به گزارش روز دوشنبه ایرنا، 'بروس ریدل' از مدیران ارشد اندیشكده بروكینگز، تاثیرگذارترین اندیشكده جهان دریادداشتی با عنوان'چه بر سر 'جمال خاشقچی' آمده است؟' در این نشریه افزود: ممكن است هرگز نفهمیم دقیقا چه اتفاقی برای 'خاشقچی' در كنسولگری عربستان سعودی در استانبول افتاده است و در این میان اشك تمساح ولیعهد عربستان هم احتمالا از سر دروغ و فریب است.
منابع تركیه می گویند كه خاشقچی در تاریخ 2 اكتبر(10مهر) در كنسولگری عربستان در این كشور به قتل رسیده و جسد او مخفیانه به عربستان فرستاده شده است. از سوی دیگر سعودی ها به مقامات ترك اجازه داده اند تا در جستجوی خاشقچی كنسولگری را بگردند كه این خود نشان می دهد او توسط سرویس های امنیتی سعودی كشته شده و یا زنده از این محل به بیرون برده شده است.
در ادامه یادداشت این عضو اندیشكده بروكینگز می خوانیم: در وفاداری این روزنامه نگار عربستانی به كشورش هرگز شكی وجود ندارد. او مدتها به عنوان دست راست 'شاهزاده تركی الفیصل'، رئیس سازمان اطلاعات سعودی كه بعدها به عنوان سفیر در انگلیس و ایالات متحده مشغول بوده، شناخته می شد. او همچنین از منتقدان سیاست های كشورش بوده است.
خاشقچی از زمانی كه با هشدارهای مقامات سعودی در خصوص انتقاد علیه ولیعهد عربستان روبرو شد به آمریكا رفت. آخرین ستون او برای واشنگتن پست در مورد ابتكار سیاست شاهزاده 'محمد بن سلمان' بود: 'جنگ در یمن'. این ولیعهد جوان كه وزیر دفاع كشور نیز می باشد از كسانی است كه از زمان روی كار آمدن كارزار جنگ علیه حوثی ها در یمن را به راه انداخته است. این شاهزاده اما در مورد انتقادات بسیار 'نازك نارنجی' است به ویژه در خصوص انتقاد از وی در خصوص جنگ یمن كه بدترین فجایع انسانی را در جهان رقم زده و منجر به تضعیف این پادشاهی شده است.
در مقاله واشنگتن پست، خاشقچی خواستار آتش بس فوری و متاركه جنگ شده بود. وی پیشنهاد كرد ریاض باید میزبانی مذاكرات صلح را در طائف، صحنه میانجیگری قبلی عربستان، برگزار كند. وی همچنین استدلال كرده بود در غیر اینصورت منزلت عربستان به عنوان رهبر جهان اسلام در خطر است. در حقیقت هم سه سال جنگ در یمن نام سعودی ها را لكه دار كرده و از آنها یك قلدر بیهوده به تصویر كشیده و در سراسر جهان نام سعودی ها خدشه دار شده است.
بنابر این گزارش، خاشقچی نشان می دهد كه ولیعهد سعودی پرچمدار جنگ و قتل عام یمن و خشونت داخلی در عربستان است.این امر همچنین منعكس كننده اتهامات'شاهزاده احمد'برادر ناتنی پادشاه است كه شاهزاده محمد بن سلمان رااز خاندان سلطنتی نمی داند و او را مرتكب جنایات جنگی دانسته است. شواهد همچنین نشان می دهد كه در پشت صحنه، مجلس سعود هم عمیقا به دلیل جنگ در یمن و تصمیمات ولیعهد دچار دو دستگی شده است.
دو دستگی در خانواده سلطنتی نیز بی شك هشداری برای شاهزاده محمد است.پدرش(ملك سلمان)اكنون از او حمایت می كند و لذا مشروعیت بن سلمان برقرار است اما وی كه قرار است وارث تاج و تخت باشد، از خاندان آل سعود نیست. لذا با مرگ ملك سلمان مشروعیت ولیعهد نیز به زیر سوال رفته و نبرد بر سر تاج و تخت میان جانشینان دور از انتظار نخواهد بود.
شایان ذكر است عربستان سعودی سابقه طولانی در ربودن مخالفان خود در خارج كشور دارد. اما این روند در سالهای اخیر به شدت افزایش یافته است. گزارش ویژه بی بی سی در این خصوص می گوید كه از زمان به سلطنت رسیدن 'ملك سلمان'، دست كم دو شاهزاده عربستان سعودی در سال 2015 ربوده شده اند.
بنابراین وضعیت به طور كامل روشن است و حتی طرفداران بن سلمان در غرب می توانند واقعیت را ببینند. اما ولیعهد جوان سعودی شك ندارد كه دولت 'دونالد ترامپ' هیچ اقدامی در مورد نقض حقوق بشر در عربستان انجام نخواهد داد و احتمالا هم حق با او است.
'جمال خاشقچی' نویسنده روزنامه نگار و مقاله نویس اهل عربستان از منتقدان سرسخت سیاست های سركوب 'محمد بن سلمان' و از مخالفان روابط اسرائیل و عربستان بود.وی پس از آنكه برای ثبت ازدواج خود به كنسولگری عربستان در استانبول رفت، ناپدید شد. نام وی در لیست افراد تحت تعقیب بن سلمان قرار داشت.
'تارنمای المانیتور از فوریه 2012 توسط 'جمال دنیل' یكی از عربهای آمریكایی تبار در واشنگتن، دی.سی. پایه گذاری شد. المانیتور به جمعآوری گزارش و تجزیه و تحلیل در مورد خاورمیانه از جمله خلیج فارس، مصر، ایران، اسرائیل، دولت فلسطین و دیگر كشورها میپردازد. این تارنما با رسانههای بزرگ خبری در خاورمیانه نیز همكاری میكند'.
اروپام***7276**1590
تهران - ایرنا - المانیتور در گزارشی نوشت: ممكن است هرگز نفهمیم چه بر سر جمال خاشقچی روزنامه نگار منتقد حكومت عربستان آمده است ، اما در این میان اشك 'محمد بن سلمان' برای او از سر دروغ و فریب است.