۱۰ مهر ۱۳۹۷، ۲۰:۲۴
کد خبر: 83052386
T T
۰ نفر

برهم صالح رئیس جمهوری عراق شد

۱۰ مهر ۱۳۹۷، ۲۰:۲۴
کد خبر: 83052386
برهم صالح رئیس جمهوری عراق شد

بغداد– ایرنا – 'برهم صالح' بعد از اولین تجربه ناموفق خود در رسیدن به پست ریاست جمهوری در 2014، امروز سه شنبه توانست در دومین تجربه اش به این پست مهم نائل شود و بر كرسی ای تكیه بزند كه پیش از او همفكران و معلمان سیاسی او امثال جلال طالبانی و فواد معصوم بر آن نشسته بودند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، برهم صالح در جلسه امروز سه شنبه پارلمان عراق از بین هفت نامزد ریاست جمهوری كه همگی از چهره های سیاسی كرد بودند در دور اول به همراه فواد حسین صدر نشین شد اما نتوانست اكثریت مطلق (دو سوم) را بدست آورد و انتخاب رئیس جمهوری به دور دوم كشیده شد.
با این حال پیش از آغاز دور دوم و پس از اعلام انصراف فواد حسین رقیب او از ادامه رقابت، برهم صالح در صحنه علنی مجلس بعنوان سومین رئیس جمهوری عراق در دوران پس از دیكتاتوری صدام اعلام شد اما دقایقی بعد تشكیك در قانونی بودن انصراف مذكور، این موضوع را ملغی كرد.
محمد الحلبوسی رئیس پارلمان عراق دستور رسیدگی به موضوع را داد، وی بیانیه رسمی حزب دموكرات كردستان عراق را در این خصوص نپذیرفت و خواستار اعلام كتبی انصراف از سوی شخص فواد حسین شد.
سرانجام پارلمان عراق دور دوم رای گیری را با حضور 272 نماینده آغاز كرد و برهم صالح توانست با كسب 175 رای اكثریت بالایی را برای تصدی این پست بدست آورد و سومین رئیس جمهوری عراق شود.
برهم صالح نسبتا جوان را برای این پست مهم برگزیده شد تا در 4 سال آینده او نماینده و زبان حال عراق در محافل بین المللی و منطقه ای باشد.


** در جلسه امروز پارلمان چه گذشت؟
با آغاز شمارش آرای نمایندگان پارلمان عراق برای انتخاب رئیس جمهوری جدید این كشور، برهم صالح با فاصله زیاد از رقیب اصلی خود 'فواد حسین' پیشی گرفته است.
گزارش ایرنا از صحن پارلمان عراق حاكی است در شمارش اولیه آرا تاكنون برهم صالح نامزد اتحادیه میهنی كردستان عراق با 171 رای از فواد حسین نامزد حزب دموكرات كردستان عراق با 90 رای پیش است.
با پایان شمارش آرا و عدم كسب دو سوم رای لازم (از 329 كرسی) برای پست ریاست جمهوری از سوی هیچكدام از نامزدها، انتخابات به دور دوم كشیده شد.
پیش از آغاز رای گیری برای دور دوم در پارلمان عراق با حضور 235 نماینده، انصراف فواد حسین سبب شد برهم صالح در میان نمایندگان بعنوان رئیس جمهوری جدید عراق اعلام شود.
همزمان با رای گیری دور اول مسعود بارزانی رهبر حزب دموكرات كردستان عراق، در بیانیه ای شدید اللحن نسبت به شیوه انتخاب رئیس جمهوری در پارلمان اعتراض كرد و برخی از نزدیكان وی نیز هشدار دادند در صورتی كه نتیجه مورد نظر آنها نباشد با رئیس جمهوری منتخب هیچگونه همكاری نخواهند داشت.
در همین حال تلویزیون العهد نزدیك به جبهه مقاومت عراق نیز در خبری فوری به نقل از منابع خود اعلام كرد: برت مك كورگ فرستاده ویژه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا برهم صالح را تحت فشار قرار داده است تا از دور دوم رقابت به نفع نامزد مورد نظر حزب دموكرات پاپس بكشد.
از سوی دیگر رئیس دادگاه قانون اساسی عراق نیز دقایقی پیش وارد صحن مجلس شد تا در مراسم ادای سوگند رئیس جمهوری جدید این كشور كه دقایقی دیگر مشخص خواهد شد، حضور داشته باشد.
درهمین حال خبر می رسد كه پنج نامزد ریاست جمهوری نسبت به نحوه برگزاری انتخابات امروز شكایت خود را تقدیم ریاست پارلمان كرده اند.
خبرها حاكی است فواد حسین در پی تماس تلفنی مسعود بارزانی و دستور وی، از ادامه رقابت با برهم صالح انصراف داده است.

** ویژگی ها و برنامه های برهم صالح
گرچه پست ریاست جمهوری از حیث قانون اساسی یك پست تشریفاتی به شمار می رود كه مهمترین مسوولیت اش صیانت از قانون اساسی است، اما اعتقاد این است كه عملگرایی و اثرگذاری این سمت بستگی به شخصیتی دارد كه آن را به دست می گیرد، همان طور كه در دوره جلال طالبانی بود.
در دوره فواد معصوم با همه انتقادها و حرف و حدیث هایی كه از این چهره در مسئله ضعف عملگرایی رییس جمهور می شد اما هیچكس نمی تواند نقش مثبت معصوم در صیانت از قانون اساسی و تمامیت اراضی عراق در جریان همه پرسی 2017 و همچنین آرامش در منطقه و تاكید بر روابط متوازن بین همه كشورهای منطقه خصوصا با جمهوری اسلامی ایران را منكر شود.
برهم صالح اكنون بر این كرسی تكیه زده و انتظارات از او در داخل و خارج عراق نیز بالا است به ویژه اینكه او پیشقدم طرح های مهمی در حوزه عدالت و توسعه و پیشرفت اقتصادی و فرهنگی عراق و تقویت آشتی ملی و فراتر از آن، صلح و آرامش در عموم منطقه بوده است.
از برهم صالح به عنوان چهره ای كُرد یاد می شود كه توانسته است در طول حیات سیاسی خود، به خاطر نوع شخصیت نسبتا شوخ طبع با فرهنگ، روشنفكر و تحول طلبی كه دارد، شبكه وسیعی از روابط داخلی و خارجی را ایجاد كند.
او در كردستان عراق جزو چهره ای تحول گرا است كه برای اولین بار به عنوان یكی از فرزندان احزاب حاكم كردستان عراق، دو حزب عمده كرد (اتحادیه میهنی و دمكرات ) را به باد انتقاد گرفت.
در بغداد، برهم صالح جزو دوستان نزدیك همه احزاب به شمار می رود كه به خاطر انعطاف پذیری سیاسی بالایی كه دارد و تاكید مكرر او بر ضرورت ماندن اقلیم كردستان در جغرافیا و تمامیت ارضی عراق مورد احترام و تقدیر همه جناح ها در بغداد است.
در عرصه منطقه ای و بین المللی، برهم صالح از دوستان نزدیك جمهوری اسلامی ایران به شمار می رود كه در عین حال با امریكایی ها و اروپایی ها نیز دوست است و بانی ایجاد دانشگاه آمریكایی در سلیمانیه بوده است.
این چهره چند بعدی عراق كه همه چالش های سیاسی كشورش را در طول 4 دهه گذشته همراهی و در بطن آن زندگی كرده است، اكنون در یكی از سخت ترین شرایط، بر كرسی ریاست جمهوری تكیه زده است.
برهم صالح 58 ساله متولد 1960 شهر سلیمانیه است كه در مقایسه با روسای جمهوری قبلی، جزو جوان ترین روسای جمهور عراق است و در كنار 'محمد الحلبوسی' رییس پارلمان عراق، دومین مسوول بلندپایه جوان در كشورش است.
او ازدواج كرده و دارای دو فرزند - دختر و پسر - است و مدرك دكترای خود را در زمینه رایانه از دانشگاه لیورپول انگلستان دریافت كرده كه به زبان كردی (زبان مادری)، عربی، فارسی و انگلیسی مسلط است.
در 1976 كه سرآغاز جوانی برهم صالح بود، به صفوف حزب اتحادیه میهنی كردستان عراق به رهبری جلال طالبانی پیوست و چند بار به خاطر آن، رژیم وقت بعث او را زندانی كرد.
در طول مدت اقامت اش در اروپا مسوولیت دفتر حزب اتحادیه میهنی كردستان عراق را برعهده داشت و بعدها كه اقلیم كردستان عراق در دهه 90 میلادی، خودمختاری جزئی را به دست آورد، نماینده اقلیم در آمریكا به شمار می رفت.
برهم صالح طی سال های 2001 تا 2004 سمت نخست وزیر اقلیم كردستان عراق را برعهده داشت و بعد از سقوط رژیم دیكتاتوری صدام در بهار 2003 به سمت معاون نخست وزیر در دولت گذار ایاد علاوی منصوب شد.
صالح در دولت موقت ابراهیم جعفری در 2005 عراق سمت معاونت نخست وزیری را در امور اقتصادی داشت و در دوره اولین دولت منتخب عراق به ریاست نوری المالكی در 2006 در این سمت باقی ماند.
صالح بعد از آن به اقلیم كردستان عراق بازگشت و از 2009 تا 2011 بار دیگر به سمت نخست وزیری اقلیم كردستان عراق رسید.
در 2014 رقیب فواد معصوم برای نیل پست ریاست جمهوری بود كه در نهایت با تفاهم های سیاسی كه صورت گرفت، فراكسیون ائتلاف كردها در پارلمان عراق، معصوم را بر صالح ترجیح داد.
از نكات بسیار مهم درباره برهم صالح دیدگاه سیاسی او است كه باعث شده تا به خاطر طرز فكر تحول گرایی كه دارد، در انتخابات 2018 پارلمان عراق از اتحادیه میهنی كردستان عراق جدا شده و با جریان سیاسی تازه تاسیس خود موسوم به 'ائتلاف برای دمكراسی و عدالت' 2 كرسی در پارلمان جدید عراق به دست آورد.
اصرار او در این دوره بر نامزدی پست ریاست جمهوری عراق باعث شد كه طیف 'بافل طالبانی' (فرزند جلال طالبانی) در داخل اتحادیه میهنی كردستان عراق كه معتقد به ضرورت تحول در اداره اقلیم كردستان عراق است، از نامزدی صالح حمایت كند.
صالح با حمایت این طیف عملا بار دیگر به صفوف حزب سابق خود برگشت هر چند طیف دیگری از این حزب، از نامزدی 'عبداللطیف رشید' (باجناق جلال طالبانی) حمایت كرد اما همه قرائن از همان آغاز نشان می داد كه صالح شانس بیشتری برای كسب این پست دارد.
برهم صالح با وجود اینكه به عنوان كرد در عملیات رای گیری همه پرسی 2017 جدایی كردستان از عراق شركت كرد، اما در این عین حال از این همه پرسی و بانی آن 'مسعود بارزانی' انتقاد كرد و آن را اشتباهی بزرگ می دانست.
او به ضرورت ماندن اقلیم كردستان در جغرافیای عراق دارد و معتقد به ضرورت گسترش روابط اقلیم با بغداد و حضور قدرتمند كردها در پایتخت عراق است.
در عرصه منطقه ای و بین المللی نیز او یك طرح ویژه را برای ایجاد یك ائتلاف منطقه ای به منظور حفظ آرامش و صلح در منطقه مطرح كرده است.
به اعتقاد او، این ائتلاف منطقه ای و بین المللی بایستی متشكل از جمهوری اسلامی ایران، عراق، شورای همكاری خلیج فارس، اردن، سوریه، تركیه و پنج عضو شورای امنیت سازمان ملل باشد.
به اعتقاد او این ائتلاف باید با مركزیت عراق اداره شود تا بتواند صلح و آرامش و توسعه پایدار را در منطقه ایجاد كند.
اكنون برهم صالح به این پست مهم رسیده و با توجه به اینكه در حیات سیاسی خود طرح های مختلفی را برای توسعه ارائه كرده است چهار سال فرصت دارد تا ایده های سیاسی خود را محقق كند.
ناظران مسائل عراق تردید ندارند كه برهم صالح در این مدت با چالش های متعددی مواجه خواهد شد كه یكی از مهمترین این چالش از طرف همتباران قومی اش از جمله در حزب دموكرات كردستان عراق به رهبری مسعود بارزانی خواهد بود كه از رویكرد سیاسی تحول طلب صالح بر آینده سیاسی خود در اقلیم كردستان و عموم عراق بیمناكند.
خاورم *10*353*380*