به گزارش ایرنا، طیفی از این بهبود یافتگان با اعتیاد حمایت خانواده و شغل خود را از دست داده اند و پذیرش مجددشان به جبران خسارات پس از پاكی از عهده آنان به تنهایی خارج است و می طلبد كه برنامه منسجمی در این زمینه برای این قشر تعریف و اجرایی شود.
آمارها بیانگر آن است كه حدود سه میلیون نفر در كشور درگیر بلای خانمانسوز اعتیاد هستند كه 11 درصد آنان را زنان تشكیل می دهند و باید در كنار سیاست های فرهنگی، پیشگیرانه و درمان آسیب دیدگان، زنجیره ای از اقدامات هدفمند در خدمات مشاوره ای، حمایت های اجتماعی و مهارتی و فرصت سازی شغلی همراه با نظارت بهینه نهادینه شود.
بر اساس آمار موجود در استان مركزی حداقل 60 هزار معتاد شناسایی شده كه 10 درصد از این جمعیت آسیب دیده زن است.
پاكی از اعتیاد به عنوان سرمایه ای مهم و دستاوردی مطلوب هنگامی اثربخش است كه معتاد دوباره مجال بازگشت به چرخه آسیب و سوء مصرف مواد را نیابد و یكی از عواملی كه به گفته صاحب نظران در این خصوص نقش محوری را دارد اشتغال است چرا كه با شغل فرصت گذران مفید وقت، درآمدزایی و تعلق پذیری اجتماعی در فرد تامین می شود و با دامنه ای از شرایط زیست مطلوب و آبرومند كمتر به فكر بازگشت مجدد به منجلاب اعتیاد را می كند.
به گفته كارشناسان اجتماعی اعتیاد از آسیب های پیچیده و چند وجهی است كه با خود می تواند زنجیره ای از معضلات و آسیب های ثانویه را همراه داشته باشد بنابراین صرف فرصت و هزینه برای ایجاد فرصت شغلی معتاد بهبود یافته سرمایه محسوب می شود و می طلبد كه تصمیم سازان و كارفرمایان فعال در بخش های مختلف جامعه با توجه به این مهم فرصت جوانه زدن دوباره را برای پاك شدن از اعتیاد فراهم آورند.
نگاه جامعه به معتاد بهبود یافته به عنوان نیروی انسانی مولد نیازمند بازتعریف است و می طلبد كه ایده های كارآفرینی با كمك خیران به مدد این قشر آمده و در كارسازی و اشتغال آنان گام های موثر برداشته شود.
دولت تدبیر و امید نگاه ویژه ای به اشتغال معتادان بهبود یافته دارد و سیاست های تشویقی خوبی برای كارفرمایانی كه این قشر را به كارگیرند در نظر گرفته است و انتظار می رود كه مشاركت حوزه های كارساز در اشتغالزایی این قشر گسترده تر شود.
دبیر شبكه اجتماعی و اعتیاد خانه سازمان های مردم نهاد استان مركزی گفت: گام های حمایت از معتادان بهبود یافته نیازمند حمایت گسترده تر است تا بتواند به عنوان ساز و كار نجات بخش این قشر عمل كرده و آنان را به گردونه زندگی عادی برگرداند.
«علی جعفری» افزود: معتادان بهبودیافته در پذیرندگی از سوی جامعه با مشكلاتی مواجه هستند و برای مثال در ضمانت نامه بانكی از مشكلات جدی رنج می برند و در راستای اخذ تسهیلات اشتغالزایی آنان سنگ اندازی و كندی وجود دارد.
وی بیان كرد: اگرچه معتاد زمانی به عنوان آسیب زننده اجتماعی مطرح بوده اما مادامی كه به پاكی می رسد باید نگاه های منفی از او برداشته شود تا بتواند فرصت تداوم حیات و اثربخشی اجتماعی داشته باشد و این مهم بدون مجاری فرصت و حمایت موثر امكان پذیر نیست.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی ادامه داد: سقف تسهیلات اشتغالزایی برای معتادان بهبود یافته محدود است و بیشتر این قشر باید مدت های طولانی در انتظار باشند، ضمن آنكه ضمانت آنان را به آسانی نمی پذیرند.
جعفری عنوان كرد: بیكاری مهمترین دلیلی است كه می تواند از نظر روحی و اجتماعی معتاد بهبود یافته را منزوی و مایوس كند و این مسئله به شدت برای سلامت و پاكی آنان آسیب زا است.
وی گفت: معتادان بهبود یافته نیاز به حمایت های روانی و اجتماعی بالایی دارند كه این مهم باید مورد توجه جدی قرار گیرد و هر غفلت در این راستا می تواند مسیر و سرنوشت معتادان بهبود یافته را تغییر دهد.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر استان مركزی گفت: جمع آوری معتادان متجاهر وظیفه این نیرو نیست و برخورد با خرده فروشان، قاچاقچیان و عناصر اصلی فعال در تهیه و توزیع مواد مخدر از وظایف پلیس مواد مخدر است.
سرهنگ «احمدرضا چگینی» افزود: جمع آوری معتادان متجاهر باید توسط شهرداری و یا بهزیستی صورت گیرد اما این كار به ناچار بر عهده نیروی انتظامی سپرده شده و توان زیادی از فعالیت ها باید به این بخش هدایت شود.
وی بیان كرد: حدود هشت هزار معتاد متجاهر از ابتدای امسال تاكنون در استان مركزی جمع آوری شده كه حدود 80 درصد این افراد برای چندمین بار متوالی دستگیر شده اند و این نشان می دهد كه تنها مبارزه با اعتیاد چاره ساز نیست بلكه باید زنجیره ای از اقدامات از پیشگیری تا حمایت های بعد از پاكی طراحی و اعمال شود.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی ادامه داد: اگر مراقبت های حوزه درمان و پس از درمان مورد توجه ویژه قرار گیرد و دستگاه های مسئول به وظایف خود جامعه عمل بپوشند شمار معتادان متجاهری كه برای چندمین بار متوالی دستگیر می شوند كاهش خواهد یافت.
سرهنگ چگینی اظهار داشت: نبود مكان غربالگری برای معتادان متجاهر از مشكلات است كه در این راستا شهرداری مكانی را مشخص و اعلام كرده اما هنوز تایید نشده است.
مدیركل فنی و حرفه ای استان مركزی گفت: تفاهم همكاری خوبی در راستای وضعیت معتادان بهبود یافته و كاهش آسیب های اجتماعی از طریق این نهاد با بهزیستی و شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی منعقد شده است.
«سعیدرضا شاه محمدی» افزود: آموزش های ویژه ای برای معتادان ماده 15 و 16 این استان در نظر گرفته شده و 2 كارگاه جوشكاری و برق و ساختمان در این راستا تجهیز شده و به زودی آموزش های آن آغاز می شود.
وی بیان كرد: نخستین دوره كارآفرینی بهبود یافتگان در سال جاری نیز با حضور بیش از 32 نفر از معتادان بهبود یافته این استان برگزار شد.
مدیركل فنی و حرفه ای استان مركزی ادامه داد: این نهاد تا پایان سال جاری باید 50 هزار نفر ساعت آموزش كاهش آسیب به جامعه هدف ارائه كند كه تاكنون 21 هزار و 511 نفر ساعت آموزش ارائه شده است.
شاه محمدی عنوان كرد: آموزش های این نهاد به معتادان بهبود یافته و افراد آسیب دیده در زمینه جوشكاری، تاسیسات، برق ساختمان، تعمیر خودرو، كشاورزی، كارآفرینی، قالیبافی، خیاطی و كار روی چرم است.
وی گفت: آموزش های فنی و حرفه ای به معتادان بهبود یافته و افراد آسیب دیده نقش موثری در افزایش خودباوری در این اقشار دارد اما به تنهایی در ایجاد اشتغال برای آنان راهگشایی نمی كند.
مدیركل فنی و حرفه ای استان مركزی ادامه داد: حل مشكل اشتغال معتادان بهبود یافته و افراد آسیب دیده عزم و جدیت دستگاه های مختلف را طلب می كند.
مدیركل بهزیستی استان مركزی نیز در این زمینه گفت: برابر تكالیف و مقررات، معتادان بهبود یافته باید پس از درمان و گذراندن 12 تا 18 ماه از پاكی خود برای دریافت تسهیلات اشتغالزایی به این نهاد مراجعه كنند.
«زهرا امینی» افزود: تسهیلات اشتغال معتادان بهبود یافته 200 میلیون ریال است و با ارائه طرح توجیهی شغلی از سوی بهبود یافتگان قابل دریافت است.
وی بیان كرد: معتادن بهبود یافته ای كه گواهی آموزش های فنی و حرفه ای داشته باشند در زمان كوتاهتری می توانند از تسهیلات اشتغالزا بهره مند شوند.
مدیركل بهزیستی استان مركزی ادامه داد: بهزیستی این استان نظارت ویژه ای در استای اشتغال معتادان بهبود یافته و راستی آزمایی تسهیلات پرداخت شده دارد.
امینی تصریح كرد: این نهاد حمایت های ویژه ای از توسعه طرح های اشتغال معتادان بهبود یافته نیز دارد و در این راستا هم تسهیلاتی اعطا می شود.
وی یادآور شد: تسهیلات اشتغالزا در سال گذشته به 680 معتاد بهبود یافته در استان مركزی پرداخت شد اما امسال هنوز پرداخت تسهیلات آغاز نشده و در مرحله معرفی به بانك است.
مدیركل بهزیستی استان مركزی افزود: اشتغال معتادان بهبود یافته علاوه بر حفظ پاكی و دوری این قشر از مصرف مواد مخدر نقش موثری در درآمدزایی برای خانواده های بهبودیافتگان دارد و دامنه ای از آسیب های احتمالی را در خانواده آنان كه ممكن است به دلیل تنگناهای مالی ایجاد شود پیشگیری می كند.
سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی گفت: اشتغال معتادان بهبود یافته از اهیمت بالایی برخوردار است و دستگاه های اجرایی در این راستا باید تلاش مضاعفی به كار گیرند.
« احمد ملك حسینی» افزود: شیوع شناسی جدید اعتیاد كشور سال 96 انجام شده اما هنوز نتایج آن به استان ها اعلام نشده اما شواهد بیانگر آن است كه نداشتن شغل موجب برگشت درصد زیادی از بهبود یافتگان به اعتیاد مجدد می شود.
وی بیان كرد: دبیرخانه این شورا از سال 95 مسائل مربوط به اشتغال بهبود یافتگان را با جدیت دنبال كرده و تاكنون 30 شغل برای این قشر در اراك فراهم شده است.
سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی ادامه داد: سه میلیارد ریال تسهیلات برای تجهیز سه كارگاهی كه معتادان بهبود یافته را در اراك به كار گرفته اند از طریق منابع ستاد مبارزه با موادمخدر پرداخت شده و 50 درصد از حق بیمه این كارگران نیز توسط این ستاد پرداخت می شود.
ملك حسینی اظهار داشت: این كارگاه ها هر 45 روز یكبار توسط این شورا بازدید می شود و تاكنون در بررسی های صورت گرفته بهبود یافتگان مشغول به كار در این كارگاه ها برگشت به اعتیاد نداشته اند.
وی گفت: بحث اشتغال زنان بهبود یافته نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است كه این مهم باید از سوی دولتمردان مورد توجه جدی قرار گیرد.
سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی افزود: یك كارگاه جوراب بافی در اراك توسط یك خانواده آسیب دیده ایجاد شده كه مدیریت آن برعهده زن خانواده است و این فرد، آموزش جوراب بافی و بلوز بافی را به زنان بهبود یافته و یا خانواده های آسیب دیده به صورت رایگان ارائه می دهد.
ملك حسینی عنوان كرد: این كارگاه برای توسعه و خرید دستگاه های مورد نیاز نیازمند تسهیلات است كه در این راستا یك میلیارد و 500 میلیون ریال تسهیلات درخواست شده است.
وی تصریح كرد: پیش بینی شده با اخذ این تسهیلات 12 فرصت شغلی برای زنان بهبود یافته و یا اعضای خانواده های آسیب دیده در اراك ایجاد شود.
سرپرست دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی ادامه داد: اشتغال معتادان بهبود یافته نقش موثری در حفظ پاكی آن ها و جلوگیری از بازگشت مجدد این قشر به مصرف موادمخدر دارد.
ملك حسینی اظهار داشت: سیاست های تشویقی خوبی برای كارفرمایانی كه معتادان بهبود یافته را به كار گیرند در نظر گرفته شده كه انتظار است دستگاه های اجرایی تلاش بیشتری را در راستای این مهم اعمال كنند و فرهنگ سازی در خصوص كارسازی برای معتادان بهبود یافته در بازار كار مضاعف شود.
وی افزود: كارگروه اشتغال و صیانت از بهبودیافتگان پارسال در این استان تشكیل شده و فعالیت های متنوعی دارد.
استان مركزی با 12 شهرستان دارای بیش از یك میلیون و 400 هزار نفر جمعیت است.
3005/6013/
اراك - ایرنا - معتادان بهبود یافته قشری از جامعه هستند كه كوران آسیب را پشت سر گذاشته و از چنبره مواد مخدر و مشقت آن گریخته اند و برای جوانه زدن نیازمند حمایت شغلی و اجتماعی هستند.