عليرضا بقالي روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: گروه هاي نظارت و پايش اداره كل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي با همكاري مسوولان محلي پس از مشاهده مرگ و مير صدها هزار ماهي در رودخانه زرينه رود بلافاصله در محل حادثه حاضر شدند.
وي گفت: اين گروه ها به منظور بررسي ميداني از محل مرگ و مير ماهي ها از رودخانه و منابع آلاينده احتمالي آن بازديد كردند و نمونه برداري هاي لازم را انجام دادند.
بقالي افزود: آناليزهاي تخصصي انجام گرفته توسط آزمايشگاه اداره كل حفاظت محيط زيست استان مشخص كرد كه ورود پساب آلوده كارخانه قند مياندوآب به داخل آب اين رودخانه موجب افزايش بار آلي و كاهش ميزان اكسيژن محلول آب آن شده و تلفات گسترده ماهي ها و انواع آبزيان را به دنبال داشته است.
وي بيان كرد: بررسي هاي لازم همچنين مشخص كرد كه در اين حادثه امور منابع آب مياندوآب نيز به علت آنكه حق آبه زيست محيطي رودخانه زرينه رود را اختصاص نداده، مقصر است.
بقالي اضافه كرد: يك هفته قبل از اين حادثه به مديريت امور منابع آب اين شهرستان هشدار داده شده بود كه در صورت عدم رهاسازي حق آبه رودخانه، ممكن است شاهد فاجعه زيست محيطي در آن باشيم ولي توجهي از طرف مسوولان اين اداره به اين قضيه نشد.
وي بيان كرد: در حالي كه طبق مصوبه، پنج مترمكعب در ثانيه حق آبه اكولوژيستي زرينه رود از سد 'نوروزلو' است، مسوولان امور منابع آب اين حق آبه را اختصاص ندادند و با توجه به پايان فصل آبياري، آبي از دريچه هاي سد نوروزلو به داخل رودخانه رها نشد.
بقالي يادآور شد: هم اكنون با توجه به پيگيري هاي انجام گرفته و افزايش حجم آب در بستر اين رودخانه، مرگ و مير ماهي ها نيز متوقف شده است.
رييس اداره حفاظت محيط زيست مياندوآب گفت: كارخانه قند و امور منابع آب اين شهرستان در اين رابطه مقصر هستند و با تشكيل پرونده به مراجع قضايي معرفي مي شوند.
به گزارش ايرنا، دادستان عمومي و انقلاب شهرستان مياندوآب به عنوان مدعي العموم به اين حادثه ورود پيدا كرده و پرونده اي نيز در اين زمينه در دستگاه قضايي اين شهرستان تشكيل شده است.
آلوده شدن آب رودخانه زرينه رود مياندوآب به علت ورود پساب كارخانه قند اين شهرستان براي چندمين بار تكرار شده و در سال هاي اخير موجب مرگ هزاران قطعه ماهي و آبزيان اين رودخانه شده است.
كارخانه قند مياندوآب در سال 1393 نيز در حادثه اي مشابه به علت وارد كردن پساب خود به داخل اين رودخانه و مرگ هزاران قطعه ماهي، مقصر شناخته و به پرداخت 800 ميليون ريال جريمه نقدي محكوم شد.
رودخانه زرينه رود در جنوب شرقي آذربايجان غربي قرار دارد و 80 كيلومتر از آن در داخل مياندوآب جاري است.
اين رودخانه با 230 كيلومتري درازا، طولاني ترين رود استان است كه طول شهرستان هاي شاهين دژ و مياندوآب را طي مي كند و به درياچه اروميه مي ريزد.
اين رود از كوه هاي 'چهل چشمه' شهرستان سقز از توابع استان كردستان سرچشمه مي گيرد و رودخانه هاي خورخوره و ساروق در تكاب، هولاسو، هاچه سو، محمودآباد و آجرلوچاي در شاهين دژ و ليلان چاي در مياندوآب به آن مي پيوندند.
بر روي اين رودخانه سد بوكان قرار دارد كه ميزان آب خروجي را تنظيم مي كند.
شهرستان مياندوآب با بيش از 277 هزار نفر جمعيت در جنوب آذربايجان غربي قرار دارد.
9871/6185/6185/3072
مهاباد- ايرنا- رييس اداره حفاظت محيط زيست مياندوآب گفت: ورود پساب آلوده كارخانه قند اين شهرستان به داخل رودخانه زرينه رود و عدم اختصاص حق آبه اكولوژيستي رودخانه از سوي امور منابع آب عامل مرگ و مير هزاران ماهي در اين رودخانه است.