رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح سازمان پيمان امنيت جمعي با توجه به برگزاري مانور آتي 'برادران هم رزم 2018' در نشست خبري گفت، منطقه آسياي مركزي در حال حاضر با تنش هاي بسيار روبرو شده و مهمترين تهديدات كنوني كشورهاي اين منطقه فعاليت هاي گروه تروريستي داعش است. متاسفانه كشور افغانستان هم اكنون به محل امن اين گروه تروريستي در منطقه تبديل شده است.
به گفته سيداراف، داعش قصد دارد از افغانستان به عنوان مركز مهم آموزش نيروهاي خود استفاده كند كه براي تحقق طرح موسوم به خلافت بزرگ كه قلمرو كشورهاي آسياي مركزي و جنوب شرق آسيا را شامل مي شود، وارد عمل شوند، زيرا اين گروه تروريستي همچنان به جذب اتباع كشورهاي آسياي مركزي از جمله ازبكستان و تاجيكستان به صفوف خود ادامه مي دهد.
همچنين به گفته آلبير كرگاناف رئيس مجمع معنوي مسلمانان روسيه، در چند سال اخير در ميان مهاجرين مسلمان تاجيك تبار افراط گرايي به صورت جدي مشاهده ميشود و يكي از دلايل اصلي آن تشديد فعاليت استخدامكنندگان داعش است.
طبق اطلاعات يوري خاچاتوراف دبير كل سازمان پيمان امنيت جمعي كشورهاي مشترك المنافع، تعداد داعشيهايي كه در جنگ با سوريه و عراق شكست خورده اند در شمال افغانستان در نزديكي مرزهاي تاجيكستان، ازبكستان و تركمنستان افزايش يافته است.
خاچاتاراف خاطرنشان كرد: در شمال افغانستان گروه بزرگي از طالبان متمركز هستند. علاوه بر اين، در آنجا داعش نيز ظهور يافته كه تعداد آنها در شمال افغانستان حدود 7 هزار نفر برآورده شده است. اين مسئله بسيار جدي است.
سرلشكر الكساندر مانيلاف رئيس سازمان هماهنگي شوراي فرماندهان نيروهاي مرزي كشورهاي مستقل مشتركالمنافع اظهارات وي را تاييد كرده و افزود: گروه هاي بزرگ شبه نظاميان در بخش تاجيكي مرز افغانستان مشاهده ميشود. آنها شامل گروههاي 50 تا 100 نفري بوده و با وخامت اوضاع افغانستان خطرات و تهديدات خاصي را در اين مرز ايجاد ميكنند.
سرلشكر آندري نوويكاف رئيس مركز ضد تروريستي كشورهاي مستقل مشتركالمنافع با اشاره به تغيير مكان استقرار نيروهاي داعش پس از شكست در سوريه و عراق، گفت: با توجه به فعاليت داعش در افغانستان ميتوان پيشبيني كرد كه وظيفه استراتژيك اين گروهك در ميان مدت، گسترش حضور در شمال كشور براي دسترسي به مناطق نزديك مرزهاي كشورهاي آسياي مركزي و منطقه خودمختار سينكيانگ-اويغور چين خواهد بود.
به گفته مانيلاف، در ميان داعشيان متمركز شده در نزديكي مرزهاي كشورهاي پساشوروي، تعداد بوميان كشورهاي مستقل مشتركالمنافع زياد هستند. محققان مستقل نيز اين موضوع را تاييد ميكنند. در ميان آنها حدود سه هزار روس تبار، بيش از هزار تاجيك تبار و بيش از هزار و 500 ازبك تبار حضور دارند.
با توجه به اينكه بيشتر شبه نظاميان داوطلب عضويت در گروه داعش حاميان ايدئولوژي افراط گرايي راديكال هستند، بعيد است كه بازگشت اين افراد به خانه به معناي خداحافظي با تروريسم باشد. اين يك وقفه كوچك قبل از مبارزات جديد است كه براي استخدام افراد جديد به كار ميرود.
از طرف ديگر مسلمانان روسيه هم اين موضوع را درك ميكنند. اما متاسفانه همكاران روحاني آنها در تاجيكستان دعوت مسلمانان روسيه به همكاري در زمينه جلوگيري از افراط گرايي و تروريسم را درك نميكنند. آلبير كرگاناف خاطرنشان ميكند: افراط گرايي مهاجرين پديدهاي خطرناك است، چرا كه اين پديده در مرحله اول به امنيت كشور آسيب ميرساند. سازمانهاي ملي و سفارتخانههاي ما بايد به طور خاص در اين حوزه فعاليت كنند. اما فعلا چنين همكاري مشاهده نميشود.
آساق**ع.ه**1337
تهران- ايرنا- نماينده ويژه رئيس جمهوري روسيه در افغانستان طي سخناني با اشاره به گسترش فعاليت هاي تروريستي گروه داعش در منطقه آسياي مركزي و جذب نيروهاي جديد نسبت به برنامه هاي داعش و مهيا شدن آن براي بي ثبات كردن اين منطقه هشدار داد.