۲۲ مهر ۱۳۹۷، ۸:۳۳
کد خبر: 83064804
T T
۰ نفر
توجه شب هاي مجله بخارا به نيازهاي فرهنگي جامعه

تهران- ايرنا- شب هاي مجله بخارا كه بيشتر با موضوعات گراميداشت ادبا و بزرگان فرهنگي برگزار مي شد، به موضوعات ديگري؛ از جمله خورده فرهنگ هايي در ورزش يا اماكن و منطقه هاي خاطره انگيز نيز توجه نشان داده است.

به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، شب ابن بطوطه (سياح معروف قرن هشتم)، شب ابن عربي (عارف و شاعر قرن ششم)، شب جمال ميرصادقي (داستان نويس معاصر)، شب جلال آل احمد (نويسنده و مترجم معاصر)، شب هانا آرنت (فيلسوف و مورخ معاصر آلماني) و شب خيابان مولوي از جمله بيش از صد شبي است كه از حدود فراتر از يك دهه قبل به همت سردبير و مدير مسئول مجله بخارا براي بزرگداشت يا گراميداشت بزرگان فقيد يا در قيد حيات فرهنگ و هنر ايران زمين با حضور علاقمندان و كارشناسان و گاه دوستان ايشان برگزار شده است.
اما اين روال كه پيشتر بيشتر به ادبا و بزرگان ايراني و خارجي ايراني دوست يا بدون وابستگي به ايران مختص بود به تدريج تغيير كرده و علي دهباشي سردبير مجله بخارا و برگزاركننده اصلي اين شب ها به سوي موضوعات ديگري نيز علاقه نشان داده است، چنانكه شب خيابان مولوي، قله توچال و خيابان دربند و شب قله دماوند را برگزار كرده و علاقمندان را در هر يك از اين عرصات گرد هم آورده و آنان را به افق هايي دورتر و دامنه هايي وسيع تر دعوت كرده است.
تالار حكمت كتابخانه ملي ايران شامگاه شنبه ميزبان برگزاري شب هيماليا بود كه به همت مجله بخارا و با همراهي خانه انديشمندان علوم انساني و انجمن كوهنوردي ايران برگزار شد.
علي دهباشي در گفت وگو با خبرنگار ايرنا در مورد دليل برگزاري شب هيماليا در قالب اين شب ها توضيح داد: شب هاي بخارا در وهله اول پاسخي به علايق شخصي من است؛ مثلا جان كيج (آهنگساز معاصر آمريكايي) را دوست داشتم، حافظ و غلامحسين يوسفي را همينطور و شب هايي براي آنها برگزار كرديم.
وي ادامه داد: اما دايره علايق من بسيار متنوع است و از آنجا كه كوهنورد هم بوده ام و به كوه علاقه دارم اين شب را هم برگزار كردم؛ پيش از اين هم شب توچال و شب دماوند را برگزار كرديم و اين سومين شب از اين سلسله شب هاست.
نويسنده كتاب سيري در زندگي و آثار ايرج ميرزا اضافه كرد: شب هاي بخارا در وهله نخست پاسخي به علايق شخصي من به شخصيت هاي فرهنگي ايران و جهان است و در مرحله دوم پاسخي به نيازهاي فرهنگي جامعه؛ مثلا شب يلدا كه بسياري از آنها هم به پيشنهاد دوستان برگزار مي شود.
وي در توضيح ارتباط مقوله هايي مانند كوهنوردي با فرهنگ نيز گفت: همه اينها دربرگيرنده مجموعه آن چيزي است كه انسان را مستقيم و غيرمستقيم با مقوله فرهنگ مرتبط مي كند و براي نمونه كوهنوردي روح را جلا مي دهد.
دهباشي افزود: علاوه بر اين در فرهنگ ما كوهنوردي شامل عوالمي است كه مثلا در فرهنگ هاي ديگر نيست، مثلا يك كوهنورد اروپايي يا آمريكايي در قله عوالم روحي ندارد ولي ما عوالم روحي داريم و وقتي از قله توچال به جهان مي نگريم پالايش روحي مي شويم.
وي همچنين در اين مورد كه آيا با توجه به وضعيت محيط زيست امكان دارد از اين پس شب هاي بخارا با محوريت موضوعات زيست محيطي بيشتري برگزار شود نيز گفت: پيش از اين شب جمع آوري زباله را با همكاري مجله صنوبر داشته ايم و در حال برنامه ريزي براي برگزاري شب هاي مكان هايي هستيم كه در وضعيت بحراني تري قرار دارند.
 
*خاطراتي از صعودهاي دشوار  
رشته كوه هيماليا بلندترين قله هاي جهان را در خود جاي داده است و رودهاي پرآبي را به شبه قاره هند و جنوب شرقي آسيا هديه كرده و براي صدها ميليون نفر پيام آور سرزندگي است، همچنين در بيش از يك سده گذشته هيماليا پهنه اي بوده براي كنجكاوي هاي پرماجراي اين قله نامور.
برنامه شب هيماليا با اندكي تاخير و سخنان ابتدايي علي دهباشي در مورد اهميت فرهنگ كوهنوردي آغاز شد.
سپس عباس محمدي كوهنورد پيشكسوت گفت: كوهنوردان بسياري با اهداف انسان دوستانه به قله هيماليا صعود كرده اند و اين اقدام عموما برد اجتماعي و رسانه اي خوبي دارد.
وي افزود: اگر چنين اقداماتي در خدمت اهداف فرهنگي و اجتماعي باشد مي تود به حركت گسترده اي تبديل شود.
در ادامه دهباشي از حميد دهقان، مهرداد شهلايي و حسن نجاريان كوهنوردان حاضر در نشست خواست با حضور روي سن خاطراتي از صعودهاي خود بيان كنند.
حسن نجاريان دشواري آخرين شب كوهنوردي را جزء بدترين زجرهايي دانست كه كوهنورد تحمل مي كند و گفت: وقتي كسي از اعضاي گروه بيمار است نيز به همه سخت مي گذرد، اما وقتي از صعود برمي گردي باز هم مي خواهي بداني كي مي تواني دوباره به كوهستان بروي.
وي افزود: خيلي مواقع توان و رمقي نداري اما وقتي در ارتفاع هستي احساس مي كني به كل هستي متصل شده اي.
مهرداد شهلايي كوهنوردي كه به گفته خود از 26 سال قبل به نوعي نادر از بيماري ام اس مبتلاست و از سال 79 وارد دنياي كوهنوردي شده است ديگر كوهنورد حاضر در اين نشست بود.
شهلايي در ادامه صعود پرماجراي خود را به قله اورست بيان كرد و گفت: اورست تنها مرتفع ترين قله جهان نيست كه مرتفع ترين قبرستان نيز نام دارد و بيش از 300 جنازه بالاتر از كمپ 4 در آن دفن شده اند. اين قله ها جاي كسب تجربه نيست و بايد با استفاده از تجربيات قبلي صعود كرد.
وي افزود: من در صعود اخير دچار برف كوري شدم و از كمپ 4 تا كمپ 2 را با چشم بسته فرود آمدم كه فشار خيلي خيلي زيادي داشت.
شهلايي مدال طلايي را كه بعد از اين صعود از فدراسيون كوهنوردي دريافت كرده بود در اين نشست به همسرش تقديم كرد.
حميد دهقان ديگر كوهنورد اين نشست نيز با تقدير از دهباشي براي توجه به ورزش و ورزشكاران در كنار ادبا گفت: يكي از بحران هاي جامعه ما دوري از طبيعت است.
وي افزود: اگر بين طبيعت و فرهنگ پيوستگي بيشتري باشد هر دو بهتر رشد مي كنند و بالنده خواهند شد.
دهقان با بيان تاريخچه اي از رسالت كوهنوردان اضافه كرد: رسالت انها در دهه 50 خورشيدي حمايت از تشكل هاي سياسي بود ولي اكنون 40 سال گذشته و بايد به سمت حمايت از سازمان هاي مردم نهاد حركت كرد، فقط دادن پول هم مهم نيست و بايد بتوانيم از نظر رواني با بخش هاي مختلف جامعه از جمله كودكان بيمار يا معلولان ارتباط برقرار كنيم.
دهباشي هم با اشاره به فرهنگ ايراني و اسلامي گفت: فتوت و دستگيري و جوانمردي از مفاهيم مهم درطول قرون و اعصار بين مردم عادي و ادبا بوده است و مفهوم خيرات و مبرات از همين اصل برمي خيزد.
وي ادامه داد: جامعه به دليل همين روحيه و در پرتو ادبيات غني ما تعادل داشت، اما اين تعادل به تدريج از بين رفته است و امروز بايد بتوانيم با همكاري با موسسات خيريه در عرصه هاي مختلف كمك كنيم.
دهباشي توصيه كرد: بايد بكوشيم فتوت و جوانمردي كه در نسل هاي قبل وجود داشت، در نسل ما تقويت شده و به نسل بعد منتقل شود.
نماينده اي از موسسه محك نيز در اين نشست حاضر بود و از تلاش هاي كوهنوردان براي حمايت هاي معنوي و مادي از اين موسسه و حتي ديدار با كودكان مبتلا به سرطان تقدير كرد، همچنين در پايان فيلمي از كوهنوردي كوهنوردان حاضر در نشست و ديگران در قلل مختلف نمايش داده شد.
علمي**9157**1440
۰ نفر