۲۹ مهر ۱۳۹۷، ۸:۵۳
کد خبر: 83072832
T T
۰ نفر

حافظان بي‌حفاظ طبيعت

۲۹ مهر ۱۳۹۷، ۸:۵۳
کد خبر: 83072832
حافظان بي‌حفاظ طبيعت

تهران - روزنامه همدلي در گزارش امروز خود(يكشنبه) از خاك خوردن لايحه حمايت از حقوق محيط بانان در مجلس گزارش مي‌دهد.

در ادامه اين مطلب آمده است:حمايت از پلنگ‌ها و يوزپلنگ‌هاي در خطر انقراض و حفاظت از حيات وحش در ايران، براي برخي از محيط بانان به قيمت جانشان تمام مي‌شود. هر از چند گاهي خبر مجروح يا كشته شدن محيط باني بر تارنماي رسانه‌ها قرار مي‌گيرد. آخرين آن «تاج محمد باشقره» محيط بان جنگل‌هاي گلستان بود كه هفته گذشته به دست شكارچيان غيرمجاز شهيد شد.
البته اين تمام ماجرا نيست و محيط بانان هميشه در نقش مقتول قرباني نمي‌شوند، بلكه گاهي در لباس ديگري قرباني مي‌شوند. محيط بانان با توجه به شرايط شغلشان با افراد مسلحي به‌نام شكارچي روبرو هستند كه گاهي اين تقابل به درگيري بين محيط‌بانان و شكارچيان غير مجاز منجر مي‌شود كه به دلايل مختلفي باعث كشته يا زخمي شدن شكارچي نيز مي‌شود. در صورت بروز اين وضعيت محيط بانان به دليل نبود قوانين حمايتي از آنها با خطر قصاص يا اعدام مواجه مي‌شوند. بنابراين به نظر مي‌رسد محيط بانان مانند مرغ عروسي و عزا در هر شرايطي احتمال قرباني شدنشان وجود دارد.
«وطن نوروزي» محيط‌باني كه طي درگيري با يك شكارچي،‌ ناخواسته باعث مرگ او شده بود، مثال روشني از اين ماجراست. وي كه با حكم سنگين اعدام مواجه بود با پادرمياني كنشگران زيست محيطي حكم‌اش از اعدام به پرداخت ديه تقليل يافت و با جمع آوري كمك‌هاي مردمي چند ماه پيش از مرگ نجات يافت.
تاكنون بيش از 120 محيط بان در كل كشور در اثر عوامل مختلفي همچون شليك مستقيم از سوي شكارچيان، سقوط از پرتگاه، سوانح رانندگي در حين خدمت كشته شده‌اند كه سازمان حفاظت محيط زيست كشور همگي آنان را شهيد مي‌نامد، ولي بنياد شهيد و امور ايثارگران نه به همه، بلكه فقط به چند مورد گواهي شهادت اعطا كرده‌است.
آمار قربانيان مردان حافظ طبيعت نشان مي دهد حمايت از محيط‌‌بانان به آن سادگي ها كه تصور مي شود نيست. شايد تصويب لايحه حمايت از محيط بانان و جنگلبانان چاره كار باشد و شايد افزايش سطح آگاهي هاي جامعه بتواند خشونتي را كه عليه حافظان طبيعت ايران شكل گرفته كمتر كند. اما آنچه مسلم است امروز در اين زمينه در نقطه مطلوبي قرار نداريم.
يك نماينده مجلس چند وقت پيش با اشاره به مسكوت ماندن لايحه حمايت از محيط بانان در كميسيون قضايي مجلس شوراي اسلامي، لايحه حمايت از محيط‌بانان را داراي كيفيت لازم ندانست. «احمدعلي كيخا» با اشاره به تهديد جاني محيط بانان توسط شكارچيان غير مجازبه رسانه‌‎ها گفت: انتظار بر اين است كه وقتي ما ماموريتي را براي يك فرد در نظر مي‌گيريم و قرار است؛ حافظ حيات‌وحش و عرصه‌هاي طبيعي كشور باشد، بايد حمايت‌هاي قضايي و قانوني لازم از اين فرد انجام شود تا در مواقعي كه آسيب ديد يا منجر به حادثه‌اي چه براي محيط‌بان و چه براي شخص متجاوز شد، قانون پشتيبان او باشد و رها نشده و با مشكلات عديده‌اي روبرو نشود. اين ضعفي است كه از نظر بنده وجود دارد و اميدوارم در لايحه دولت با توجه به تغييراتي كه مجلس روي اعمال مي‌كند و در نهايت تصويب مي‌شود، اين نقيصه برطرف شده و به صورت شفاف و واضح حمايت‌هاي لازم از محيط‌بانان
صورت بگيرد.
اسطوره‌هاي بي‌ادعا
يك محيط بان با بيان اين كه محيط بانان اسطوره‌هاي بي‌ادعا و مظلومي هستند كه عشق به طبيعت و حيات وحش آنان را بر آن داشته تا با صلابت و قدرت در مقابل تروريست‌هاي زيست محيطي قد علم كنند. گفت: تنها عشق به طبيعت باعث مي‌شود محيط بان جانش را كف دستش بگيرد و در مقابل شكارچيان مسلح از خودش و حيات‌وحشي كه پشت او پناه گرفته‌اند دفاع كند.
«حاتم مرادي» با اشاره به آموزش مردم در زمينه محيط زيست افزود: اگرچه آموزش و افزايش سطح آگاهي در بهبود شرايط محيط بانان بي تاثير نيست، اما وجود قانون مناسب براي حمايت از محيط بانان را هم نبايد از نظر دور داشت. وي به خاك خوردن لايحه حمايت از محيط بانان اشاره كرد و به همدلي گفت: چند محيط بان ديگر بايد قرباني فقدان قوانين ابتدايي، نبود امكانات كافي و محدوديت منابع حفاظتي و آموزشي شوند تا دولت و مجلس به خود بيايند و تصويب لايحه حمايتي محيط بانان را سرعت ببخشند.
وي افزود: اگر مسئولان يك روز، فقط يك روز خود را با محيط‌بانان بگذرانند بدون شك از سختي و چالش‌هاي كار محيط بانان دچار حيرت مي‌شوند. اما متاسفانه اغلب آنها حتي اولويت اين موضوع را درك نمي‌كنند. متاسفانه قانون حمايتي از ما قرار است توسط كساني تصويب شود كه برخي از آنان حتي حاضر به بلند شدن از پشت ميز و صندلي خود نيستند چه برسد به طبيعت گردي و دغدغه حيوانات وجانوراني كه ما را مادر و حافظ خود مي‌دانند.وي افزود: بايد بپذيريم كه محيط زيست اولويت مسئولان ما نيست.اگر محيط زيست اولويت بود حافظان آن كه محيط بانان هستند در آخر ليست مسئولان قرار نداشتند. شرايط اقتصادي و مالي محيط بانان قابل قياس با ساعت‌هاي كاري آنان نيست. هم‌اكنون تعداد محيط‌بانان كشته شده، سه رقمي شده‌است كه اين تعداد، به غير از محيط باناني است كه در حين انجام ماموريت از صخره پرتاب شده‌اند يا در تعقيب و گريز با متخلفان تصادف كرده و جان باخته‌اند. همه اينها حاكي از در اولويت نبودن محيط زيست از نگاه مسئولان است.
تفاوت استاندارد ايران با استاندارد جهاني
وي تصريح كرد: شيفت كاري محيط بانان هيچ همخواني با فيش حقوقي آن‌ها ندارد. طبق قانون محيط‌بان 18 شبانه‌روز كار مي‌كند و تنها 12 شبانه‌روز در خانه استراحت مي‌كند كه گاهي 20 به 10 هم مي‌شود. اين نوع نوبت با همه ارگان‌ها متفاوت است. طبق قانون كار همه‌جا هر 24 ساعت كار، 48 ساعت استراحت دارد. ولي در محيط‌باني كاملاً برعكس است. 48 ساعت كار و 24 ساعت استراحت است.
مرادي افزود: اگر از شرايط حقوقي كه مناسب با ساعات كاري ما نيست چشم پوشي كنيم، در دنيا هر هزار هكتار يك محيط‌بان دارد. اما در كشور ما هر شش هزار هكتار يك محيط‌بان دارد. حالا شما بگوييد چطور مي‌شود از محيط‌زيست خوب نگهداري كرد؟ آن‌هم در كشوري كه آموزش محيط‌زيست به مردم داده نشده است.
لايحه در كميسيون خاك مي خورد
«جلال محمودزاده»، نايب رئيس اول كميسيون كشاورزي چندي پيش درباره دلايل مطرح نشدن لايحه حمايت از محيط بانان و جنگلبانان در صحن علني مجلس به جام جم گفت: ما سال گذشته لايحه را در كميسيون كشاورزي تصويب كرديم، اما كميسيون تخصصي بررسي نهايي اين لايحه، كميسيون قضايي است. متاسفانه اين كميسيون، لايحه را در نوبت بررسي قرار داده است، در حالي كه با توجه به اهميت موضوع، بايد اين لايحه را در اولويت قرار مي داد. او ادامه مي دهد: با توجه به وضعيت حاد پرسنل محيط زيست و منابع طبيعي و با توجه به اين كه در حال حاضر تعداد پرسنل منابع طبيعي و محيط زيست اندك است و بيشتر پست هاي سازماني در اين دو مجموعه خالي است، همچنين تعداد نيروهاي موجود جوابگوي حفاظت از عرصه گسترده محيط زيست و منابع طبيعي كشور نيست، در لايحه حمايت از محيط بانان و جنگلبانان علاوه بر فراهم كردن شرايط جذب نيروي جديد، بحث تامين جاني اين نيروها نيز مد نظر قرار گرفت. به گفته محمودزاده افزايش حقوق، بهبود حق ماموريت همچنين بحث جانباز و شهيد محسوب شدن محيط بانان و جنگلبانان در اين لايحه ديده شده است.
آن طور كه او مي گويد بايد كميسيون قضايي مجلس، موضوع تصويب اين لايحه را پيگيري كند تا پس از تصويب در صحن علني مجلس، لايحه به سراسر كشور ابلاغ شود.
شكارچيان هار شده‌اند
سه روز پيش رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اين كه شكارچيان هار شده‌اند به تاخير اجراي لايحه حمايت از محيط بانان واكنش نشان داد. عيسي كلانتري گفت: در شرايط عادي يا محيط‌بان بايد مستقيم اين افراد را بزنند كه محكوم به قصاص مي‌شوند اگر نزنند خودشان كشته مي‌شوند و همين هم باعث شده كه شكارچي‌ها هار شده‌اند و در اولين فرصت محيط‌بانان را مي‌زنند مگر اينكه محيط‌بان به پا شليك كند و ثابت كند در دفاع از خودش اين كار را كرده است.
وي در زمينه لايحه حمايت از محيط‌بانان گفت: خوشبختانه در كميسيون قضايي مجلس حمايت از محيط‌بانان تصويب شد و مقرر شد كه مثل نيروهاي انتظامي و نظامي شوند. اما هنوز اين طرح به صحن مجلس نيامده است.وي در خصوص مصوبه كميسيون حقوقي گفت: با رييس مجلس صحبت كرديم ايشان هم هم دستور دادند با اين طرح اولويت در صحن مطرح و قبل از تصويب بودجه تصويب شود.كلانتري در خصوص تمهيدات صورت گرفته براي دريافت بودجه جهت تامين زيرساخت‌ها براي جلوگيري از اين اتفاقات گفت: ما در سال جاري نزديك 100 ميليارد تومان بودجه تخصيص داديم و از منابع محيط زيست براي آينده قرض كرديم تا امكانات بگيريم كه بعضي از اين امكانات وارداتي است مثل موتورسيكلت كه الان امكان واردات آن را نداريم و دنبال راه هستيم. جليقه ضدگلوله هم همه دارند و بخشي از تجهيزات تامين شده است. يعني اين‌ها را از وزرات دفاع خريديم اما اصل اين مساله مربوط به قانون است كه تا زمان تصويب نشدن آن اين عزيزان بايد از مزاياي نيروهاي نظامي برخوردار شوند چراكه از ترس قصاص نمي‌توانند از خود دفاع كنند.
روزنامه همدلي
7247