۲۸ مهر ۱۳۹۷، ۱۲:۱۷
کد خبر: 83071857
T T
۰ نفر
ایران، هند و روسیه در جستجوی راه های جدید همكاری در مسكو

مسكو - ایرنا - نمایندگان كشورهای ایران، روسیه و هند در نشستی سه جانبه كه از دیروز جمعه در مسكو آغاز شده است به بررسی تهدیدهای جهان امروز و راه های گسترش همكاری های منطقه ای تهران، مسكو و هند پرداختند.

به گزارش روز شنبه ایرنا، مهدی سنایی سفیر ایران در روسیه، در آغاز این نشست خطاب به حاضران گفت: مشاركت سه كشور در طرح های منطقه ای و توسعه همكاری ها در چارچوب دوجانبه و سه جانبه بیش از هر زمانی اهمیت یافته است.
وی خاطرنشان كرد: موضوعاتی همچون سازمان همكاری شانگهای، راهگذر بین المللی شمال-جنوب و طرح انتقال گاز ایران به هند با مشاركت پاكستان و روسیه از طرح های منطقه ای مهم برای سه كشور است.
سنایی افزود: طرح هایی وجود دارد كه سه كشور ایران، روسیه و هند در آن مشاركت دارند.
سفیر ایران یادآوری كرد: دو اجلاس سران ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در باكو و تهران برگزار شده است كه در آن راهگذر بین المللی شمال -جنوب مورد بررسی قرار گرفته است.
سنایی راهگذر شمال-جنوب را برای ایران و روسیه مهم خواند و افزود: مطمئنم كه مشاركت هند در این راهگذر نیز برای دولت این كشور اهمیت فراوانی خواهد داشت.
سفیر ایران در روسیه در ادامه سخنان خود به امضای موافقتنامه هایی بین ایران و روسیه در تسهیل صدور روادید اشاره كرد و افزود: چنین موافقتنامه هایی را هند در گذشته امضا كرده است.
وی افزود: نشست سه جانبه می تواند فرصت مناسبی برای گفت وگو درباره همكاری های مشترك سه كشور در موضوعاتی همچون مبارزه با تروریسم، تبهكاری فراملی و قاچاق مواد مخدر از افغانستان باشد.
محمد كاظم سجادپور رئیس مركز پژوهش های سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه ایران هم در نشست كارشناسان در مسكو گفت كه تجزیه و تحلیل جزء اصلی برای اقدام است و آنالیز بی كیفیت منجر به سیاست بد می شود.
وی افزود: به همین دلیل بحث و تبادل نظر خوب است تا تجزیه و تحلیل خوب به دست آید.
سجادپور با بیان اینكه فضای این بحث غیررسمی است، خاطرنشان كرد: اهدافی كه از برگزاری این نشست دنبال می شود، غیردیپلماتیك است.
وی گفت: در بحث های امروز و فردا باید نكات مشترك بین سه كشور (ایران، روسیه و هند) را بیابیم.
سجادپور همچنین به همكاری ایران و روسیه ازجمله در مساله سوریه اشاره كرد و گفت كه این همكاری نتایج مطلوبی برای دو كشور داشته است.
گفتنی است، راهگذر شمال - جنوب ارتباط ترانزیتی كشورهای شمال اروپا و روسیه را از طریق ایران و دریای خزر به كشورهای حوزه اقیانوس هند، خلیج فارس و جنوب آسیا برقرار می‌ كند.
در این میان اتصال خلیج فارس و بندر چابهار در ساحل شرقی دریای عمان برای مبادله كالا به شرق كشور و همسایه‌های شرقی و آسیای میانه نقش مهمی ایفا می كند.
موافقتنامه راهگذر حمل و نقل بین‌المللی شمال- جنوب نیز شهریورماه 1379 در سن پترزبورگ به امضای وزیران حمل و نقل سه كشور ایران، هند و روسیه رسید.
این راهگذر مهمترین حلقه تجارت بین آسیا و اروپا به شمار می رود كه در مقایسه با مسیرهای سنتی از نظر مسافت و زمان تا 40 درصد كوتاه تر و از نظر هزینه تا 30 درصد ارزان تر است.
راهگذر شمال- جنوب یكی از مسیرهای مهم ترانزیتی در آسیای میانه است و كشورهای واقع در مسیر، با تشكیل اتحادیه و انعقاد قراردادهای همكاری در رقابتی همه‌جانبه به توسعه و تجهیز بندرها، جاده‌ها، پایانه ها و مسیرهای ریلی خود می‌ پردازند.
در صورت فعال شدن همه حلقه‌های این زنجیره، انتقال كانتینر از بندر بمبئی هند به مسكو در روسیه نزدیك به یك ماه زمان نیاز دارد، در حالی كه ترانزیت كانتینری مشابه از طریق دریای بالتیك با افزایش 20 درصدی هزینه حمل و نقل همراه است.
اروپام*391*1346*