آيا ايران ، در حوزه نفوذ چين قرار مي گيرد ؟

تهران - ايرنا - پايگاه اينترنتي موسسه روابط بين الملل فرانسه در گزارشي به قلم توماس گامارت ، با اشاره به خروج آمريكا از برجام، اين پرسش را مطرح كرد كه آيا با وجود هدف استقلال ملي ايران از سال 1979، ايران به تدريج به حوزه نفوذ چين كشيده مي شود؟

در اين گزارش آمده است: بازديد از موزه انقلاب اسلامي و دفاع مقدس در تهران يادآور موضوعاتي است كه اغلب در اروپا به فراموشي سپرده مي شود موضوعاتي مانند گروگان گيري در سفارت آمريكا از نوامبر سال 1979 تا ژانويه سال 1981 و جنگ هشت ساله ايران و عراق كه نگرش جهاني به ايران را تغيير داده است.
ايران، از سال 1979 در زمينه دو نهضت متناقض ديپلماسي كار مي كند كه در هر دوي آنها بر ماهيت 'دين سالارانه' تاكيد دارد.
نهضت اول ديپلماسي حفظ كشور به عنوان يك دولت ملي و همچنين ايمن سازي محيط اطراف را ترجيح مي دهد و نهضت دوم ديپلماسي با پيام هاي مذهبي و جستجوي هميشگي برتري در جهان اسلام و صدور انقلاب اسلامي را به كشورهاي ديگر دنبال مي كند.
تصميم يك جانبه دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا براي خروج از توافق هسته اي ايران مويوم به برجام ، خط مشي ديپلماسي ايران را بار ديگر به خطر انداخت. اين اقدام آمريكا سياست گشايش فضاي جديد حسن روحاني رئيس جمهوري ايران را تضعيف كرد .
كاخ سفيد تحت رهبري دونالد ترامپ، با تشديد تحريم ها و افزايش انزواي ايران، به دنبال تغيير حاكميت ايران از داخل كشور است.
با اين حال هيچ جايگزين معتبري براي حاكميت كنوني وجود ندارد. با اين حال قدرت سپاه پاسداران انقلاب اسلامي استوار و محكم است.
ايران با مشكلات اقتصادي ناشي از تحريم دست و پنجه نرم مي كند.و در حال حاضر اصلي ترين نتيجه تصميم آمريكا ، خروج شركت هاي اروپايي از ايران است كه از مجازات واشنگتن مي ترسند.
اين شرايط نفوذ روسيه و چين را در ايران تقويت مي كند. البته قرار نيست همگرايي كنوني منافع ايران و روسيه در سوريه تضاد تاريخي اين كشورها را پنهان كند. در ماه اگوست(مرداد) پنج كشور حاشيه درياي خزر شامل روسيه، ايران، جمهوري آذربايجان، قزاقستان و تركمنستان بر سر ممنوعيت حضور نظامي كشور سوم در آب هاي درياي خزر توافق كردند.
اين توافق به ايران اجازه مي دهد مرزهاي شمالي خود را امن كند اما مشكلات ديرينه ايران با روسيه را حل نمي كند.
در نهايت اين چين است كه از بحران كنوني بيشترين بهره را مي برد و از خلاء ايجاد شده ناشي از خروج اروپايي ها از ايران براي سرمايه گذاري گسترده به ويژه در بخش انرژي استفاده مي كند.
موسسه روابط بين الملل فرانسه در پايان مي گويد : آيا اين بدان معناست كه ايران به تدريج در حوزه نفوذ چين قرار مي گيرد ؟ پاسخ به اين سوال هنوز بسيار زود است.
شبس**اروپام**9041** 1917