۱۶ مهر ۱۳۹۷، ۱۲:۵۹
کد خبر: 83058502
T T
۰ نفر
تلاش روسيه براي پيشگيري استفاده ابزاري از داعش درافغانستان

كابل - ايرنا - روسيه با توجه به تجربه اي كه از سوريه دارد ، خواستار درج نام شاخه خراسان داعش در فهرست تحريم هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد شده و تلاش دارد از استفاده ابزاري داعش بابت تعارض اسمي موجود بين عناوين گروه هاي تروريستي فعال در افغانستان، پيشگيري كند.

به گزارش ايرنا، روسيه نوع مبارزه با داعش و ديگر گروه هاي تروريستي را در سوريه از سوي مدعيان غربي به ويژه آمريكا ديده است و مي داند چالش تعريف عمومي از تروريست ها در آن كشور چه بر سر جنگ آورد، پس نگران است كه چنين مشكلي در افغانستان بروز كند و پيش از بوجود آمدن بحران جدي، داعش در افغانستان تحريم شود تا در آينده بهانه اي براي حمايت از آنها باقي نماند.
زيرا آنچه در سوريه در تعريف تروريست ها بين روسيه، حاميان دولت سوريه با آمريكا و كشورهاي عربي و غربي بر سر تعريف از تروريسم در آن كشور بوجود آمد سبب شد شماري زيادي از گروه هاي تروريستي كه بايد هدف قرار مي گرفتند، از سوي غرب حمايت شدند و اين موضوع باعث شد تا مبارزه با تروريسم در سوريه طولاني شود.
در حال حاضر در افغانستان نيز هيچ تعريف روشن و جامع از مصداق تروريسم وجود ندارد حتي در ميان مقامات دولت افغانستان هنوز در مورد طالبان و گروه هايي كه با آنها به نبرد نيروهاي دولتي و نظاميان خارجي مي روند، واژه تروريست بكار نمي برند و از عناويني مانند مخالفان مسلح گاه با معناي ديگري استفاده مي شود.
وقتي از مخالفان مسلح دولت سخن گفته مي شود ، نه تروريست ، طبيعي است كه با گذشت هر روز نفوذ طالبان در جامعه افغانستان كه شاهد ناكارآمدي هايي هم در دولت هستند، گسترش يابد و در اين وضعيت تعريفي واضحي براي مبارزه و چگونگي برخورد با آنها وجود نداشته باشد و جنگ در فضاي مبهم ادامه يابد و در بسياري اوقات نبود تعريف واضح از تروريست يا مخالف دولت انگيزه نيروهاي دولتي را نيز در جنگ با طالبان تضعيف مي كند.
بعيد نيست كه روزي در افغانستان از گروه تروريستي و تكفيري داعش با توجه به همين تعارضاتي كه در تعريف تروريست در افغانستان وجود دارد و تجربه اي كه در سوريه ديده شد ؛ شاخه خراسان داعش شاخه اي از طالبان جدا شده تفسير شود و به بهانه اين كه در فهرست تروريست هاي سازمان ملل متحد نيست مورد حمايت هم قرار گيرند.
«ولاديمير سافرانكوف» نماينده دائمي روسيه در سازمان ملل متحد در 13 مهر ماه از شوراي امنيت خواست كه تا تحريم اعضاي شاخه خراسان داعش را در افغانستان دراولويت خود قرار دهند.
اين ديپلمات روس با اشاره به امنيت آسياي مركزي گفت كه با توجه به گسترش حضور داعش در افغانستان معتقد است كه افزايش تحريم‌هاي شوراي امنيت عليه افراد و سازمان‌هايي كه بخشي از شاخه داعش در افغانستان هستند و يا با آن ارتباط مستقيم دارند بايد در اولويت قرار بگيرد.
روسيه از جمله كشورهاي منطقه است كه پيش از اين بارها نگراني خود را از حضور داعش در افغانستان و تلاش اين گروه تروريستي براي گسترش ناامني‌ها به آسياي مركزي ابراز كرده است.
فرانكوف گفته است كه مسكو نسبت به اقدامات آمريكا و ناتو براي مقابله با تهديد داعش در افغانستان اطميناني ندارد.
«ضمير كابلوف» نماينده ويژه رئيس جمهوري روسيه در امور افغانستان هم هفته گذشته اعلام كرد كه حدود دو هزار و 500 تن از افراد داعش در مرز بين افغانستان و پاكستان مستقر شده اند و اين افراد هيچ دغدغه اي براي جنگ با نظاميان خارجي حاضر در افغانستان ندارند، بلكه در تلاش ناامن كردن كشورهاي آسيايي ميانه هستند، زيرا تعداد زياد آنها ساكنان اصلي همين كشورها هستند.
كارشناسان افغان نيز باور دارند كه داعشي هايي كه در افغانستان حضور دارند از كشورهاي ازبكستان، تاجيكستان، چچن و اويغورهاي چيني هستند كه از پاكستان و كشورهاي خود به مناطق تحت سلطه داعش به افغانستان آمده اند.
«عارف رحماني» عضو مجلس نمايندگان افغانستان به خبرنگار ايرنا گفت كه اين داعشي هاي خارجي در استان هاي «ننگرهار» ، «جوزجان» و «سرپل» حضور دارند اما تاكنون شواهدي در دست نيست كه داعش هاي عربي از سوريه و عراق به اين مناطق رسيده باشند.
روسيه از حضور رو به گسترش داعش در افغانستان نگران است و همواره از حمايت دست هاي پنهان و تجهيز آنها توسط بالگردهاي ناشناس در افغانستان از گروه تكفيري داعش ابراز نگراني كرده است اما تاكنون دولت افغانستان و نظاميان خارجي اين ادعاها را بي اساس خوانده اند.
در اين حال شماري از كارشناسان و نمايندگان مجلس افغانستان نيز باور دارند كه بالگردهاي ناشناس در افغانستان داعش را حمايت و تجهيز مي كنند و آنها شواهدي را در اين راستا مشاهده كرده اند.
«ظاهر قدير» معاون سابق مجلس نمايندگان افغانستان بارها مدعي شده كه داعش در استان ننگرهار با بالگردهاي ناشناس شبانه به مناطق دشوارگذر پايين و تجهيز مي شوند و افراد وي اين صحنه ها را به چشم خود مشاهده كرده اند.
«ولاديمير پوتين» رئيس جمهوري روسيه در سفر اخير خود به هند كه در آن قرارداد فروش سيستم موشك دفاعي «اس 400» را امضا كرد، در باره وضعيت افغانستان و حضور تروريست ها در اين كشور با نخست وزير هند بحث و تبادل نظر كرد.
اين اظهارات مقامات روسيه درباره افغانستان به مذاق فرماندهان نظامي غربي خوش نيامد و روسيه را متهم كرده است كه براي گسترش نفوذ خود در افغانستان تلاش مي كند.
ژنرال «جوزب ووتل» رئيس ستاد نيروهاي مشترك آمريكا بتازگي ابراز نگراني كرده است كه روسيه براي گسترش نفوذ خود در افغانستان تلاش مي كند.
اما سوال اين است كه روسيه يكي از كشورهاي منطقه و همسايه دور افغانستان محسوب مي شود و از نظر آمريكا حق نگراني و ابزار نظر در باره وضعيت افغانستان را ندارد اما آمريكا كه حضور وي در منطقه از جمله افغانستان و نحوه مبارزه آنها با تروريسم زير پرسش است، هيچ گونه مشكل قانوني ندارد و براي خود حق مي دهد كه هركاري در اين كشور انجام دهد اما همسايه و كشورهاي منطقه هرگونه ابراز نظر و نگراني ها از طرف آمريكا غيرقانوني پنداشته مي شود.
با توجه به حضور رو به گسترش داعش در افغانستان و احساس خطر روسيه از حضور اين گروه از طريق افغانستان به كشورهاي آسياي ميانه و پشت مرزهاي روسيه، فرصت را براي مواجه قدرت هاي بزرگ در اين كشور دور از امكان نمي سازد كه خود مقامات افغان نيز متوجه آن شده است.
«حكمت خليل كرزي» معاون سياسي وزارت خارجه افغانستان هفته گذشته در كابل گفت كه رقابت روسيه و آمريكا از اوكراين به طرف افغانستان در حركت است و اگر اين كشور نتواند توازن بين قدرت ها را حفظ كند، اين رقابت براي آينده افغانستان خطرناك خواهد بود.
آساق*291*1104**1337