سكينه جعفري روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود : ميزان مطلوب مصرف ميوه در روز 2 تا چهار واحد (هر واحد معادل يك ميوه)، سبزي سه تا پنج واحد ( هر واحد معادل يك ليوان يا يك بشقاب كوچك سبزي، يك گوجه، خيار يا هويج متوسط) و لبنيات 2 تا چهار واحد ( هر واحد معادل يك ليوان) است.
وي ادامه داد : با توجه به تغيير سبك زندگي در جامعه، مصرف ميوه، سبزي و لبنيات كاهش و از طرفي، مصرف مواد قندي، چربي و پر نمك افزايش يافته است.
وي با بيان اينكه كارشناسان تغذيه بر مصرف حبوبات به خاطر فيبر و پروتئين تاكيد دارند، گفت : توصيه مي شود روزانه دست كم يك واحد حبوبات مصرف شود زيرا نقش بسزايي در پيشگيري از بيماري هاي غير واگير دارد.
جعفري ميزان مطلوب مصرف انواع گوشت و تخم مرغ در روز را نيز يك تا 2 واحد عنوان كرد و گفت : مردم در طول روز بايد از انواع غذاها به صورت متعادل و متنوع استفاده كنند.
وي با بيان اينكه حد اكثر در هر ماه يك بار غذاهاي فوري ( فست فود) مصرف شود، تصريح كرد : بهتر است اين غذاها همراه با سالاد و سبزي مصرف شود.
اين كارشناس توصيه كرد كه در تهيه سالاد از آبغوره، چاشني هاي طبيعي، سبزي خشك و ماست به جاي سُس استفاده شود.
جعفري با بيان اينكه مصرف بيش از حد مطلوب نمك، چربي و قند موجب شيوع زياد بيماري هاي غيرواگير شده است، گفت : ميزان شيوع ديابت به حدود 10، فشار خون بالا به 25 درصد، كلسترول بالا به 46 درصد و چاقي و اضافه وزن به 60 درصد در كشور رسيده است.
جعفري از جمله برنامه هاي مركز بهداشت اصفهان براي بهبود تغذيه جامعه را تشكيل پرونده الكترونيك سلامت، مشاوره تغذيه در مراكز بهداشت، برگزاري دوره هاي آموزشي، تحويل سبد غذايي به مادران باردار در مناطق محروم، تحويل سبد غذايي به كودكان مبتلا به سوء تغذيه، اجراي برنامه يك وعده غذاي گرم در مهدروستاها، آموزش سبزي كاري در منزل و انجام مكمل ياري آهن و ويتامين دي در مدارس عنوان كرد.
به گفته وي كمبود آهن و كم خوني ناشي از آن در دهه گذشته با اجراي برنامه هاي دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت تا 50 درصد كاهش يافته است.
همچنين با اجراي برنامه هاي واحد بهبود تغذيه وزارت بهداشت در 2 دهه گذشته، كوتاهي قد تغذيه اي زير پنج سال از 20 درصد در سال 74 به 6.8 درصد و كم وزني از 17 به چهار درصد كاهش يافته است.
جعفري سوء تغذيه و ريزمغذي ها در مناطق محروم را يكي از مشكلات جدي در كشور خواند و گفت : با تغيير الگوي زندگي در چند سال گذشته نيز بيش از 60 درصد جمعيت كشورمان فعاليت فيزيكي مطلوبي ندارند.
وي همچنين با اشاره به روز جهاني غذا مصادف با 24 مهر امسال، گفت : اين روز با هدف حذف گرسنگي در دنيا تا سال 2030 نامگذاري شده و برنامه هاي آموزشي و فرهنگي بسياري در اين زمينه در هفته غذا در كشور برگزار مي شود.
21 تا 27 مهر امسال در كشورمان به هفته غذا نامگذاري شده است.
برنامه هاي اين هفته با چهار محور اصلي و تاكيد بر كاهش مصرف قند، نمك و چربي، نشانگرهاي رنگ تغذيهاي، برچسب اصالت، مبارزه با قاچاق كالا و ترويج و معرفي نشان ايمني و سلامت اجرا مي شود.
شعار امسال روز جهاني غذا 'رفتار ما، آينده ما را مي سازد، تلاش براي دنياي بدون گرسنه تا سال ۲۰۳۰' و شعار ملي آن 'تغيير و اصلاح الگوي تغذيه براي حفظ و ارتقاء سلامت'در نظر گرفته شده است.
3011/ 6022
اصفهان - ايرنا - كارشناس مسئول واحد بهبود تغذيه مركز بهداشت اصفهان گفت : بررسي ها نشان مي دهد كه ميزان مصرف ميوه، سبزي و لبنيات بين مردم اين استان كمتر از ميزان مطلوب است.