۲۸ مهر ۱۳۹۷، ۱۱:۰۰
کد خبر: 83071716
T T
۰ نفر
سفارتخانه های عربی به دامی برای شكار مخالفان تبدیل شده است

تهران - ایرنا - پایگاه خبری 'عربی 21 ' با اشاره به مساله ناپدید شدن 'جمال خاشقچی' روزنامه نگار منتقد سعودی پس از ورود به كنسولگری عربستان در استانبول، نوشت: سفارتخانه های كشورهای عربی به دامی برای شكار مخالفان تبدیل شده است .

به گزارش روز شنبه این پایگاه خبری، مخالفان رژیم های كشورهای عربی پس از انتشار اخبار كشته شدن خاشقچی بلافاصله بعد از ورود وی به كنسولگری عربستان در استانبول برای ثبت یك سند رسمی، دچار ترس و وحشت شده اند، به ویژه كه بسیاری از آنها عمدتا از رفتار نامناسب سفارت كشورشان رنج می برند.
برخی مخالفان حكومتهای عربی مقیم خارج، به مصائب خود هنگام برخورد سفارتخانه های كشورشان با آنها در شبكه های اجتماعی پرداختند. در این میان 'جمال الجمل' نویسنده و روزنامه نگار مصری در صفحه شخصی خود در فیسبوك نوشت كه به دلیل ترس از مراجعه به سفارت مصر، مجبور شد یك سال بدون برگه اقامت زندگی كند.
الجمل افزود: به نهادهایی كه به وظایف قانونی خود عمل نمی كنند و فقط تحت نظارت دستگاه های امنیتی و اطلاعاتی هستند، مراجعه نخواهم كرد و در صورت ضرورت از طریق وكیل یا دفتر خدمات به صورت نیابتی اقدام می كنم.
وی با اشاره به اینكه نگرانی ها از مراجعه به سفارت مصر پس از ناپدید شدن خاشقچی كمی كاهش یافته، گفت: افشای جنایت یك عامل بازدارنده برای جنایتكاران است.
'عبدالله الاشعل' معاون وزیر خارجه پیشین مصر گفت: در صورتی كه عاملان قتل خاشقچی مجازات نشوند، دیگر كشورهای عربی نیز تشویق به ارتكاب مجدد این اقدام می كند، زیرا در منطقه تمایل به استفاده از این روش قتل، به جای كمك به شهروندان، از سوی سفارتخانه ها وجود دارد.
عربی 21 افزود : اقدام 'محمد العتیبی' كنسول سعودی به ترك خاك تركیه به رغم گزارش های رسانه ای كه بیانگر دست داشتن وی در ناپدید شدن خاشقچی است، با قوانین كنوانسیون وین در تضاد است .
الاشعل افزود: اگر محرز شود كه كنسول سعودی با این جنایت ارتباط دارد از مصونیت سیاسی محروم خواهد شد.
وی اضافه كرد: قوانین روابط دیپلماتیك كنوانسیون وین همچنان قابل اجرا است و مقامات تركیه از این كنوانسیون استفاده نكردند، زیرا مشخص است كه سفارتخانه فقط مكانی برای ارائه خدمات دیپلماتیك و برقراری روابط دوستانه میان كشورها است .
'محمد جمیل' رئیس سازمان عربی حقوق بشر به عربی 21 گفت: متاسفانه ما هیچ ابزاری برای حمایت از مخالفان كشورهای عربی در خارج نداریم و به مخالفان این كشورها توصیه می كنیم برای حفظ جان خود به سفارتخانه های كشورشان و نمایندگی های دیپلماتیك مراجعه نكنند.
وی افزود: هنگامی كه یك مخالف وارد سفارت كشورش می شود، گویی از گذرگاه مرزی وارد این مكان شده است. در این روزها كشورها به مسئولیت دیپلماتیك خود احترام نمی گذارند و بدتر اینكه دست به اقدامات خرابكارانه می زنند و از مصونیت برای تعقیب مخالفان استفاده می كنند.
وی با اشاره به موضوع كشته شدن خاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی ادامه داد كه مخالفان كشورهای عربی باید به كشورهای حامی حقوق بشر كه به آن احترام می گذارند، پناهنده شوند تا تحت حمایت آنها قرار گیرند و معمولا كشورهای اروپایی پس از مدتی از دریافت درخواست به آنها پناهندگی می دهند .
خبرگزاری رسمی عربستان (واس) بامداد شنبه بنا بر تأیید مقامات دولتی این كشور اعلام كرد: خاشقچی در نتیجه مشاجره در كنسولگری ریاض در استانبول كشته شده است.
'واس' گزارش داد: دادستانی كل عربستان 18 نفر را كه تمامی آنها اتباع سعودی هستند، در خصوص پرونده قتل خاشقچی در كنسولگری ریاض در استانبول بازداشت كرده است.
«سعود بن عبدالله المعجب» دادستان كل عربستان در بیانیه ای اعلام كرد: بر اساس تحقیقات اولیه دادستانی كل در خصوص پرونده ناپدید شدن خاشقچی، وی در نتیجه بحث ها و درگیریهایی كه با افرادی در داخل كنسولگری در استانبول داشت، كشته شده است .
پیش از تأیید كشته شدن خاشقچی در كنسولگری عربستان در استانبول، مقام های ریاض و آنكارا خبرهای ضد و نقیضی درخصوص محل كشته شدن این روزنامه نگار منتشر كردند.
مقام های تركیه از همان دقایق نخستین ناپدید شدن این روزنامه نگار اعلام كردند، خاشقچی از زمان ورود به ساختمان كنسولگری عربستان در استانبول از آن خارج نشده است، در حالی كه مقام های ریاض منكر این ماجرا شدند و ادعا كردند، وی كنسولگری را ترك كرده است.
خاشقچی سردبیر پیشین روزنامه دولتی 'الوطن' و مشاور شاهزاده 'تركی الفیصل' سفیر سابق سعودی در واشنگتن بود كه پس از تعیین 'محمد بن سلمان' به ولیعهدی، خاك كشورش را ترك كرد.
این روزنامه نگار 59 ساله منتقد هیأت حاكمه سعودی، یك سال نیم پیش و پس از انتخاب بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان، این كشور را ترك كرد و به آمریكا رفت.
وی در سلسه مقالات خود در روزنامه 'واشنگتن پست' از سیاست های عربستان در خصوص بحران قطر، قطع روابط با كانادا، جنگ علیه یمن و برخورد هیأت حاكم با رسانه های و فعالان مدنی به ویژه مدافعان حقوق بشر انتقاد می كرد.
این در حالی است كه گزارشگر ویژه اعدام‌های غیرقانونی سازمان ملل متحد روز شنبه در واكنش به اعتراف عربستان به كشته شدن خاشقچی در كنسولگری این كشور در استانبول تركیه، اعلام كرد كه توضیح عربستان در مورد اعدام خودسرانه این روزنامه نگار قابل قبول نیست.
خاورم** 1453**1651
۰ نفر