دولت استرالیا در حالیكه همواره از سیاست های ضد مهاجرتی خود به عنوان اقدامی برای محافظت از مردم كشورش یاد كرده، اما بسیاری از رسانه های جهان از ایجاد اردوگاه های مهاجر ستیز در این كشور به عنوان گوانتاناموهای استرالیایی یاد كرده اند.
دولت این كشور روز جمعه گذشته (13 مهرماه) اعلام كرد سیاست های ضد مهاجرتی ثمربخش بوده و موجب شد تا ورود مهاجران غیرقانونی به این كشور قاره اقیانوسیه كاهش یابد.
كانبرا كه اردوگاه كریسمس را روز جمعه بست، این اقدام را نتیجه موفقیت آمیز بودن سیاست های سختگیرانه برای جلوگیری از ورود قایق های مهاجران غیرقانونی دانست.
اردوگاه كریسمس یك بازداشتگاه دورافتاده در مرزهای مشترك اقیانوس هند و آرام به وسعت 2 هزار و 300 كیلومتر مربع است كه با استرالیا از طریق غرب شهر «پرت» ارتباط دارد.
این بازداشتگاه وسیع مهاجران غیرقانونی در سال 2008 در جزیره كریسمس شروع به فعالیت كرد، اما از سال 2013 پذیرای حضور تعداد زیادی از مهاجران بود و در این سال ها گزارشهای مختلفی از وقوع جرایم مختلف مانند غارت، تجاوز ، قتل و خودكشی در رسانه های منطقه منتشر شده است .
مقام های استرالیایی تاكنون آمار دقیقی از تعداد مهاجران غیرقانونی این اردوگاه اعلام نكرده اند، اما دیوید كالمن سخنگوی وزارت مهاجرت استرالیا اعلام كرد: تعداد 30 نفر از پناهجویان مستقر در كریسمس به 2 اردوگاه دیگر مانوس و نائورو منتقل شده اند.
طبق گزارش گاردین استرالیا، كالمن تاكید كرده كه این مركز بخش مهمی از سیاست ها و اقدامات كانبرا برای مقابله با قایق های مهاجران بود، زیرا در آن زمان استرالیا شاهد ورود روزانه قایق های پراز مهاجران غیرقانونی و اتباع كشورهای مختلف خاورمیانه بود كه بطور عمده از اندونزی و سری لانكا وارد مرزهای این كشور می شدند.
سیاست های ضد مهاجرتی استرالیا كه به ' تحمل صفر در قبال مهاجران غیرقانونی' دراین كشور شهرت یافته ، درسال های گذشته سبب دستگیری و بازداشت هزاران نفر شده است.
وزارت مهاجرت استرالیا اعلام كرده كه این منطقه به صورت پایگاهی برای بازگرداندن احتمالی مهاجران غیرقانونی حفظ خواهد شد.
طبق آمارهای ارائه شده توسط وزارت مهاجرت استرالیا این كشور درسال 2013 ، در اوج سیاست های ضد مهاجرتی، بیش از 10 هزار نفر را كه به طور غیرقانونی وارد آبهای این كشور شده بودند، بازداشت كرده كه افزون بر 2 هزار نفر از آنها كودك بودند.
علاوه بر مهاجران غیرقانونی در اردوگاه كریسمس، تعدادی از اتباع بیگانه و مجرمان و محكومان اجتماعی در دادگاه های استرالیا، نیز زندگانی در تبعید خود را در این مكان سپری می كنند كه این موضوع پیامد درگیری های مختلف در آن شده بود.
بازداشتگاه كریسمس در سال 2015 شاهد درگیری و شورش گسترده ای بود كه منجر به كشته شدن یك نفر مهاجر غیرقانونی در آن شد.
طبق گزارش رسانه های آسیایی ، آبهای خروشان اطراف اردوگاه كریسمس نیز همواره یكی از مناطق بسیار خطرناك برای مهاجران غیرقانونی بوده و طبق گزارش رسانه های استرالیایی درسال 2010 حدود 50 نفر از مهاجران غیرقانونی با شكسته شدن قایق های كوچك ماهیگیری حامل آنها دراین آبها غرق شدند.
این حادثه پس از سال 2001 با غرق شدن 353 نفر در این آبها، بزرگترین فاجعه انسانی دراین منطقه محسوب می شود.
استرالیا در مرداد ماه امسال پنجمین سال آغاز سیاست های سختگیرانه و ضد انسانی را علیه مهاجران غیرقانونی در بازداشتگاههای دورافتاده اقیانوس آرام پشت سرگذاشت. اقدامی كه سازمان ملل و نهاد های حقوق بشری تاكنون چندین بار آن را محكوم كرده اند.
این سیاست كه در دوره مالكوم ترنبول «نخست وزیر سابق »آغاز شده با شدت بیشتری در دولت كنونی اسكات موریسون مورد پیگیری قرار دارد.
موریسون كه خود وزیر مهاجرت دوران ترنبول بوده به عنوان یكی از طراحان و مجریان اصلی سیاست های مهاجرستیزانه در این كشورشناخته شده می شود.
نخست وزیر جدید این كشور در 2 ماه گذشته چندین بار بر تداوم سیاست های سختگیرانه علیه پناهجویان تاكید كرد.
برخی از گروههای راست افراطی معتقد به 'استرالیای سفید' حتی خواستار جلوگیری از ورود مهاجران قانونی به این كشور به جز مهاجران اروپایی و آمریكایی شده اند.
طبق سیاست 'استرالیای سفید' كه از سال 1901 تا پایان دهه 1960 در این كشور به اجرا گذاشته شد،مهاجرت افراد غیر اروپایی به این كشور اقیانوسیه بسیار محدود شد.
برخی از گزارش های رسانه ای ا زجمله گزارش شبكه ای بی سی استرالیا حاكی است: حدود 50 هزار نفر پناهجو در مدت پنج سال منتهی به سال 2013 با 8 هزار قایق وارد استرالیا شدند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل درسال های گذشته همواره علیه سیاست های ضد مهاجرتی استرالیا انتقادهای شدیدی را مطرح كرده و درعین حال كانبرا را مسئول اصلی سلامت و امنیت مهاجران بازداشت شده در بازداشتگاه های مانوس، نائورو و كریسمس معرفی كرده است.
شورای یادشده حبس مهاجران غیرقانونی توسط كانبرا را در شمار بازداشت های 'خودسرانه' دانسته و اعلام كرد، دولت استرالیا تعداد زیادی از مهاجران غیرقانونی را كه برخی از اتباع ایرانی نیز در بین آنها قرار دارند، سالها بدون محاكمه در حبس نگهداشته است.
گزارش: مریم شفیعی
آساق**1599**1663**
كوالالامپور - ایرنا - استرالیا از سال 2013 با اتخاذ سیاست های سختگیرانه و نژادپرستانه مهاجرتی سه اردوگاه كریسمس، مانوس و نائورو را در این كشور ایجاد كرد تا این بازداشتگاه های دور افتاده در اقیانوس آرام و هند به كابوس مهاجران غیرقانونی تبدیل شود.